Najdi forum

Štiriletnik ne izgovarja Č,Ž,Š

Najin štiriletni sin ne more izgovarjati glasov Č, Ž, Š. Z drugimi glasovi ni težav.Tudi mož oz. otrokov očka je imel probleme s tem v otroštvu. Je možno, da je govorna napaka dedna? Je prehitro za logopeda? Drugače fantka ne opozarjamo in ga ne obremenjujemo s tem. Kaj naj storimo? Hvala za odgovore!

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Memi,

govorne napake se ne dedujejo, delno se le podedujejo sposobnosti, ki govor oz. artikulacijo omogočajo (npr. spretnost) in anatomske značilnosti.

Govora se naučimo s posnemanjem, zato je razvoj govora odvisen predvsem od vpliva okolja, pa tudi lastne aktivnosti.
Če bi otrokov oče imel težav z govorom tudi sedaj, bi lahko rekli, da so sinove težave posledica posnemanja, nikakor pa govorne težave niso stvar dednosti.

Do 5. leta starosti bi otrok praviloma moral izgovarjati vse glasove pravilno. Če vaš 4 – letnik ne izgovarja šumnike pravilno, še načeloma ni nič narobe. Kdaj bo vaš otrok osvojil šumnike, je težko reči. Razvoj šumnikov je v veliki meri odvisen od gibljivosti jezika, izpiha in slušnega razlikovanja.

Logopedska pomoč je (ali bo) potrebna, če otrokov govor v nekaj mesecih ostanek enak in če:
– napačno izgovarja še kakšen glas (npr. L);
– ali je pri izreki šumnikov (pa tudi sičnikov) slišati rahel šum (kot pri h – pri “šola” izgovori “hšola” ali “hsola”) – v tem primeru bi lahko šlo za lateralno izreko šumnikov;
– se vam zdi, da jezik ni dovolj gibljiv (npr. otrok si s težavo oblizne zgornjo ustnico);
– ima težave z izpihom (npr. ne more upihniti sveče na razdaljo 10 – 15 cm, ali milnih mehurčkov).

Za pregled pri logopedu se tudi odločite, če vas otrokov govor zelo skrbi in ali ne znate preceniti, če ima otrok naštete težave.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

POZDRAV

Tudi pri nas so težava šumniki in stara je tudi 4 leta. Ker je pri izgovorjavi potrbno jezik dati na zgornji del neba sva to poskusili tako, da sva dali prst pod jeziček in ga tako dvignili na zgornje nebo, takrat pa je bilo slišati šumnike. Tako nekako sem ji poskusila razložiti, kje naj bi bil jezik, ko izgovoriš šumnik, čeprav mislim, da imamo še nekaj časa, da se tudi to naučimo.Moram pa še to povedati, da je do nedavnega cucljala prstek in morda ji je tudi zaradi tega težko izgovoriti šumnike.
Zanima pa me, glede na to, da smo izubili spodnji zobek, če kdo ve, ali tudi to lahko še dodatno ovira izgovorjavo šumnikov?

lp nn

nn,

Sesanje prsta vpliva na razvoj čeljusti in zobovja, vpliva pa tudi na nepravilno negovorno lego jezika. Dolgotrajno sesanje prsta spreminja čeljustna in zobna razmerja in povzroča, da lego jezika, ki jo otrok ima med sesanjem, zadrži tudi pri drugih aktivnostih.

Čeprav obstaja več načinov sesanja prsta, je najobičajnejši ta, da med sesanjem prsta, jezik “počiva”na ustnem dnu, prst pa je med jezikom in trdim nebom. Takšno spodnjo lego jezika otrok običajno otrok »ohrani« tudi, ko ne sesa prst. Ker je ta lega jezika nenaravna, posledično vpliva na zobke in čeljust (po domače rečeno, jezik ima na dnu jezika malo prostora, zato si »išče in ustvarja« prostor pogosto, tako, da potiska sprednje zobke naprej), dihanje (pogosto se pojavijo odprta usta in dihanje skozi usta), govor (običajno ima otrok s spodnjo negovorno lego jezika težave pri glasovih, ki zahtevajo dvig jezične konice).
Dolgotrajno sesanje prsta torej lahko posledično vpliva na govor preko sprememb zobovja in nepravilne spodnje lege jezika.

S predpostavko, da otrok že zna izgovarjati ŠŽČ, manjkajoči zobje (predvsem zgodnji) lahko vplivajo na izreko sičnikov in šumnikov (ti glasovi se »slišijo« malce drugače), sicer pa so bolj manjkajoči zobje – pomembna čeljustna in zobna razmerja. Zato manjkajoč spodnji zobek ni ovira, da vaše hčerka ne izgovarja šumnikov.

Če vaši hčerki uspe izgovoriti Š s pomočjo (prsta), sta sicer na dobri poti. Res je, da imata za izreko šumnikov še čas, vendar pa bo vaša hčerka glede na napisano, potrebovala tudi t.i. miofunkcionalne vaje (še posebej vaje za razgibavanje jezične konice- torej vse gibanja, kjer se jezična konica dvigne – npr. oblizovanje zg. ustnice), da bo osvojila pravilno negovorno lego jezika. Oblizovanje zg. ustnice ali trdega nega, »štetje zob z jezično konico« so le nekatere izmed miofunkcionalnih vaj, ki so zelo enostavne – lahko jih poskusite tudi sami.
Mogoče bo najlažje, da se obrnete na logopeda, ki vam bo razložil, pokazal miofunkcionalne vaje in način, kako utrjevati in avtomatizirati glasove, tako da jih bo vaša hčerka izgovarjala v vseh besedah in v vseh situacijah.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra hvala za nasvet, če tako malo pomislim, je pri hčeri dejansko tako kot si opisala in tudi pri ” afnanju” z jezičkom zunaj ust je le ta vedno na spodnji strani ustnic ali celo na bradi, nikoli nisem zasledila, da bi ga sukala navzgor. Bova poskusile s temi vajami, ampak me vseeno še zanima ali bi bil tudi zdaj pravi trenutek za obisk logopeda ali pa naj še počakava? Drugače pa je njena izgovorjava ostalih črk zelo lepa in pravilna.

Hvala za trud in lep pozdrav nataša

nn,

če je tako, da jezik večinoma počiva na spodnji ustnici, je mogoče prav, da se oglasita pri logpedu. Ta vam bo miofunkcionalne vaje podrobnejše razložil in tudi ocenil, je če logopedska terapija (glede šumnikov) v vašem primeru potrebna sedaj ali ne.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Veliko novega sem izvedela, hvala!
Moj štiriletni sin že približno 2 leti govori tako kot zdaj (problem je bil le s glasom R, ko je bil še mlajši, a ga je obvladal že pri dveh letih). Te trije glasovi Č,Ž,Š, pa so edini, ki že dve leti niso to kar bi morali biti. Noče pa sodelovati pri vajah z jezičkom, tudi pred tujci ga je zelo sram in ne vem, kako bi sploh sodeloval z logopedom. A imajo kake posebne metode?

Memi,

to, da je otroka sram pred tujci je lahko znak, da se svoje napačne izreke zaveda. Mogoče prav zato ne želi izvajati vaj za jeziček, mogoče pa je vzrok tudi v tem, ker določene vaje ne more narediti pravilno (in jo zato odklanja).

Svetujem vam, da se naročite k logopedu. V tem času pa otroka ne opozarjate na izreko šumnikov in tudi ne delate vaj za jeziček.

Obstajajo posebne vaje za pridobivanje pravilne izreke, ki pa so prilagojene posameznemu otroku. Vse pa poteka preko igre.
Obstaja strah, da otrok pri logopedu ne bo sodeloval (mogoče nekaj obiskov celo ne bo odprl ust), vendar pa bo z logopedovo pomočjo ta strah premagal.
Brez skrbi, logoped bo že našel način, da pomaga vašemu otroku.
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala! Sina bomo naročili k logopedinji. Pediatrinja nam je svetovala, naj počakamo do 6. leta, a se mi zdi to predolgo. Poskusili bomo, upam, da bo fantek logopedinjo kmalu sprejel. Lep pozdrav!

Po nasvetu Petre sem hčerko res odpeljala k logopedu in moram reči, da je imela prav, že pri prvem obisku sva osvojile kje naj leži jeziček in že slišimo šumnike zaenkrat samo pri vajah, ki jih vadiva doma včasih pa tudi med pogovorom sama sebe popravi.
Ker pa sva naročene šele čez 2 meseca pa me zanima ali je to običajno, da besede, ki imajo šumnik izgovori malce neobičajno tako nekako kot bi američan govoril slovensko. Ali je za otroka tudi težje če je šumnik na koncu ali na sredini besede, kajti celotna izgovorjava besede s šumnikom je drugačna. Zdi se mi, da jeziček ne spremeni lege ko izgovori besedo s šumnikom. Saj vem, da sva šele začele pa me vseeno zanima kako otrok to osvoji oz. če je to običajno.
Logopedinja mi je svetovala ploščico in ker naša punčka nenehno govori ne vem kako naj jo uporabljamo, da bo ploščica dosegla svoj namen.

hvala in lp nataša

Nataša,

Sem vesela, da ste upoštevali moj nasvet.

Če se hčerka že sama popravlja, sta na dobri poti, da glasove hitro osvojita.
Mogoče je lažje (vsaj na začetku vaj) izgovorjava besed, kjer je šumnik na začetku. Kako pa otrok izgovarja šumnike na sredini in koncu besede, pa je – vsaj na začetku – odvisno od glasov, ki šumnik obkrožajo. Otrok najprej osvoji lego govoril za določen glas, potem pa mora to izreko tudi avtomatizirati (da nov glav uporablja v vseh govornih situacijah in v vseh pozicijah). To, kar opisuje je normalen tok avtomatizacije glasu.
Če je šumnik podoben ameriški izreki je to lahko zato, ker je jeziček sicer dvignjen, vendar pa pomaknjen preveč nazaj – ne skrbite, tudi to je pogost pojav na začetku osvajanja glasov (ker otrok še išče pravilno pozicijo).

Ploščica?! Ne vem ali mislite vestibulano ploščico, ki » skrbi« za pravilno lego jezika in govoril ali pa leseno palčko? Če gre za vestibulano ploščico, se dogovorita, kdaj jo bosta uporabljali (včasih zaleže, da si otroci sami določijo čas, prostor itd).

Želim vam veliko uspeha in čim prejšnjo avtomatizacijo šumnikov.
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni.Prebrala sem vse poste, ampak nisem čisto nič potolažena.
Imam hčerko staro 4,5 leta ki ima probleme tako s šumniki kot s črko R. Naročila sem jo že k logopedinji, ampak čakati bova morale 6 mesecev.
Dudo je opustila preden je dopolnila dve leti, nikoli in res nikoli ni nihče govoril po otročje z njo, a kljub temu se ji izgovorjava še ni izboljšala. Strah me je, da posledično zaradi tega, ker jo velikokrat popravljamo,ne bi pričela še kje jecljat.
prosim pomagajte mi, kako naj ji pomagam, saj včasih kar ne upa izgovorit določne besede, ker že vnaprej ve, da je ne bo pravilno izgovorila.

Saška,

navodila, kako popraviti izreko, boste dobili pri logopedu.

Do takrat njenega govora nikar NE POPRAVLJATE. Čim več se z njo pogovarjate, berite, pojte in jo spodbujate k izražanju (govoru).

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Star sem 16 let in imam probleme z izgovorjavo crke ž, namesake ž izgovorim crko š. Hvala za vsak nasvet

Potrebno se bo naročiti k logopedu. Takole po internetu je vaje težko razložiti, po drugi strani pa so te vaje odvisne od stanja vašega govora.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni!

Imam 2,5 letno hči. Govoriti je začela pri letu in pol v krajših stavkih. Že od vsega začetka je problem z izgovorjavo črke L in Č, Š, Ž (za R je tako še prezgodaj). Črko L izgovarja kot V. V prvem letu starosti je bila hipotona, zato sva hodili na fizioterapijo. Še vedno “občasno pozablja požirati slino” tako da jo je potrebno spomniti.

pediatrinja nama je svetovala pihanje balončkov, svečk…

Ali menite, da bi bilo potrebno poiskati pomoč logopeda pred 5 letom (ko v našem ZD logoped obravnava vse otroke na sistematskem pregledu).

hvala za odgovor, lep dan

Viharjeva,
malce še je še prezgodaj. Pihajte v vato, papričke, mehurčke in na različne načine gibljita jezik…

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Preprosta resitev za problem, naucite ga kaksen drug jezik, npr English ali Deutsch noben izmed teh jezikov nima sumnikov pa se bolje bo Slovenscina in ostali balkanski jeziki so itak nicvredni. Enkratna priloznost za selitev v tujino.

Darkwarrior, tako preprosto pa ni 🙂 Tudi ostali jeziki poznajo šumnike, čeprav samo kot fonetični zapis. Kaj pa je TSCH – se izgovori kot Č.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Darkwarrior,

kako pa izgovorite English in Deutsch? 😉

New Report

Close