Najdi forum

Pozdravljeni,

Imam 7-letnega sina, ki ga je zelo strah zobozdravnika.
Prvič sva zobozdravnico obiskala, ko je bil star 3 leta in pol. Moram poudariti, da je zobozdravnica zelo prijazna, vzela si je kar nekaj časa za otroka. Vse mu je lepo razložila in pokazala, domov je nesel slikanico o čistih zobkih, v škatlici vato …, tudi drugi obisk je potekal približno podobno, le da mu je takrat zobke pregledala in ugotovila, da bo potrebna zalivka za štirici. Predlagala je, da bi zalivko naredila pri naslednjem obisku. Ko sva naslednjič s sinom obiskala zobozdravnico, je otrok lepo odprl usta, ni jokal, tudi strahu ni kazal, zobozdravnica mu je naredila *zvezdico*, ki jo je kasneje ponosno razkazoval.

Vendar pa od takrat naprej sin ne odpre več ust. Še vedno redno obiskujeva zobozdravnico, poskušali smo vse mogoče, da bi premagal strah – vse neuspešno. Nikoli ne sedi sam na stolu, vedno v mojem naročju, prej se pogovarjava o obisku (nikoli ga nismo strašili pred bolečinami, tudi mu nismo govorili, da nič ne boli – ker malo pa lahko vendarle), tam se pogovarjamo – žal vse brez uspeha.

Najbolj me skrbi, ker sta mu zrasli že dve šestici, ki bi ju bilo potrebno zaščititi, pa tudi ostale zobke bi bilo treba popraviti.

Mi lahko prosim svetujete, kaj bi lahko še storili, da bi premagal strah.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem

Spoštovana Taja,

vse kar ste storili do sedaj,je natanko tisto kar bi vam tudi jaz svetovala.Prav gotovo imate veliko srečo,da imata s sinom zobozdravnico,ki ne izgublja potrpljenja.
Prav imate,da je sedaj čas,da bi zaščitili šestici,če pa ne gre – pa zaenkrat nič hudega.Če sta zobka še popolnoma zdrava,ju lahko tudi ustrezna higiena enakovredno zaščiti – kajti brez zobnih oblog ni kariesa.Vidva natančno umivajta zobke,obvezno mu pri tem,vsaj zvečer,pomagajte vi.Ko bo pa deček premagal strah,se bo kar naenkrat odločil in takrat boste lahko tudi zaščitili zobe.Zobozdravnico pa kar obiskujta in sčasoma bo uspelo.
Lepo pozdravljeni.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Želela pa bi še mnenje za starejšega sina. Star je 13 let in nekako od sedmega leta dalje se mu na zobeh pojavljajo temne obloge. Drugače ima zobe zdrave (brez zalivk), vendar so te obloge moteče (posebno na pogled, saj zgleda kot da ima zelo zanemarjeno zobovje). Zobozdravnik mu jih je 2x že odstranil, te obloge so predvsem po sredini zobov (kot da bi bile zažrte v sklenino). Osebno menim, da pa to ni preveč dobro zaradi sklenine. Tudi zobozdravnik je omenil, da ima že “spraskano” sklenino.

Zanima me, če se te obloge pojavljajo zaradi sestave sline in če bodo kdaj nehale nastajati.

Lep pozdrav

Spoštovana Taja,

po opisu sodeč ima vaš starejši sin neškodljive zobne obloge,ki so žal nekoliko neestetske.V naših ustih oz. naši slini se nahaja veliko različnih bakterij,ki izločajo tudi razne pigmente ( barvila ).Bakterije,ki izločajo ta temnorjav ali črn pigment,so zobem celo neškodljive ( kar se kariesa tiče – stanje pri vašem sinu to potrjuje ),povečano število le-teh je celo nekoliko bolj ugodno.
Ponavadi teh oblog ne odstranjujemo,ker moramo uporabljati precej abrazivne paste,ki potem delajo raze na sklenini ( “spraskana” sklenina je,po mojem mnenju,zaradi odstranjevanja oblog ).S spremembo hormonskega ravnovesja v telesu (se pravi čez nekaj let ),se ponavadi spremeni tudi ustna flora in takrat je te obloge smiselno odstraniti.Do takrat pa naj vas pomirja misel,da je sin z njimi bolj “zaščiten” proti kariesu.
Upam,da vas bo ta odgovor pomiril.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close