Stopnje izobrazbe
Prosil bi Vas če mi kdo pove če v sloveniji obstaja kak 2 letni študiski program toraj višja šola 6 stopnja za smer kemija ali katerikoli program ki se navezuje na kemijo.
Končal sem srednjo kemisko šolo kemijski tehnik pa me sedaj zanima če obstaja kakšna višja šola te smeri toraj kemija.
Hvala že v naprej za odgovor
marcel
Navajate zelo različne odgovore, naj samo dodam da sem pred kratkim diplomiral na VS študiju, dibil naziv dipl. inž. in v prilogi diplome žal piše stopnja 6/2, naj povdarim da to ni bolonc, ko pa sem se vpisal je bila pa res ta stopnja 7/1 ali 7/a. Bi pa bilo zelo prav da bi se ti podatki nekje našli oz. da bi bili javno objavljeni, tako da če kdo ve kje so , naj prosim doda link.
LP
…ampak prav je pa tako: Mato2 ima res 6/2 raven izobrazbe in tu ni debate, konec koncev to lepo piše tudi v diplomi.
Kar povzroča zmedo, je razlika med ravnmi izobrazbe in tarifnimi razredi (v katere se zaposleni uvrstimo v službi). Namreč, ravni izobrazbe so bile leta 2006 spremenjene in so zelo pregledno napisane na straneh MVZT. Pa takšno tabelco imam jaz tudi v prilogi k moji diplomi.
Tarifni razredi pa so v večini podjetij (tako javnih, kot zasebnih) ostali opredeljeni po starem in po njih je tisti, ki ima raven izobrazbe 6/2, uvrščen v tarifni razred 7/1, tisti z ravnjo 7 pa v tarifni razred 7/2. Tarifni razredi so torej ostali po starem, takšni, kot so bile ravni izobrazbe pred spremembo leta 2006.
V večini podjetij je s tem velika zmeda, na srečo sem zaposlena v podjetju, kjer je 80% delovnih mest takšnih, za katera potrebuješ raven izobrazbe 7 = univerzitetna diploma, oziroma 2. bolonjska stopnja ali strokovni magisterij, pa potem ni zmede, kdo ima kakšno raven s kakšnim faksom.
I.stopnja: osnovna šola – nedokončana
II. stopnja: osnovna šola – dokončana
III. stopnja: krajše izobraževanje – USO programi za usposabljanje
IV.stopnja: poklicna šola
V.stopnja: srednja šola
VI.stopnja: višja šola (I. stopnja)
VII. stopnja: fakulteta, visoka šola, umet. akademija
VII/2. stopnja: specializacija ali magisterij
VIII. stopnja: doktorat znanosti
ENI TAK PIŠETE DRUGI TAK ČUDNO DA EN NE NAPIŠE DA JE (IV:doktorat)
Pozdravljeni,
mene pa zanima katero stopnjo izobrazbe imam.
Naredila sem poklicno šolo potem sem pa naredila še gimnazijsko ( splošno) maturo in se vpisala na fakulteto. Ker imam gimnazijsko maturo se mi šteje trenutno V. stopnja ali glede na narejeno srednjo šolo 4. stopnja? Hvala vsem za odgovor!
Lp
Pozdravljeni! imam 1. stopnjo osnovne šole,sem delavni invalid in 25.let delavne dobe sem še zmožen za delo in star sem 45.let. Kje ali sploh kje dobim delo,delodajalci me zavračajo na vse mogoče načine,češ da sem delavni invalid in da nimam dokončane osnovne šole.Je možno da dobim delo v avstriji in,koga moram vprašati, delam vsa enostavna in preprosta dela.