Najdi forum

Zanima me, koliko je stopenj po katerih razvrstijo CP. Mojemu otroku so dolocili stopnjo I do II.
Kdaj tocno se lahko postavi diagnoza CP?

Spostovani!

Zanima me, zakaj cakam tako dolgo na odgovor?emi napisal:

> Zanima me, koliko je stopenj po katerih razvrstijo CP. Mojemu
> otroku so dolocili stopnjo I do II.
> Kdaj tocno se lahko postavi diagnoza CP?

Vem samo to, da dokončno oceno pri razvrščanju otrok z motnjami v razvoju določijo šele po 18. letu starosti. Te odločbe so samo začasne, da vejo, kam se lahko takega otroka razvrsti (ali v razvojni vrtec, šolo s prilagojenim programom…) Upam, da sem saj malo pomagala

Spoštovani,

najprej Vam dolgujem opravičilo, ker nisem uspela odgovoriti v času, kot ste pričakovali. Bila sem vsepovsod, le za računalnikom najmanj – kajti organizirali smo posvet o družini z invalidnim članom in odgovor nisem želela napisati kar tako spotoma. Zahvaljujem se za razumevanje.

Iz vašega vprašanja žal ne razberem nekaterih informacij – kje in kdo Vam je opredelil stopnjo cerebralne paralize (mogoče v Inštitutu za rehabilitacijo?) in koliko je otrok star.
Povzela bom nekaj podatkov o enotni evropski klasifikaciji, ki so bili objavljeni v reviji PET, štev. 71, ki jo izdaja Zveza Sonček. Če želite izvedeti več, lahko članek preberete na naši predstavitveni strani http://www.soncek.org (glej revija PET) ali pa nam pošljete naslov in Vam jo bomo poslali.

Torej gre za sistem enotne evropske klasifikacije, ki se ji Slovenija pridružuje. Gre za sistem razvrščanja, ki je osnovan na gibanju, ki ga otrok prične in izpelje sam, brez pomoči. Torej gre za funkcionalne zmogljivosti in omejitve, za pripomočke, manj pa je poudarka na kakovosti gibanja. Uporaben pa je pri otrocih od drugega do dvanajstega leta starosti. Sistem vsebuje pet (5) stopenj (I. – V.), vsaka stopnja pa je razdeljena na štiri starostne skupine. Vsaka stopnja je opredeljena glede na grobe gibalne sposobnosti. Samo za primer: stopnja I: otroci hodijo brez omejitev, te se pojavijo le pri zahtevnejših veščinah grobega gibanja – in potem opis po starosti do 2.leta, od 2.-4.rojstnega dne, od 4.-6., od 6.-12.leta.

Diagnoza cerebralna paraliza se lahko postavi že zelo zgodaj, če so znaki očitni ali pa šele kasneje v prvih letih. V zgodnjem obdobju je motnje težje odkriti, hkrati pa je pomembno, da se z obravnavo začne zelo zgodaj, da torej čimprej dobi ustrezno pomoč. To dvoje pa vedno ne gre skupaj, še bolj pa starše bega to, da je potrebna obravnava, diagnoza pa ni postavljena. Hkrati pa predvsem danes ne postavijo tako hitro diagnoze CP kot so jo včasih, saj ne želijo starše po nepotrebnem begati.

Lep pozdrav.
Marija Božič

New Report

Close