Pozdravljeni,
Sestra stara je 32 let je bila pred 6-imi meseci ginekološko operirana.Imela je tumor na jajčniku, kateri se je prirastel k debelemu črevesju – tumor je bil rakast. Operativno so ji ginekološko vse odstranili tudi košček debelega črevesja in ima sedaj začasno stomo. Rekli so da dve leti. Sedaj je imela kontrolo in so bili izvidi vredu. Konec maja ima CTG abdomna. Sestra sedaj tu in tam opazi malo sveže krvi na plenici (planico ima zaradi uhajanja urina, ker je med oparacijo nastala fistula na mehurju, katero bodo drugi mesec operirali in ji urin v kompletu uhaja). Zanima me ali je to nevarno oz. ali je možno, da priteče zato, ker mi je povedala, da ima občutek da jo tišči na blato in potem pritiska, da bi zaradi tega počila kakšna žilica. Rekla je tudi, da se ji zdi da je imela temno zelo blato.
Lepo se vam zahvaljujem za odgovor, saj razumete da nas zelo skrbi.
Lp!
LUCI
Pozdravljeni!
Iz opisanega ni razvidno za kakšno vrsto fistule gre-ali gre za povezavo med mehurjem in črevesjem, se fistula odpira ob analnem kanalu navzven…V prvem primeru bolniki pogosto opazijo v urinu blato. Tkivo fistule je bolj ranljivo, zato hitreje zakrvavi. Ni podatka, ali je bila sestra tudi obsevana. Najverjetneje je fistula le posledica obsežnega in zahtevnega operativnega posega, vsekakor je zdravljenje take fistule operativno in ponavadi ni znak ponovitve malignega obolenja.
temno zelena barva blata je lahko posledica jemanja železovih preparatov, drugače pa je potreben pregled pri lečečem zdravniku, kjer bo oddala blato za testiranje prisotnosti krvi v njem.
Upam, da se bo vse dobro izteklo.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Moja hči je stara 26let.Pred štirimi leti je bila urgentno(visoka vročina,bolečine) operirana zaradi analne fistule.Ves čas je imela izcedek in občasno se je pojavljala vročina.Letos je bila operirana ponovno in konec maja ko je bila na kontrolnem pregledu je bilo vse v redu.Ranica je bila zaceljena.Zdaj pa ponovno čuti grozne bolečine in opažam,da je zelo prizadeta in ne gre k zdravniku.Vem,da se ta vnetja ponavljajo.Skrbi me,da ne bi bilo kakih hujših posledic.Zanima me vaše mnenje.
Hvala in lp
Pozdravljeni!
Pri vaši hčeri je potrebno ugotoviti razlog za pojav analnih fistul, saj so le te ponavadi zaplet Crohnove bolezni. Nezdravljena Crohnova bolezen lahko vodi v odstranitev rektuma in posledično stomo (vrečko). Zaprtje analne fistule lahko povzroči nastanek abscesa, ki jih je potrebno kirurško oskrbeti. Opraviti je potrebno tudi magnetno resonančno slikanje male medenice. Skratka, vaša hči mora na pregled k proktologu, ki ji bo oskrbel fistule in gastroenterologu, ki bo opravil nadaljno diagnostiko.
Lp,Nataša Smrekar