Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Stiskanje v prsnem kosu

Stiskanje v prsnem kosu

Pozdravjeni,
stara sem 34 let in pred enim letom so mi ugotovili Hashimoto Tireoiditis
(imela sem precej izrazite simptome kljub THS se v mejah normale okrog 4,
mocna utrujenost, bolecine v prsnem kosu, povisan srcni utrip in obcutek tiscanja v grlu).
Ker sem bila takrat v tujini, so mi priporocili naj kljub THS pod 5.5 ze zacnem z jemanjem nadomestnih hormonov. Zdaj eno leto jemljem Eltroxin 60mcg in je vecina tezav izginila, pojavljajo pa se mi v zadjem casu obcutki dokaj mocnega tiscanja v prsnem kosu in neenakomerno bitje srca.
(tega se spomnim ze od prej-kaksno leto pred diagnozo in imela nekaj tednov tak obcutek, kot da ne morem dihati, ker me nekaj tisci v prsnem kosu). Obcutek se nekoliko razlikuje od obicajnega stresnega tiscanja, ko nekajkrat sprosceno vdihnes in izdihnes in izgine, ker tega obdutka nekako ne morem sama sprostiti.
Zanima me, ali to lahko pomeni, da jemljem premalo/prevec hormonov, ker vem, da lahko nastopijo kardiovaskularne tezave kot posledica hipotiroidizma. Res je, da so se mi tezave pojavile skupaj s povecanim stresom, saj je oce zelo hudo bolan in imamo doma ze nekaj tednov zelo napeto ozracje. (vendar se mi je to tiscanje pojavilo vcasih ze prej). Zanima me, ali je lahko kaj resnega, ali pac le eden od mnogih simptomov zaradi nestabilnega delovanja scitnice (ki ga stres verjetno se poslabsa). Ali je priporocljiv pregled pri kardiologu?
Hvala za odgovor
Tina

Odmerek Eltroxina 60 mcg na dan je razmeroma nizek, zato dvomim, da bi bil hipotiroidizem vzrok za vaše sedanje težave. Bolj verjetno imate težave zaradi stresnega stanja, ki je bilo prisotno v milejši obliki že pred očetovo boleznijo. Na to stanje kaže pri vas več znakov: občutki tiščanja v prsnem košu, neenakomerno bitje srca, občutek, da ne morete vdihniti dovolj globoko. Take težave so mnogokrat trdovratne. Omilimo jih z zdravim načinom življenja (zlasti pogosti sprehodi in hitra hoja v naravi) in z nizkimi odmerki zdravil. Posvet pri kardiologu bo koristen tudi zato, da izključi organske spremembe na srcu (prolaps mitralne zaklopke).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lep pozdrav!

Star sem 19 let. Vsake toliko časa me začne stiskati v prsnem košu na levi strani telesa. Ne bi ravno rekel, da gre za bolečino ampak prej kot nek nelagoden občutek. Izmeril sem si pritisk, ko se mi je to pojavilo. imel sem 155/88. Prebral sem, da je to visok krvni pritisk. Ali je morda visok krvni tlak vzrok za ta nelagoden občutek v prsnem košu?

Hvala za odgovor

Rok

Stiskanje v prsnem košu – RokB

Pri nenadnem porastu krvnega tlaka so možne neprijetne senzacije v predelu srca. Pripoočam vam meritev krvnega tlaka v različnih situacijah (v mirovanju zjutraj, preko dneva, pri duševnih obremenitvah, itd). Odčitane vrednosti pokažite vašemu zdravniku. Bolj se mi zdi verjetno, da imate poraste tlaka samo pri duševnih obremenitvah in, da so v dopisu navedene težave posledica živčnih napetosti. Lahko se še oglasite.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lep pozdrav!

Začela bom ka takole: stara sem 33 let visoka 162 in tehtam 58 kg. V začetku leta sem ugotovila da imam visok krvni tlak, tiščalo me je v prsih in desna roka je zelo pogosto mravljinčasta. Dobila sem tablete Tertensif 1,5 mg in Skopryl 10 mg. Sedaj je moj pritisk v povprečju 130/95 pulz 95/100 ob jemanju teh tablet. Zdravnica me ne pošlje na nobene preiskave niti krvi mi noče pregledati. Pred leti sem imela pogoste težave z ledvicami, do sedaj pa že 10 let nisem imela nobenih težav in nisem bila pri zdravniku( pred 5 leti sem imela konizacijo). Nimam stresnega življenja in sedaj me zanima če je to res povsem normalno za moja leta. Kljub tabletam pa je desna roka mravljinčasta večkrat na dan. Malo sem zaskrbljena. Kaj mi priporočate, ali naj zamenjam zdravnico ali je moje stanje povsem normalno in res niso potrebne nobene preiskave.
Najlepša hvala za vaše mnenje!

Glede na stalno ugotavljanje, da so zdravniki v splošnih ambulantah preobremenjeni in, da imajo premalo časa na razpolago za zadovoljive preglede svojih bolnikov me tekst vašega dopisa nekoliko preseneča. Upam, da ste le dobili ustrezna navodila. Ko pri bolniku ugotovimo zvišane vrednosti krvnega tlaka mu damo navodila kako naj skuša z zdravim slogom življenja znižati tlak. Želimo, da si nabavi tlakomer, da se nauči pravilen postopek merjenje tlaka in, da si v zvezek sproti zabeleži ugotovljene vrednosti. Najbolj realni so izvdi opravljenih meritev, če si izmerimo tlak 2 – 3 krat v presledkih po nekaj minut, sedimo in je manšeta tlakomera v višini srca. Pri vsakem bolniku moramo opraviti osnovne preglede krvi in urina ter EKG. Preseneča me tudi vaš hiter pulz. Mravljinčasta roka kaže na spremembe v vratni hrbtenici, ne pa na bolezen srca.

Hvala za vas odgovor, dobila sem navodila kako si meriti pritisk in tudi beležim ga redno. Sedaj je v povprečju 125/90 pulz pa vedno med 96/110.
Tablete jem redno in vedno ob istem času. Sedaj sem jih dobila za 3 mesece in zdravnica še vedno pravi da ni potrebe, da bi opravile preiskave krvi, urina ter EKG in da se naj javim ko mi zmanjka tablet. Rekla je še da naj shujšam in se bo vse samo po sebi uredilo ampak mislim da za svojih 162 cm z 58 kg nisem predebela. Jem zdravo in večerjam samo sadje. Po stopnicah moram hoditi čisto počasi ker se drugače zelo zadiham, boli pa me tudi v predelu ledvic (samo da ne vem ali so ledvice ali križ).
Sedaj me pa zanima kako naj pridem do preiskav krvi, urina in EKG-ja če moja zdravnica pravi da ni potrebe. Kaj lahko naredim????

Lep pozdrav!

Pri mojem dolgoletnem delu sem vsakega bolnika, pri sumu na obolenje notranjih organov, napotil v laboratorij za osnovni pregled krvi. Vaša zdravnica vam je predpisala zdravili za znižanje krvnega tlaka. To pomeni, da vas ocenjuje, da ste bolnica, ki bolehate za visokim krvnim tlakom. Pri vsakem takem bolniku smo dolžni opraviti osnovne preiskave, h katerim že na začetku zdravljenja, spadata pregled krvi in urina. Priporočam še večkratno merjenje tlaka v različnih pogojih in v različnih urah dneva. Pri vsaki meritvi opravite 2-3 merenja v presledkih nekaj minut, vedno na roki na kateri so vrednosti nekoliko višje kot na nasprotni strani. Zdravljenje visokega krvnega tlaka je uspešno če je tlak pri večini meritev (doma, v sedečem položaju) pod 140/90 mm Hg. Želimo, da je srčna frekvenca pod 70 utripov/min. To dosežemo z različnimi zdravili. V zadnjem času zdravniki predpisujejo novo uspešno delujoče zdravilo Procoralan. Iz sporočenih številk telesne teže in telesne višine sem izračunal vaš indeks telesne mase, ki je 22,13, kar spada v normalno vrednost. Hujšati vam bi priporočil ko bo ta indeks 25 ali več. Če boste dobil vtis, da se vaša sedanja zdravnica premalozanima za zdravljenje svojih bolnikov ni zadržkov, da poiščete drugo.

Tako pa mi je le uspelo, da mi je moja osebna zdravnica naredila EKG. Takoj ko je videla rezultate mi je dala napotnico pod nujno za kardiologa in laboratorij. Kardiolog me je sprejel še isti dan. Laboratorijski izvidi so pokazali da imam povišane maščobe (hol:7.62, tgc:1.79, hdl:1.23,ldl:5,58 – dobila tablete crestor). Sedaj pa me zanima kaj pomenijo rezultati EKG-ja (kardiolog mi ni rekel nič drugega kot to da se mi ne piše nič dobrega in me napoti še na CEM in UV abdomna in ledvic).

Mogoče mi lahko preprosto razložite kaj pomenijo ti rezultati 1 meritve EKg-ja 0420 (V5) = myocardial ischemia ST -0.5mm, 0530 (V3,V5,V6) flat t -1.0=T=0 ( to je bil prvi ekg opravljen pri osebni zdravnici)

Ekg v bolnici pa je bil takšen: sinusni ritem s fr.93/min, vertikalna srcna os, nakazane denivilacije ST od V3 do V6 in v področju spodnje stene. Ostalo bp.

Zahvaljujem se vam za odgovor. Lep pozdrav!

Zadnji izvid EKG je praktično enak prvemu in potrjuje možnost nezadostne prekrvitve spodnjega dela srca, zelo verjetno zaradi nekoliko zoženih srčnih žil v prisotnosti ateroskleroze (hol 7,62), ki ste jo začeli zdraviti s Crestorjem.

Spoštovani !
Stara sem 55 let in sem v delovnem razmerju še do oktobra 2010. Moje težave so se začele pred 1 letom. Najprej sem imela bolečine v vratnem delu hrbtenice, opravila sem tudi fizioterapijo, sedaj pa so se mi težave prestavile v srednji del hrbtenice, poleg pekoče bolečine in mravljinčenja prihaja tudi do stiskanja v prsnem košu in potenje. Ko popijem malo vode se vse skupaj umiri. Pri osebni zdravnici sem dobila tablete Naklofen 75 mg 2 x na dan. Kupila sem tudi kremo Naklofen za masiranje.Pripomnem naj, da je moja rekracija hoja, v sobotah in nedeljah tudi po 10 km na dan. Z drugim športom se ne ukvarjam. Pri hoji se počutim zelo dobro.
Bila sem na ultrazvoku srca in je vse v redu, tudi pritisk imam normalen. Povedati pa moram, da sem pred vema letoma doživela stres ob smrti moža, ki je imel glioblastom. Sedaj živim v strahu, da imam tudi jaz kakšno težko bolezen. Prosim vas za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav !

V dopisu ste navedli, da so se sedanje težave pričele približno pred enim letom z bolečinami v predelu vratne hrbtenice. Stanje se je zboljšalo po fizioterapiji in ob jemanju tablet Naklofen. Sedaj so v ospredju bolečine v prsnem košu, ki se zmanjšajo ko popijete kozarec vode. Napisali ste tudi, da se pri hoji počutite dobro. Pri zdravnici ste opravili UV-pregled srca ne pa EKG. Navedeni podatki ne kažejo na organsko bolezen srca pač pa na možnost manjših sprememb v prsni hrbtenici ali na možnost še vedno prisotnih stresnih vplivov. Priporočam pregled EKG . Pričakujem, da se bo stanje zboljšalo že z jemanjem manjših odmerkov Naklofena in blagih pomirjeval. (Persen ali podobno).

Pozdravljeni!

Stara sem 28 let, imela sem dokaj stresnih 5 let, in v tem času je nastopilo kar nekaj “motenj”, bi lahko rekla, vendar so se nekako zaključile v 25 letu. Normalen pritisk, povišan krvni utrip (že zjutraj preko 90), glavoboli itd. Sedaj pa se dogaja nekaj drugega, v levem delu prsnega koša me uščipne in včasih se zaradi tega ponoči zbudim. Blaga bolečina ne pride in ne mine takoj, kot je nekoč, vendar se pojavlja pogosteje in drži malenkost dlje, včasih mi večkrat “zaspi” leva roka in mi stisne prste skupaj ter popusti. Pred 3 leti sem opravila ekg in ultrazvok srca. Vse naj bi bilo ok, le srce naj bi imela razširjeno – srce športnika, je bilo rečeno. Naj poudarim, da nisem športnik in sem strastna kadilka. Kakorkoli že, ali bi me morala bolečina skrbeti? Bi bilo potrebno ponovno na pregled? Poskus prenehanja kajenja pa se je izjalovil.

Najlepša hvala za odgovor.

Pravilno je, da skušamo vsako bolečino natančno opredeliti glede vzroka. V vašem primeru mislim, da ni posledica prizadetosti srčnih žil pač pa drugih prsnih organov (medrebrni živci, spremembe v hrbtenici prsnega koša, itd.). Glede na to, da je ob bolečinah prizadeta tudi leva zgornja okončina je dopustno misliti na možnost, da je bolečina posledica položaja telesa ali posebnega gibanja pri blagi spremembi v hrbtenici.

New Report

Close