Pozdravljeni.
Morda je res, da sem preveč zaskrbljena nosečnica… Zanosila sem po IVF in me je pogosto strah, sploh kar se tiče prehrane.
Danes sem okoli 16. ure kupila sladoled in ga takoj nesla k mami v skrinjo. Jedla sem ga malo po 21. uri. Bil je precej mehak, bi rekla skoraj tekoč. Glede na to, da je to trgovinski sladoled, iz pasteriziranega mleka, nisem posvečala pretirane pozornosti in sem ga pojedla. Zdaj pa berem, da je že mehkejši sladoled “nevaren”. Koliko stopinj ima skrinja ne vem, kasneje sem preverjala in se mi je zdelo res precej toplo za skrinjo. Mama ima hladilnik in skrinjo na 1, res je da je skrinja majhna in tudi precej polna in da je bil sladoled pozicioniran bolj pri vratih. Zdaj se pa “žrem”, ali sem pojedla za nosečnost nevarno živilo… Bilo je shranjeno torej dobrih 5 ur. Ali se je lahko v tem času v sladoledu razvilo kaj slabega, tudi če je skrinja dosegala previsoko temperaturo (kar očitno glede na teksturo je), ali bi morala biti zaskrbljena le v primeru sobne temperature? Nekako mi ni jasno, kako bi sladoled postal kar nevaren, če je iz pasteriziranega mlela, smetane itd., kar pa sicer vse hranimo v hladilniku?
Že vnaprej hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
Po vašem opisu dogodkov sodeč, je strah odveč. Industrijsko pripravljen sladoled je pasteriziran in podvržen tudi mikrobiološki kontroli preden gre v prodajo.
Že samo dejstvo, da je zamrznjen pa zamanjšuje verjetnost, da bi se morebiti prisotni mikroroganizmi namnožili. Da bi se ta proces začel, bi moral biti staljen in na višji temepraturi.
Praviloma mora biti v zamrzovalni skrinji temepratura -18°C (takšen je predpis), verjetno pa naše domače skrinje pogosto tudi odstopajo od te temperature. A v 5 urah se ne more zgoditi nič usodnega. Tako da mirno uživajte v vaši nosečnosti in prihajajočem veselem dogodku. Prav pa je, da ste pozorni na prehrano in res so prav poletni meseci tisti, ki večkrat zaradi višjih temperatur predstavljajo tudi tveganja. Predsvewm pazite, da hrane ne izpostavljate temepraturi okolice ampak jo vedno hranite v hladilniku, pred zaužitjem pa jo temeljito pregrejte.
Spostovani.
Sem noseca in me stalno nekaj skrbi, predvsem kar se tice prehrane.
Predvsem me je strah okuzbe s toksoplazmozo, listerijo, salmonelo itd.
Danes preden sem dala peci piscancja nabodala, sem piscanca povohala od blizu. Hkrati sem se po nesreci dotaknila nosu s tem surovim piscancem.
Zanima me, ali se je mozno okuziti s toksoplazmozo, listerijo itd. na taksen nacin?
Je mozno zgolj z zauzitjem teh bakterij, ali se lahko okuzim tudi, ce se z okuzenimi rokami ali pa v mojem primeru s surovim piscancem dotaknem oci/nosu?
Pozdravljeni,
Razumem vaš strah, saj v stanju kot ste želite za svojega otroka kar vse najbolje in varno okolje za razvoj.
Torej, ko ste povohali piščanca ste se nehote z nosom dotaknili mesa. Da bi se okužba lahko takole prenesla ni verjetno, predvsme bi morali te bakterije zaužiti. Okužbe se lahko prenašajo preko hrane, pribora, rok…a morajo te bakterije priti v vaše telo in tudi v zadostni količini. Seveda je odvisno od imunskega sistema kolikšna količina vam lahko povzroči težave, saj se naše telo bori proti takšnim okužbam.
Menim, da s tem, ko ste se dotaknili mesa z nosom se niste okužili. Seveda pa je prav, da upoštevate nekaj pravil:
– stroga higiena rok in pribora, posode pri delu z živili,
– živila, ki so že na izgled spremenjena raje zavrzite,
– meso vedno obdelajte do polne stopnje pečenja (kakšno angleško pečenje v tem času naj ne bo na vašem krožniku)
– zelenjava…tudi tu je pomembno, da jo temeljito očistite, operete, v vodo lahko dodate kis ali sodo bikarbono (spremenjen pH poslabša razemre za razvoj mikroorganizmov)…lahko jo na hitro popražite, tako boste na površini uničili mikroorganizme, ne pa vseh vitaminov, če je ne boste zelo dolgo obdelovali,
– sadje…temeljito operite pred zaužitjem
Predlagam vam, da izbirate ekološko pridelana živila.
Sicer pa je pomembno tudi to, da ste mirni in uživate v dneh, ko v sebi nosite novo bitje. Želim vam lepo nosečnost in vesele dni z vašim otrokom.