Stop evrov za najstnika
izjava sodnice je bila, ko je moj hotel uveljavljati, da bi vsak starš poskrbel za morje oz. za letni oddih: gospod, vam ni treba za poletni dopust nič, date preživnino in to je to, tu se bo upoštevalo in mama je dolžna na morje otroka peljat in vi to financirate, torej vam ni treba nič, saj ga nekako že peljete na morje, samo fizčno vas ni zraven.
pa se pol čolovek mal zamisle nad vsem :-/
1300€ pa vsaj 100€ otroškega dodatka … pa smo že blizu 1600€. Ob dejstvu, da odrasli porabijo manj – ker ponavadi najprej otrok potem starši (pri oblačilih, obutvi, hobijih, športnih rekvizitih, itd…) in boste tudi pri vas hitro na 400€ za otroka – sej verjetno ste že. Kr 1300€-800€ za 2 otroka je 500€, torej 250 zate in 250 za partnerja – čist verjetno.[/quote]
Pa regres za letni dopust ne pozabi, pa regresa za prehrano, pa druge občasne prihodke: dediščine, darila, odškodnine, delo na črno, ..
izjava sodnice je bila, ko je moj hotel uveljavljati, da bi vsak starš poskrbel za morje oz. za letni oddih: gospod, vam ni treba za poletni dopust nič, date preživnino in to je to, tu se bo upoštevalo in mama je dolžna na morje otroka peljat in vi to financirate, torej vam ni treba nič, saj ga nekako že peljete na morje, samo fizčno vas ni zraven.
pa se pol čolovek mal zamisle nad vsem :-/[/quote]
Ker v večini primerov potem pri drugem staršu otrok ne vidi morja – tko je pri nas. Vsako leto mu obljubi, pol pa s punco pošljeta kartico z morja…sinu domov.
Ker v večini primerov potem pri drugem staršu otrok ne vidi morja – tko je pri nas. Vsako leto mu obljubi, pol pa s punco pošljeta kartico z morja…sinu domov.[/quote]
Pri nas enako. Ko smo bili še skupaj, sta njegova starša vedno vzela koga od otrok zraven, sedaj pa niti on niti onadva nobenega več.
sej veš kako je sodstvo,vse so številke
ampak vsak starš ima svojo pamet ,tudi žene,moža ti ni treba na morje pelat,sej ma svojo plačo,ampak jo,ga..men to vse pove,tisti ki noče,tudi nebo in vsak izgovor je boljši kot enostaven stavek,ko te jebe ni mi s tabo za na morje hodit,vsaj jaz to tako razumem.
Smisel morja je pa najbolj prav v tisti fizični prisotnosti,saj otrok si ne zapomni koliko je ata plačal račun za hotel,zapomni si da ga nikoli ni -vsaj zanj ne..
Ker v večini primerov potem pri drugem staršu otrok ne vidi morja – tko je pri nas. Vsako leto mu obljubi, pol pa s punco pošljeta kartico z morja…sinu domov.[/quote]
katastrofa
sej veš kako je sodstvo,vse so številke
ampak vsak starš ima svojo pamet ,tudi žene,moža ti ni treba na morje pelat,sej ma svojo plačo,ampak jo,ga..men to vse pove,tisti ki noče,tudi nebo in vsak izgovor je boljši kot enostaven stavek,ko te jebe ni mi s tabo za na morje hodit,vsaj jaz to tako razumem.
Smisel morja je pa najbolj prav v tisti fizični prisotnosti,saj otrok si ne zapomni koliko je ata plačal račun za hotel,zapomni si da ga nikoli ni -vsaj zanj ne..[/quote]
Besede sodnice je treba seveda razumeti v kontekstu celega primera. Glej, če se oče protivi zvišanju preživnine, ki znaša sto evrov na otroka, je sodniku/sodnici samo za šteti v plus, da vleče iz mezinčka na levi nogi argumente za zvišanje preživnine in materine zahteve.
[![/quote]
poslušaj,če si nekdo lahko privošči eksotično potovanje,zakaj ne vzame otroka s seboj,zakaj gre vedno sam ali z drugimi člani?
veš kaj ker noče,tako je to, zelo enostavno..
nevem moj bivši vsako leto pelje celo familjo-vsi nejgovi otroci in vnuki na eksotiko,sej mu ni treba mene pa bivše peljat,otroka pa lahko vzame s seboj sej je njegov fotr.
večina jih ne ,pa bi jih lahko,vse so izgovori.
če človek nekaj hoče,ni težko,česar noče mu je najtežje ane.
Sramota da se nekdo goni po svetu,otroka pa na kurčevo morje ne pelje,ne mi razlagat teh debilizmov ,ker bom zdej šalco od kofeta v steno vrgla,bojo rekli zaposleni :bejžmo direktorci se je zmešalo :):)
ne ampak resno poznam nekaj primerov ,ko oče niti enkrat ni otroka na morje peljal,novo ženo pa 3x na leto,kaj ti to pove??meni vse
predvsem to da za pizdo ima denar,za otroka ki ga mora po zakonu preživljat pa nima denarja,za pizdo more bit 3x letno morje,otrok morja ne rabi,tako kot ne rabi stanovanja,pa hrane,v šolo mu tudi ni treba hodit itd..itd..
moški dojemte že enkrat vsaka vas bo mela dokler boste colal,ko neboste bo rekla samo zdravo miško in bo še ena bivša več,otroci vas pa imajo radi ker vas imajo radi zaradi vas samih in nikoli ne morejo bit bivši..
kdo je zdaj tu nor[/quote]
ej, ne ne metat šalc-bodo večji stroški, pol bom pa spet več plačval za državo in investicje in plače državnih uradnikov in kar je teh zadev 🙂
Torej: ja, imaš prav. sem že rekel, da takega obnašanja ne zagovarjam, obratno- zdi semi prav to, to kar dela tvoj nesojeni.
Vendar, to kar praviš in kar pravijo še nekatere dokazuje, da vsi le niso taki packi. Zato me moti to generaliziranje, kako pa vsi deci ne skrbijo za otroke..In to od mamic, ki evidentno niso sposobne materialno skrbet niti zase, kaj šele za otroke
poslušaj,če si nekdo lahko privošči eksotično potovanje,zakaj ne vzame otroka s seboj,zakaj gre vedno sam ali z drugimi člani?
veš kaj ker noče,tako je to, zelo enostavno..
nevem moj bivši vsako leto pelje celo familjo-vsi nejgovi otroci in vnuki na eksotiko,sej mu ni treba mene pa bivše peljat,otroka pa lahko vzame s seboj sej je njegov fotr.
večina jih ne ,pa bi jih lahko,vse so izgovori.
če človek nekaj hoče,ni težko,česar noče mu je najtežje ane.
Sramota da se nekdo goni po svetu,otroka pa na kurčevo morje ne pelje,ne mi razlagat teh debilizmov ,ker bom zdej šalco od kofeta v steno vrgla,bojo rekli zaposleni :bejžmo direktorci se je zmešalo :):)
ne ampak resno poznam nekaj primerov ,ko oče niti enkrat ni otroka na morje peljal,novo ženo pa 3x na leto,kaj ti to pove??meni vse
predvsem to da za pizdo ima denar,za otroka ki ga mora po zakonu preživljat pa nima denarja,za pizdo more bit 3x letno morje,otrok morja ne rabi,tako kot ne rabi stanovanja,pa hrane,v šolo mu tudi ni treba hodit itd..itd..
moški dojemte že enkrat vsaka vas bo mela dokler boste colal,ko neboste bo rekla samo zdravo miško in bo še ena bivša več,otroci vas pa imajo radi ker vas imajo radi zaradi vas samih in nikoli ne morejo bit bivši..
kdo je zdaj tu nor[/quote]
ej, ne ne metat šalc-bodo večji stroški, pol bom pa spet več plačval za državo in investicje in plače državnih uradnikov in kar je teh zadev 🙂
Torej: ja, imaš prav. sem že rekel, da takega obnašanja ne zagovarjam, obratno- zdi semi prav to, to kar dela tvoj nesojeni.
Vendar, to kar praviš in kar pravijo še nekatere dokazuje, da vsi le niso taki packi. Zato me moti to generaliziranje, kako pa vsi deci ne skrbijo za otroke..In to od mamic, ki evidentno niso sposobne materialno skrbet niti zase, kaj šele za otroke[/quote]
Tu je zelo na mestu generaliziranje, ker nas večina (glej podatke o višini preživnin, ki jih je objavila katarina) plačuje bivšim in njihovim v povprečju 10 let mlajšim novim najmanj trikrat na leto morje…tudi pri nas gresta najmanj trikrat na leto na morje…saj v bistvu sploh ne vem, kolikokrat, ker zvemo samo tako, da se njegovi mami ali njemu včasih kaj zareče..tri je minimum…
kot prvo, katarina , bajte ni dobil ne on ne jaz, ampak sva jo kupila in to s kreditom.
in ne primerjam se s tabo niti slučajno.pa kolikor vem ti tud gradiš ali obnavljaš hišo, čakaj pa ne bom rekla da ti pomaga nekdo drug, zato ker je ti pri taki plači ne moreš.čakaj malo, tvoje pisanje je pa do konca brezobrazno in ne samo tukaj. na vsakem forum, kjer se ravno kdo ne strinja s tabo ga popljuvaš.
in ne rabiš specificirat stvari, ker imam prav tako otroke kot ti . eno sicer že iz srednje šole drugega pa v devetem razredu. pa kakorkoli računam 500 evrov na mesec nimam z njim stroškov pa če se še tako trudim. ja no, razen če kredit, ki ga imamo za bajto še specificiram kot strošek da ima kje živet. lepo te prosim no…..
ana1971 pod preživnine poglej kaj vse spada v strošek in boš slej ko prej tudi ti prišla na veliko višji znesek kot ga imašv glavi trenutno. Samo na hitro – tudi najemnina, elektrika, voda, ogrevanje, internet, tv, pralni praški, prehrana, športni rekviziti, hobiji, morje, šolske potrebščine, kozmetika, računalnik, ipd. itd. … stroški, ki se pojavljajo 1x letno pač razdeliš na 12 mesecev itd….
Re: Nasvet – plačevanje preživnine
Napisal: ločevalka
Datum: 01.04.2009 22:01
To šolsko leto bodo na primer samo stroški treningov plus opreme plus še nekatere malenkosti v zvezi s tem cca 500 evrov, se pravi, dobrih 40 evrov na mesec (pa ne gre za nek hud šport, rabi pa dobre copate in dres). Šolska prehrana plus razne ekskurzije, kulturni dnevi,… cca 100 evrov na mesec. Šolske knjige, zvezki, copati, puščica, pisala, vsaki dve leti torba, tam okoli 250 evrov na leto, se pravi 20 evrov na mesec. Šola v naravi 200 evrov, torej preračunano na mesečno raven recimo na okroglo 20 evrov. Samo to pride 180 evrov na mesec, pa nismo še sploh niti pri hrani, elektriki, vodi, oblačilih, obutvi, kolesih, rolerjih in vsem ostalem. Hrana plus čistila plus osnovna kozmetika in čistila (milo, šampon, toalet papir, prašek) pride tam okoli 100 evrov na mesec. Elektrika, voda, odvoz smeti pride na glavo 20 evrov. Torej vse skupaj je že 300 evrov na mesec. Ogrevanje pride cca 15 evrov na mesec na osebo, bencin (pol voženj naredim zaradi otrok) okoli 25 evrov na osebo, rojstni dnevi, na katere je otrok povabljen in moram kupiti darilo, v povprečju 20 evrov na mesec, praznovanje rojstnega dne cirka 10 evrov (preračunano na mesec) in smo na 370 evrih. Razni bazeni, živalski vrtovi, kina, McDonalds in tako dalje še recimo da 30 evrov na mesec, da bo okroglo 400 evrov (občasnega kosila v restavraciji, sladoleda nisem štela, jaz častim, ampak v bazen pa hodim izključno zaradi otrok, sama ne bi šla).
Tu notri ni še nobenih oblačil in obutve (razen za šport), koles, rolerjev in druge športne opreme, igrač, knjig, empetrijev, mobitela in žepnine.
Dovolj natančno, da se ti zdi 500 evrov čisto verjeten znesek? Ne gre za noben luksuz, temveč za čisto povprečne potrebe povprečnega otroka. Moja družina ne hodi smučat, ker si tega res ne moremo privoščiti, na počitnice gremo taborit (otroci letujejo samo z mano), med zimskimi počitnicami smo doma. Elektriko, hrano in čistila delim na osebe, čeprav je jasno, da otroci porabijo več, tako hrane kot vsega ostalega, saj umažejo več oblačil.
To so recimo tekoči stroški. Če bi k temu znesku prišteli še pohištvo, posteljnino, brisače in sploh večjo kvadraturo stanovanja, bi pa prišli do še zanimivejših podatkov. Kaj šele amortizacija avta, gospodinjskih aparatov… To govorim na splošno za vse družine, ne samo enostarševske. Mislim, da tega nihče niti ne upošteva, čeprav je jasno, da so zaradi otrok bolj obremenjeni in se hitreje pokvarijo.
se mi ne da s tabo razpravljat, ker je brez veze, ker nimaš pojma kako se preživnina izračuna in kaj spada v kategorijo “življenjski stroški”. samo tole te bom korigirala:
ja, jaz hišo obnavljam povsem sama, brez kakršnekoli pomoči. in ti krediti niso všteti v preživnino, čeravno bosta polovico hiše imeli hčeri in ne jaz. :))))
na vsakem forumu? sem samo na dveh, samo na dveh od malega milijona. pa še to na tistem drugem samo občasno.
aha tako vi seštevate stroške torej: kredit za bajto 500E delim s4 znese to 125 e po osebi in to štejem kot najemnino,
najemnina125
elektrika, voda smeti-20
internet7,5
telefon 15
žepnina 20
aha avto tud rabimo da ga vozimo na treninge-50e
položnica za malico;15 (kosilamo doma ne v šoli)
šola v naravi 20(ampak ni vsako leto)
copati za dvorano, oprema-20
šolske potrebščine 20
dopust-40/na mesec(če stane aranžma cca400e)
hrana, kozmetika -100e
oblačila 50e
rojstni dnevi 20
pa še kak kino, pa sladoled, pa……. ok500e!!
družina ima dohodka cca 1500e!pa so 4 člani! se pravi v nobenem primeru ne more preživeti, glede na to da še imajo kak kredit za avto, ki je nujno potreben pa še položnice za zdravsveno zavarovanje , pa kurjava, za katero je treba letno odštet od 1500-2000e. pa zavarovanje za avto cca500e
pa še inše nepredvidenih popravil.
evo po vaši računici- kako naj družina preživi??
nevem nikoli nisem gledala na otroka kot na stošek, temveč na dar ki mi je bil dan. zato ne bom nikoli in nikdar razumela takih računic. in ja prav je da oba starša prispevata k preživljanju, ampak dejstvo pa je, da nosi starš pri katerem otrok živi levji delež. saj zato smo pa zahtevale skrbnišvo nad otroci pri ločitvi, ker nam to ni breme(vsaj meni ne)sicer bi lahko skrbništvo prepustile svojim ex.
ampak nekatere tukaj svoje otroke gledate (po večini postov) samo skozi denar.in kao da nimate svojega življenja še po nevem kolikih letih ste obrenjene s svojimi ex-i in se ubadate z njegovim življenjem in njihovimi potovanji. če mene vprašate, ste max. zafrustrirane in nezadovoljne s same s sabo in s svojim življenjem.
dvomim da kdo otroke gleda kot stroške ali samo kot sredstvo za pridobivanje denarja,ker potem bi bile samohranilke ali ločene matere miljonarke,pa mislim da je prej obratno-torej tvoja teorija ne drži vode
pa bodimo realni otroci stanejo,tudi mi sami stanemo,nevem od kje imate nekateri fetiš na zatiskanje oči tam kjer so dejstva jasna,v našem svetu obstaja denar in če tega ni ali ga je premalo imaš zelo hude težave,veliko resnejše od zafrustriranosti.
očitno nekatere denarja ne rabite,vse dobite na lepe oči-pa ja de..
ana1971 upam, da ne boš kdaj v takšni situaciji kot me in boš prisiljena svojega otroka finančno ocenit. Nisem si želela tega – vendar kako naj izračunam preživnino, če ne vem koliko stroškov odpade na mojega otroka???
In drugič – ali res tako slabo razumeš? Povprečen otrok v Sloveniji s povprečnim standardom stane 400€ – kar pomeni, da obstajajo tudi takšni z nižjim in takšni z višjim standardom – kaj ti tukaj zdaj ni jasno? Očitno tvoj otrok spada v nižji standard od povprečnega. Pika.
Aja – najemnina – ni kredit/osebe – ampak je realna najemnima takšnega stanovanja/osebe.
In tretjič – uživaš v tem, da si cankarjanska mati?
Vprašala si, kako se pride do zneska 400, 500 evrov na mesec, pa sem ti napisala. Komot!
Sodelovanje v temah o preživnini ne pomeni, da se ukvarjam samo z računanjem stroškov. Se nisem dve leti in sem bila izzvana, pa sem šla še enkrat računat. Če se delaš še tako vzvišeno nad denarjem, ostaja dejstvo, da ga potrebujemo za življenje.
Meni se veliko bolj čudno kot to, da preračunavamo in obračamo cifre, zdi to, da vrli očetje nikoli ne vprašajo: ima najin otrok dovolj? Lahko pokrivaš vse stroške? Mi pokažeš položnice, da vidim, ali plačujem svoj delež? Vse se draži in imam občutek, da težko shajaš…
Vidiš, meni se pa zdi to skrajno čudno.
Dokler sem bila poročena mi ni bilo potrebno računati kakšen je strošek na osebo oziroma kakšen strošek predstavlja otrok na družinski proračun. Toliko je denarja in toliko gre za vse člane družine. Nekako enako je sedaj. Toliko imam na razpolago in toliko ga lahko porabim. Pika.
Izračun pa je potreben pri določanju preživnine. Ja vrjamem, da je popolnoma nesmiselno, da se otroku “računa” del najemnine, pa elektrika, ogrevanje … ampak žal tako je. Če bi bila sama bi rabila samo sobo za spat to bi me pa na mesec nekako prišlo 250€ s stroški vred. Pa nekje 200€ bi vrjetno porabila za hrano in cca. 100€ za bencin. Na vsake toliko bi padla kakšna obleka ali obutev in to bi bilo to.
Dejstvo je, da otrok potrebuje oblačila in obutev večkrat na leto kot to potrebujemo starši. Jaz sem samo v lanskem letu sinu kupila 4 pares superg. Ker mu je noga zrasla v 1 mesecu za celo številko. Pač raste. Pri nas so tabori vsako leto. Vsako leto nekje med 100 do 150€ na otroka.Ker gredo vsaj za 3 dni.
In ne nismo zafrustrerane ali pa obremenjene s svojimi bivšimi partnerji, ampak samo realne. Ljubezen do naših otrok nam ne napolni želodce, nam ne ogreva stanovanja, vode in nas ne obleče. Nas pogreje in nam je lepo. Vse ostalo pa nam žal da denar. Brez njega ne bi bilo tudi nas, ker od ljubezni se ne da živet (ne glede na to, da smo včasih tako mislile tudi same 😉 ).