štiriletnik – risanje
Pozdravljeni!
Imam štiriletnega fantka, ki je zelo nerad riše. Na to so me opozorili tudi v vrtcu. Sama vem, da grafomotorično ni spreten in morda zato odklanja tovrstne aktivnosti. Seveda mu je potem žal, da nima izdelka. Je levičar. Opažam pa še eno stvar. Ko mora narisati nekaj bolj preciznega npr. povleči črto od pike do pike, da se mu pri tem rahlo trese roka. Zanima me, kako naj ga spodbujam k risanju. Nekateri so mi svetovali naj ga kar pustim, češ bo že začel, ko bo hotel, vendar se bojim, da bo do takrat veliko zamudil. (saj bo njegova grafomotorika še vedno okorna).
Vem, da so otroci različni, pa vseeno, kaj bi že moral narisati pri štirih letih in pol.
Kot mama bi mu rada pomagala sedaj, ne potem, ki bo že prepozno.
Hvala za odgovor!
Pika,
Med otroci so velike razlike: eni radi rišejo in tudi hitro začno risati, drugi pa imajo drugačne interese.
Zakaj ne želi risati? Težko je odgovoriti – ker ga vi najbolj poznate, boste najprimernejši odgovor znali poiskati sami. Mogoče ima druge interese in ga risanje ne zanima? Lahko pa tudi, da se zaveda (kar je pri 4 letnikih) sicer redko, da slabo riše in zato ne želi risati? Kako reagirate, ko riše ali vleče črte po listu? Ga spodbujate? Ali »želite«, da nariše nekaj po vaši zamisli?
Vsekakor je potrebno vsako njegovo risbo (ali poskus – npr. ko samo čečka) pohvaliti.
Grafomotorične spretnosti so odvisne od mnogih dejavnikov: motorike same (predvsem fine motorike prstov, roke), koordinacije oko- roka itd.
Kako je vaš sinko spreten pri ostalih finomotorilnih aktivnostih? Npr. rezanje, trganje itd. Tudi pri teh aktivnost (ali pa pri hranjenju) opažate tremor roke?
Da bodo tudi grafomotorične spretnosti boljše, je potrebno razvijati tudi fino motoriko prstov in roke. Nekaj o tem na:
Glede na to, da je levičar (ali vse počne le z levico?) bi vam svetovala, da si preberete knjigo Levica v senci desnice ter Malček in pisava. Veliko levičarjev namreč lahko ima kasneje težave v orientaciji.V knjigah boste našli tudi nekaj vaj fine motorike in nasvete za spodbujanje grafomotorike.
Upam, da sem odgovorila na vaše vprašanje. Če vas zanima še kaj, se oglasite.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (08-10-05 13:10)