Stimulacija
Spoštovani!
Že več let se zdravim zaradi preveč aktivnega mehurja. Dosedaj sem preizkusil več tablet, pa ni bilo kakšnega večjega učinka. Trenutno jemljem tablete Emselex 15 mg, tudi brez večjega učenka. Sedaj mi je urolog predlagal zdravljenje z elektrostimulacijo. Izvid z dokončnim mnenjem bom dobil po pošti.
Ali mi lahko poveste kaj veš o temu načinu zdravljenja preveč aktivnega mehurja?
Kako to izgleda? Je ta elektrostimulacija dnevna ali tedenska? Kakšen je uspeh in kako dolgo traja ta terapija?
Zahvaljujem se za odgovore in lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Če je bila opravljena cistoskopija, citologija urina in urodinamika in se je ugotovilo, da gre za idiopatski ali nevrogeni prekomerno aktivni sečni mehur, se vsekakor splača poskusiti tudi z elektrostimulacijo.
Pomembno je predvsem, da so cistoskopija in citologija izključile druge morebitne resne in ozdravljive vzroke vaše težave.
Sicer je za tako težavo, če antiholinergik ne pomaga, na mestu botulinum toksin, pred tem pa je vsekakor smiselno opravljati/preizkusiti elektrostimulacijo.
Te so različne. Pri nas je to običajno rektalno in tako, da lahko počnete to npr. vsak delavni dan v bolnišnici npr. 1 teden (ali pa vas naučijo in vam jo za nekaj dni posodijo) in če vam pomaga, si napravico kupite sami in potem to počnete doma, lahko vsak dan nekaj minut.
Gre za to, da plastični čepek s kovinsko elektrodo namažete, vtaknete v zadnjico, priključite na plastično škatlico z baterijo in stikalom, gumbom in potem nastavite jakost tako močno, kot le gre, ga vas ne boli oziroma tako, kot so vam naročili (vsakič poskusite nekoliko več). Po določenem času – npr. nekaj minut, potegnete čepek (elektrodo) iz anusa in jo umijete. Napravica deluje na baterijo. Ženske si jo namesto v zadnjico vstavljajo v vagino. Napravice (in elektrode) so v prosti prodaji v trgovinah z medicinskimi pripomočki, včasih pa jih je bilo mogoče dobiti tudi na račun zavarovanja. Pa seveda prek interneta…
Frekvence naj bi bile pri zdravljenju prekomerno aktivnega mehurja nekoliko drugačne kot pri zdravljenju šibkosti sfinktra.
Vsekakor poskusite, lahko da vam bo pomagalo.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Moj urolog me je poslal k spec. fiz., na uvedbo elektostimulacije mehurja. Torej z aparatom TENS izvajam draženje posteriornega tibialnega živca. To v praksi pomeni: dve samolepilni elektrodi si namestim na notranjo stran gležnja desne noge; nastavitve TENS so: širina pulsa 200 µs, stopnja pulsa 10Hz; 20 min. na dan; 3 mesece, ko je tudi kontrola.
Po 3 tednih izvajanja sem imel občutek izboljšanja. Dlje – tudi 1½ do 2 uri – sem lahko zadrževal urin, količine urina so se zvečate na 200 do 300 ml. Po 4 tednih pa se je stanje čez noč, popolnoma brez znanega razloga, povrnilo na situacijo pred stimuliranjem: na vodo hodim najmanj 1 – 2 krat ali na uro, ponoči 3 -5 krat, količine urina 50 – 150 ml.
Ali bi bila, po vašem mnenju, elektrostimulacija v predelu anusa uspešnejša?
Če še to nebo uspešno potem, verjetno, ostane le še z botulinum toksin? Tudi za ta način zdravljenja bi prosil za nekaj odgovorov. Ali je po prejemu »botoksa« stanje takšno kot je bilo pred začetkom težav (zadrževanje vode vsaj cca 3 ure)? Je potem še potrebno jemati tablete (trenutno jemljem Emselex 15 mg). Kakšen je % pacientov, ki se morajo po injiciranju tega zdravila samokateterizirati? Kako dolgo je na izvedbo potrebno čakati v UKC MB in na koga se je potrebno obrniti?
Spoštovani!
Nič vas ne stane (oz. če bi si sami kupili rektalno sondo in TENS stimulator morda manj kot 100 eur), če poskusite še s stimulacijo transrektalno. Uspeha seveda ni mogoče napovedati, vendar bi glede na vsaj začasen uspeh vaše dosedanje stimulacije bilo to vsekakor smiselno. Še posebej zato, ker je transrektalna stimulacija na področju urologije rutinska in uveljavljena metoda, ki jo delajo povsod in že dolgo, ta, ki jo opisujete vi, pa se v namene, kot ga opisujete, uporablja bistveno redkeje in je manj preizkušena.
Aplikacija botulinum toksina vsekakor ni čudežna čarobna palica, ki bi vas povrnila v neko mladostno normalno stanje. Lahko pomaga, lahko pa ne. Po naši raziskavi je bilo s tem posegom zadovoljnih (bi se zanj ponovno odločili) 82% bolnikov. Če botulinum toksin pomaga dobro, potem jemanje tablet ni več potrebno, mogoče pa je. Tudi sicer je znano, objavljeno je bilo več študij, da se splača preizkusiti s kombinacijo tablet (dva različna antiholinergika ter še druga zdravila zraven).
Odstotek bolnikov, ki se morajo po aplikaciji botulinum toksina samokateterizirati, je odvisen od odmerka zdravila, ki se aplicira (višji odmerek – bolj se pomiri mehur, večja verjetnost je, da bo potrebna kateterizacija) in znaša okrog 10%.
V UKC Mb aplicirajo botulinum toksin številni urologi, največ in najbolj poglobljeno pa se s tem ukvarja prim. J. Leskovar, ki je o tem objavil tudi natančno raziskavo v Zdravniškem vestniku. Čakalne dobe praktično ni – poseg se opravi v lokalni anesteziji med cistoskopijo, na cistoskopijo je čakalna doba navadno dva do tri tedne. Pred tem pa je seveda treba priti na pregled – čakalna doba na sam pregled pri urologu pa je seveda lahko zelo dolga, tudi več mesecev, vendar to tudi niha, z napotnico nujno pa pridete takoj. Dolga je tudi čakalna doba na urodinamske preiskave, če jih še niste imeli opravljenih – prim. Leskovar vem verjetno zdravila ne bo apliciral brez te preiskave, kdo drug pa bo – samo rezultati so lahko, če ni bilo prej opravljenih natančnih meritev in postavljena pravilna diagnoza, seveda slabši. Trenutno bi bila za aplikacijo botulinum toksina v mehur čakalna doba v MS tudi mesec dni ali manj.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Prav danes sem naročil sondo za rektalno stimulacijo (stimulator TENS) in jo prejmem predvidoma konec tedna. Vendar mi okrog uporabe niso znali veliko svetovati, zato se zopet obračam na Vas.
Kako se uporablja? Kakšne so nastavite jakosti na TENS? Kako dolgo (v min.) oziroma kolikokrat na dan se uporablja? Koliko dni zapored?
Morda moja vprašanja zvenijo naivno ali pa nekoliko »butasto« vendar o tem ne vem nič. Kot sem Vam že zadnjič zapisal, sem si do sedaj stimuliral tibialni živec, vendar brez uspeha.
Spoštovani!
V Slo se večinoma na vseh uroloških in ginekoloških oddelkih uporablja stimulator Conmax, razvit prav v ta namen (za analno maksimalno električno stimulacijo pri otrocih in odraslih z motnjami mikcije). Nastavitve so torej “že not” – šlo pa naj bi (če ne bom kaj napačno prepisal) za monofazične kvadratne pulze toka v trajanju 1 ms s frekvenco 20 Hz. “Maksimalna” stimulacija pomeni, da si bolnik sam na začetku vsake vaje intenziteto povečuje do stopnje “tolerable disconfort” – torej toliko, da je že neprijetno, ampak še lahko prenaša. Conmaxov stimulator se avtomatično izklopi po 20 minutah. Priporoča se 1x dnevno vsak dan 2 meseca, nakateri so našli podoben uspeh tudi pri uporabi vsaka 2 dni. Prvo izboljšanje je pričakovati po tednu dni.
Stranski učinki so lahko bolečina v anusu ali trebuhu, povečana pogostnost odvajanja blata (driska). V primeru pojava teh učinkov je smiselno prekiniti s stimulacijo za teden dni.
Sledeči podatki so stari nekaj let, morda bodo vseeno zanimivi, čeprav so se najbrž dobavitelji že spremenili: na Slo tržišču so (bili) različni stimulatorji, razen Conmaxa (Sanolabor) tudi Uni-con (Elecomp Zg. Pirniče, ing Kržišnik), Feca PO17 (Soča – EMF Furlan Co). Kar nekaj teh aparatov (ne za TENS, temveč posebej za analno stimulacijo pri inkontinenci), se je včasih izdelovalo v Sloveniji, saj so bili v KC Ljubljana vodilni v svetu na tem področju in so to (analno stimulacijo) pravzaprav utemeljili v 80-tih in 90-tih letih prejšnjega stoletja. Metodo, kot ste jo uporabljali vi, so šele kasneje razvijali v tujini, vendar bi praviloma za uspešnost potrebovali ne nalepke, temveč igle prav do živca.
Frekvence za terapijo urgence (prekomerno aktivnega sečnega mehurja) naj bi bile 10 Hz ali 20 Hz, za stresno inkontinenco pa 40-50 Hz. Vi torej potrebujete frekvenco 10 ali 20 Hz. Jakost toka naj bi bila cca. (je nastavljeno na aparatu) 60 mA, napetost pa seveda – “maksimalno” kot zdržite.
Če boste na to temo rabili posvet, ima največ izkušenj v Slo (in je v tej zvezi eden najbolj izkušenih na svetu) ter je še aktiven prof. Tršinar v KC Ljubljana – predlagam posvet z njim.
Torej brez strahu – namažite sondo s kakšnim lubrikantom, mazilom, nastavite aparat kot je zgorej navedeno (10 ali 20 Hz), sondo vstavite v rektum ter povišajte “moč” na toliko, kot prenesete. Traja naj 20 minut, 1x dnevno, 2 meseca.
Lepo pozdravljeni!