Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil STOPLJEN SLADOLED IN NOSEČNOST

STOPLJEN SLADOLED IN NOSEČNOST

Pozdravljeni.

Morda je res, da sem preveč zaskrbljena nosečnica… Zanosila sem po IVF in me je pogosto strah, sploh kar se tiče prehrane.

Danes sem okoli 16. ure kupila sladoled in ga takoj nesla k mami v skrinjo. Jedla sem ga malo po 21. uri. Bil je precej mehak, bi rekla skoraj tekoč. Glede na to, da je to trgovinski sladoled, iz pasteriziranega mleka, nisem posvečala pretirane pozornosti in sem ga pojedla. Zdaj pa berem, da je že mehkejši sladoled “nevaren”. Koliko stopinj ima skrinja ne vem, kasneje sem preverjala in se mi je zdelo res precej toplo za skrinjo. Mama ima hladilnik in skrinjo na 1, res je da je skrinja majhna in tudi precej polna in da je bil sladoled pozicioniran bolj pri vratih. Zdaj se pa “žrem”, ali sem pojedla za nosečnost nevarno živilo… Bilo je shranjeno torej dobrih 5 ur. Ali se je lahko v tem času v sladoledu razvilo kaj slabega, tudi če je skrinja dosegala previsoko temperaturo (kar očitno glede na teksturo je), ali bi morala biti zaskrbljena le v primeru sobne temperature? Nekako mi ni jasno, kako bi sladoled postal kar nevaren, če je iz pasteriziranega mlela, smetane itd., kar pa sicer vse hranimo v hladilniku?

Že vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

Po vašem opisu dogodkov sodeč, je strah odveč. Industrijsko pripravljen sladoled je pasteriziran in podvržen tudi mikrobiološki kontroli preden gre v prodajo.

Že samo dejstvo, da je zamrznjen pa zamanjšuje verjetnost, da bi se morebiti prisotni mikroroganizmi namnožili. Da bi se ta proces začel, bi moral biti staljen in  na višji temepraturi.

Praviloma mora biti v zamrzovalni skrinji temepratura -18°C (takšen je predpis), verjetno pa naše domače skrinje pogosto tudi odstopajo od te temperature. A v 5 urah se ne more zgoditi nič usodnega. Tako da mirno uživajte v vaši nosečnosti in prihajajočem veselem dogodku. Prav pa je, da ste pozorni na prehrano in res so prav poletni meseci tisti, ki večkrat zaradi višjih temperatur predstavljajo tudi tveganja. Predsvewm pazite, da hrane ne izpostavljate temepraturi okolice ampak jo vedno hranite v hladilniku, pred zaužitjem pa jo temeljito pregrejte.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close