Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Obiteljska medicina što učiniti

što učiniti

Lijepi pozdrav. Imam curicu od 3 i pol godina. Kako ide u vrtić svako malo je bolesna. Trebala bi savjet kako da lakše prepoznamo što joj je. U zadnje vrijeme zna stalno govoriti da ju boli trbuh a ne vidimo po nikakvim znakovima tipa normalno jede nema proljev nema temperaturu i slično. jedino je osjetljivija na primjer kad ju malo jače pritisnemo ili kad krivo sjedne pa počne plakati i treba baš biti sa njom da se smiri, onako osjetljivija je jednostavno. što bi bilo najbolje u takvim situacijama napraviti, da li se uvijek mora ici kod doktora. da objasnim, kad pokupi respiratorno onda idemo jer ne može biti takva u vrtiću, i tu već znamo kakkvo je stanje po temperaturi i uzimanju hrane, ali za takve druge slučajeve nam je teško. nadam se da sam dobro objasnila. svaki savjet nam je vrijedan. hvala na odogovoru i pozdrav od Hane.

Poštovana,
nisam shvatila što znači da “krivo sjedne” pa ju boli.

Bol u trbuhu pa i mučnine, povraćanja, proljevi mogu biti posljedica “stresa”.
Vrtić i školu djeca znaju doživljavati kao stresor što se manifestira fizičkim znakovima, a bol u trbuhu ili glavobolje su jedni od češćih.
Ukoliko dijete dobro napreduje, kako ste naveli nema nekih drugih vidljivih simptoma, možda malo pratiti u smislu da li se tegobe javljaju kad su npr. praznici pa par dana ne ide u vrtić.
Ne smije se negirati bol jer oni zbilja osjećaju istu, ali je razlog psihički.

Teoretski, ako su bolovi učestali, možda ne bi bilo loše neku osnovnu obradu i napraviti: kontrola laboratorijskih nalaza, urin, pregled nadležnog liječnika /pedijatra koji će procijeniti ima li potrebe za daljnjom obradom ili samo praćenje.

lp

Pa tipa sjedne slucajno na rukicu i odma place… hvala vam na odgovoru, nismo razmišljali da bi vrtić bio problem, uvijek s veseljem ide. Pratiti ćemo. Hvala

Poštovana,
ako nema negodovanja prilikom odlaska u vrtić i ako se žali na bolove i kad je kod kuće, a nema nekih posebnih simptoma, može biti da je malo “osjetljivija”.
Moje dijete će sad biti 9 godina i ja velim da je drama queen 🙂 Na svaku ranicu lijepimo flaster, svaka manja povreda se svima prepričava itd…
I ona se znala žaliti na bolove( trbuh, glava) i ako nije bilo nekih drugih simptoma, dala bih joj probiotik ( Linex, Prolife). Na taj način joj dajem do znanja da uvažavam njenu “bol”, a opet joj neće naškoditi.

Kako sam već napomenula, ako se bolnost češće javlja, možda je bolje ipak posjetiti liječnika i isključiti eventualno postojanje prikrivene bolesti.

Lp!

ovo s probiotikom je super ideja. Znači možemo to davati i tako malom djetetu, neće ju zatvoriti naglo, mislim na stolicu? Hvala vam puno ste nam pomogli. nadamo se da nije ništa ozbiljnije! Puno hvala, ljep pozdrav!

Kako se probiotici najčešće preporučuju kad su crijevne viroze, većina ljudi shvate da su oni za “zaustavljanje stolice/ proljeva”.
Probiotici su zapravo naše zdrave bakterije koje i inače imamo u crijevima.
Oni će oporaviti ravnotežu i neće izazvati zatvor(čak ih i preporučujemo kod zatvora).
Mogu se čak uzimati i preventivno jer pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Lp!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close