stopalo
Pozdravljeni!
Imam 16 mesecev starega sina, ki zaradi težav s srčkom ( bil je dvakrat operiran ) in hipertonusom v razvoju precej zamuja. Kolikor sva lahko hodila v RA in na NFTH sva hodila redno ( veliko sva bila po bolnicah in zaradi odsotnosti terapevtke ), večino časa pa je otrok delal sam zase. Imel je tudi zelo izrazit GERB in temu posledično dvignjeno vzglavje, na ravni površini ni smel sploh ležati, ker je vse izbruhal, problem pa je bil tudi pridobivanje na teži. Zato smo ga večino dneva prenosili v pokončnem položaju, velikokrat tudi kot se takšnega otročka še ne sme.
V glavnem, več ali manj se je naš junaček porihtal po drugi in tudi glavni operaciji, se kondicijsko opomogel, razvil moč v mišicah, se začel obračat, samostojno sedet in sedaj tudi vstajat ob podpori. Tukaj pa nastane problem. Leva nogica je čudna, kar pa prej ni prišlo do izraza. Med samo igro, sedenjem in občasnim plazenjem ( to počne bolj poredko, ker se je navadil “ritat” ) je nogica v normalnem položaju. Kadar pa vstaja, vstaja na desno nogo, levo pa potegne za sabo in jo zvrne na notranji del stopala, morda celo bolj na notranji del pete. Seveda tako ne more hodit. Po tromesečnem izpadu NFTH zaradi odsotnosti terapevtke sva prejšnji teden bila spet na terapiji in je rekla, da se ta nogica ne bo več popravila oz. morda samo malo, ker pač še ne hodi, in da tudi noben ortopedski čevelj ne more pomagati.
Kaj menite vi? Ali ima terapevtka prav? Bo otrok zaradi tega vso življenje invalid? Ali pa se morda le da kaj narediti?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Zaskrbljena mamica Petra
Spoštovani!
Glede vašega junačka vam takole, žal, ne morem dati jasnega odgovora. Vsekakor ga mora videti zdravnik: pediater- nevrolog, fiziater ali ortoped.
Prvi izbor bi bil po moje fiziater,ki se ukvarja z razvojem takih “čmrljev”.Če ste v saj širši okolici Ljubljane se pozanimajte na Inštitutu za rehabilitacijo invalidov- Soča, tam imajo zelo dobre strokovnjake. Odličen naslov je tudi otroški oddelek Ortopedske klinike v ljubljani, če bo potrebno kaj operativno popravljati, verjamem pa, da vam je operacij že dovolj.
Lahko pa vas pomirim, da z nošenjem vašega sinka niste negativno vplivali na njegovo nogico.Važno je, da ste izvajali vaje, ki vas jih je naučila terapevtka- kolikor se je pač dalo.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagal, če pa lahko še kaj pojasnim ali svetujem pa sem seveda na voljo.
Srečno!
Spoštovani!
Najlepša hvala za tako hiter odgovor.
Vem, da tudi po sliki ne morete konkretno komentirat a vseeno vam jih nekaj pošiljam. Upam, da se bo vsaj dobro videlo.
Zanima me tudi, ali morda veste, kdo dela na otroškem oddelku Ortopedske klinike, kajti v RA našega fanta spremlja ortopedinja dr. Veličković-eva, ki pa nogice v takšnem stanju še ni videla. Kontrolo pri njej naj bi imeli enkrat v maju. Ali menite, da bi bilo dobro priti prej do kakšnega strokovnjaka glede na to, da se vsak čas lahko shodi?
Že vnaprej se vam prav lepo zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam! Petra
Nogica od zadaj:
http://www.shrani.si/f/12/10V/3bIb8fGM/img1312.jpg
Od spredaj:
http://www.shrani.si/f/1H/4g/LlnO6Yk/img1296.jpg
Takole pa Jure zmeraj stoji z nogico na stran:
http://www.shrani.si/f/C/JJ/wkALUqk/2/img1298.jpg
Spoštovani!
Zdravniki na otroškem oddelku Ortopedske klinike v Ljubljani so:
doc. dr. Janez Brecelj, dr Karin Schara,tudi prof. dr. Vane Antolič ( ki pa je precej zaseden saj je tudi direktor klinike).Naročite se lahko na Polikliniki Kliničnega centra.
Kot za nalašč pa se ne morenm spomniti imena fiziatrinje s Soče, ki se je izrazito ukvarjala z razvojem gibal otrok-Vam še sporočim.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Imam sina, ki je ravno dopolnil 3 leta. Nikoli nisem opazovala posebej njegovih stopal do sedaj, ko smo bili na morju. Njegov odtis stopala je bil popoln, mislim tak, kot da ima ploska stopala. Sedaj, ko sem ga bolj opazovala, sem opazila, da stopalo ni ravno, ima lok, sicer ne ravno zelo izrazit, ampak obrača nogice bolj navznoter oz levo bolj kot desno, kot bi imel kolena malo na x. Podobno kot je zgledalo na slikici zgoraj, ampak pri zdravi nogici. Bil je tudi malo hipertoničen kot dojenček, ampak nismo hodili v RA.
Našla sem že na internetu, da je obdobje od 3-4 leta tako, da so kolena ravno v takem razvoju, ampak vseeno raje vprašam vas, kaj mislite. Se greva pokazat zdravniku??
Sicer ga nič ne boli in hodi ter teče popolnoma normalno. Vsaj kot ga jaz vidim.
Najlepša hvala za odgovor!!
Spoštovani,
kot ste že ugotovili se stopalci in spodnji okončini razvijajo postopno. Tako stopalni loki kot koleni se prilagajajo obremenitvam zato imajo različno obliko npr. po rojstvu in kasneje ko otrok že nekaj časa hodi.
Glede na vaš opis gre najverjetneje za običajen razvoj stopalnih lokov in kolen(morda z rahlo zakasnitvijo glede na povprečje, a še vedno v redu).
Če vaš malček ne kaže nobenih bolečin, stalno enakih-fiksiranih nepravilnosti v vzorcu hoje ali pa neenakosti v obliki in dolžini kake hude panike ni. Seveda pa lahko nogici pokažete zdravniku.Če ne drugega, da vas ne bo strah ali pa, da spremljate nadaljni razvoj.
Le igraje naprej
Pozdravljeni!
Pišem vam kar pod tole svojo temo, ki sem jo odprla pred leti.
Zdaj je naš fant star že tri leta in njegove nogice izgledajo, meni osebno, grozno. V prilogi vam pošiljam sliko. Že leto dni ne hodiva na NFTH, ker je ortopedinja, dr. Veličkovičeva, ki sina spremlja v razvojni ambulanti ugotovila, da zaenkrat to ni potrebno. Pred ukinitvijo terapije je bila kritična le leva nogica, sedaj skoraj enako izgledata obe. Spominjata na planovalgus. Se strinjate?
Zelo rada bi slišala mnenje še kakšnega ortopeda pa četudi mi pove enako, češ, da pač trenutno ni kaj storiti a imam problem. Prav zaradi tega, ker ga v RA že vodi ortopedinja, nam pediater noče napisati napotnico za drugo mnenje. Samoplačniško nam trenutno ne znese, saj se preživljamo le z eno plačo.
Zanima me, ali je še kdo razen pediatra kompetenten, da napiše napotnico?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Petra
Spoštovani!
Hvala za odgovor!
Slučajno sem med ostalimi odgovori zasledila, da delate tudi v jeseniški bolnišnici.
Zanima me, ali bi lahko otroka pripeljala k vam na pregled pa makar samoplačniško, če mi pediater še zmeraj ne bo hotel napisati napotnice, in koliko bi tak pregled lahko stal? Hvala!
Lep pozdrav,
Petra
Spoštovani,
seveda lahko pridete k meni samoplačniško, če ne dobite napotnice čeprav mislim, da jo boste dobili!
Bi pa vseeno predlagal, da se v takem primeru, tudi samoplačniško,obrnete na enega od ortopedov Ortopedske klinike v Ljubljani, ki se stalno ukvarjajo z otroki, ker vam bodo lažje svetovali in načrtovali kaj naprej (npr. če bi bil poteben kak poseg-teh pri nas ne delamo).
Imena so prof. dr. Vane Antolič, doc.dr. Janez Brecelj, mag. Karin Schara.Kje delajo samoplačniško vam lahko povedo na Ortopedski kliniki, če ne najdete naslovov na Internetu.
Skratka dobrodošli pri meni, še bolje takoj k njim.
Lep pozdrav,