stiska
Pozdravljeni.
Stara sem 28 let in sem ze skoraj celo zivljenje anksiozna, zelo hipohondricno usmerjena. Pri 20.letih so se zacele migrene z avro po enem letu in pol jemanja kontracepcijskih. Imam pa nekje 2x letno napad. Pred tremi leti pa so se zacele težave z zelodcem, vnetje zelodcne sluznice, krci v spodnjem delu trebuha, skratka neki fizicni simptomi. Sem imela strah pred rano na zelodcu, slepicem, kapjo itd … Ko so se te fizicne tezave zacele, sem imela hud prepir s tasco, ki me je celo udarila. Moj se je parkrat skušal pomeniti z njo oz skregal se je in bilo je za kak mesec vredu. So se pa prepiri vedno znova ponavljali. Zacela sem se bolj bezati v bolezni in hodila na tisoč preiskav. Samoplacnisko. Naj povem, da imam sicer koncana dva faksa, redne zaposlitve ne, delam preko avtorskih pogodb koliko lahko. Doma sem pri fantu na kmetiji in tudi pomagam veliko pri njemu ampak za njegovo mamo ni nikoli dovolj. Zato sem nasploh izgubila voljo do dela pri njemu. Niti mi ni z njo za komunicirati in jo videti. Imam svoje stanovanje zgoraj z lastnim vhodom ampak mi niti.ni na vrt za iti ali na sprehod, da je ne srecam. Zelo mi je tezko. Zdi se.mi tudi, da enostavno tudi partner ni vec nekaj na moji strani. Zdi se mi, da ce se bi mi kaj zgodilo, ne bi bil žalosten. Imam pa tudi bolj izražene simptome in strah pred smrtjo in boleznimi, kadar se skregam z njim ali s tasco. Vedno imam obcutek krivde. Ne vem zakaj. Mogoce ker almi pove v obraz, da bi mogla vec delat in cutim krivdo.
No, ker sem veliko hodla na preglede, sem tudi kar.nekaj denarja zapravila. V glavnem mr glave bil bp, ct tudi. Iskala sem vzrok migren. Na tujih forumih sem nasla, da je lahko vzrok odprto ovalno okno v srcu. Sla sem na pregled in res so mi odkrili to odprtino. Isti cas semtudi dala kri in ugotovila, da sem imela povisana antikardiolipinska protitelesa. Zaradi tega sem se zelo presekirala. Kot da se mi je podrl.svet. takoj naslednji dan po tem pregledu sem imela neke nevrološke znake. Pri tej preiskavi ti v zilo vbrizgajo en ml zraka pomesanega z 9ml fizooloske. V istem casu ko sem bila na tej preiskavi, sem bila tudi bolana, viroza. Delala sem v vrtcu. Tri tedne po tem so se zaceli poleg ostalih nevrološkoh znakov kot jw omotica in meglen vid, se parestezije. Najprej v prstih nog obeh. Nato cez par dni v celotnih stegnih. Cez kaka dva tedna pa po hrbtu in zadnjem delu glave. Nato pa se po rokah. Obcutek je kot da je koza obcutljiva na dotik, obcutek vibriranja, nonstop. Bila na mr glave in vratu. Vse np. Ščitnica, kri bp. Za pomanjkanje b vitamina in boreliozo pa se.nisem.testirala. aja vse.te preglede sem sama placala, saj je bil.nevrolog mnenja da je to psiha. Tezave ao takrat trajale dva meseca. Po pogovoru z doktorjem na netu, sem opravila preiskave? Saj je rekel, da lahko da so tezave res od preiskave, zarad mehurckov ampak da verjetno trajne skode ne.bi povzrocili. Nato sem veliko brala o teh simptomih in videla da lahko gre za polinevropatijo, senzoricno. Vcasih je razlog samo en prehlad.navadni, li je bil prisoten takrat, vcasih akka tala travma torej poškodba, kar bi lahko bilo od preiskave. Vcasih borelija, velikokrat pa se ne ve. Poleg drevenenja oz vibracij sem inela tudi trzanje misic po celem telesu. To je nato minilo. Vibracije so obcutno manj intenzivne, se pa vsake par dni dogaja drevenenje npr zadnji del glave, glezenj, prst itd … Traja par sekund… Se pa dogaja pogosto cez.dan, vecx na dan in traja par dni skupaj. Zdaj sem ponovno opazila se kot pikanje z iglo po telesu obcasno. Ter obcasne misicne trzljaje. To pomoje psiha ni ne? Sem pa tudi v tretjem mesecu nosecnosti. Bila sem pri dr za srčne napake in je rekla, da je ta najdba pfo prisotna npri cetrtini ljudi da nimam kaj skrbeti. Testi krvni od antikardiolipina so bili drugic blago pozitivni, revmatolog rekel, da ni nobene skrbi. Skratka eni dozivijo mozgansko kap zaradi pfo in zato me je sleherno minuto strah da me bo mozganska kap ali da.dobim pljucno embolijo. Tudi omoticna sem pogosto imam pa tlak 100 60. Velikokrat obcutim tremo v želodcu. Opazila pa sem tudi tiscanje v zlicki zaradi cesar sem nila 2x na urgenci pa bilo vse.bp. kaj naj����
Pozdravljeni,
hvala za sporočilo.
Pri sebi opažate anksioznost, telesne težave in senzorne občutke ter razne duševne stiske. Slišim, da vas zelo obremenjuje tašča, kateri ni nikoli dovolj in se z njo ne da komunicirati. Se je tudi izogibate. Glede na to, da živite na isti kmetiji si predstavljam, da vam soočanje z njo predstavlja stisko?
Opisujete, da ste bili že na raznih preiskavah, katere večinoma niso pokazale telesnih vzrokov. Torej obstaja možnost, da gre za psihosomatiko.
Verjamem, da vam je težko, saj se že celo življenje soočate z raznimi stiskami. Anksioznost, hipohondrija, tiščanje v žlički, parestezije, omotica, mišični trzljaji itd. so ponavadi telesni znaki, ki kažejo, da gre za duševno stisko, ki se ne more drugače sprostiti kot čez telesne simptome. Ste kdaj razmišljali o psihoterapiji? Glede na to, da ste mladi in imate pred seboj še celo življenje bi bilo morda smiselno, da si poiščete pomoč pri psihoterapevtu/tki? V tem primeru predlagam psihoanalitično psihoterapijo, ki se ukvarja z psihodinamiko – intrapsihičnimi vzroki za simptome.
Sem vam odgovoril?
Lep pozdrav in srečno,