stopnice s podestom ali brez?
Sva v fazi izdelave idejnega projekta za hišo. Arhitekt nama je več ali manj že izrisal sprejemljivo varianto, sedaj pa se nama postavlja vprašanje glede oblike stopnic. Arhitekt je predvidel krožne stopnice, sprašujeva se, če bi bile morda bolj ustrezne take s podestom. Imava namreč tri otroke, ki bodo letali iz pritličja v mansardo , zato si želiva, da bi bile stopnice čim bolj primerne in varne zanje. Je a res, da je potrebno za stopnice s podestom žrtvovati več prostora, kar pa nama ne ustreza najbolj. Spodaj bi se najbrž morala odpovedati shrambi, zgoraj pa zožati sobo…
Kakšne stopnice imate vi – s podestom ali brez. Ste z njimi zadovoljni?
Vnaprej hvala za vaše odgovore!
Lp
pika
ja, isti problem sva imela, na koncu sva se določila, da bodo brez podesta. Pri kolegih sva videla idealne stopnice brez podesta in točno takšne bova naredila v najini hiši. Morda bi bil podest sicer praktičen, vendar nikakor nisva znala postaviti stopnic v hišo, ne da bi s tem kvarila izgled in obliko prostorov. Če želiš, ti pošljem sliko stopnic, ki sva jih slikala pri kolegu. Če so stopnice dobro narejene (je pohodni del dovolj širok), se mi zdi, da podest ni potreben.
pri nas tudi s podestom. pa imamo spodaj vseeno garderobo – čevlje in plašče. gor se gre iz dnevnega prostora, iz vhodnega prostora je dostop do garderobe skozi “odprta vrata”. jaz si ne predstavljam sebe (še najbolj štorasta) in moja mala mulčka kako šibamo gor in dol po kakšnih bolj zavitih stopnicah. prostor čisto nič ni izgubil na uporabnosti, pa še prav fletno izgledajo (pohodne ploskve so orehov les, inox ograja z lesenim orehovim ročajem).
aja, v bistvu imamo “shrambo” tudi na drugi strani stopnic – pod nižjim delom, tam hranimo stvari, ki jih res ne potrebujemo pogosto – 1x letno.
lp,
N.
Podest. Tako kot predhonika pravita, prakticen za vse mozne stvari. Od tovorjenja stvari v stanovanje, spodaj prakticen za shrambo. Mi imamo spodaj police narejene in imamo tam shrambo. Ker nimamo ne vem kako ogrevanega stopnisca je super. Zgoraj pa smo naredili se zravn en podest kjer imamo omaro s cevlji in raznimi dorbnarijami.