Najdi forum

Stigmatizacija, diskriminacija in nasilje …

Pozdravljeni
Od leta 2005 dalje so mi bile krsene osnovne pacientove pravice.
16. 04. 2005 sem dozivela nesreco in sicer osebno vozilo brez registrskih z ravnim zadnjim koncem me je dvakratno zbilo v telo, v prsni kos in obakrat zrinilo na cesto, ter po tem udarilo s sprednjimi vrati po hrbtu.
18. sem sla na Urgenco in sem bila rentgensko slikala, vendar je zdravnik poskodbe spregledal. 20ega sem bila spet poslana na Urgenco in od tu Poslana na Polikliniko, k travmatologu(od katerega vem samo ime, ki ga ne bom navajala), ki je vse poskodbe opazil in me hospitalitiral na travmatoloskem oddelku … po tem je enkrat med 20im in 21im Joze Vidmar(gradbenik) zavrnil zdravljenje v imenu Zdravniske zbornice z napravo za ravnanje deviacije(naprava bi mi drzala medenicni obroc,zloma kriznice, vsa vretenca – v vsakem vretencu bi bil vijak – , prsnico in glavo – travmatolog mi je nameraval v nekatera vretenca dati tudi kostni cement in skozi brado vzeti cm debelo brazgotino pri zastaranem obraznem izpahu in dati ta del v pravi polozaj) in v moj primer vpletel drugega travmatologa, ki pa je bil specialist za noge in roke in je vse moje poskodbe spregledal in me odpustil. Po tem je prislo veckrat do zanikanj na rtg vidnih poskodb.
Med vsem tem zanikanjem sem bila hospitalizirana na nevroloski kliniki za nekaj dni, kjer mi je glavna medicinska sestra povedala, da travmatologi poskodbe zanikajo in hocejo rtg nazaj, ter da jih oni vidijo in so se zaradi tega odlocili, da dajo rtg meni, da bom lahko dokazala, ce bo kaj narobe. Tu priznajo detra-konveksno deviacijo hrbtenice in degenerativne spremembe. Bila sem vidno zasukana v prsni kos, v bokih za vsaj 5 cm v eno stran, v ramah pa vsaj za 5 cm v drugo stran in v tem polozaju zatrdela se nekaj let po nesreci.
Zaradi tezav in zavrnjenega zdravljenja se odlocim iti k ortopedu privat, ki pa spregleda na rtg vidne poskodbe in mi postavi napacno diagnozo – distenzija sakroiliakalnega sklepa leve strani in me napoti na Soco, tu ugotovijo prizadetost globokih struktur in iritacijo dure mater, ter napacno drzo celotnega trupa. Ta isti ortoped mi leta po tem prizna, da je na rtg poskodbo spregledal in mi jo vpise v anamenzo.
Nekaj casa po tem drug ortoped na Polikliniki potrdi zlom distalnega dela sakruma in konginetalno gibljivost spodnjega dela distalnega dela sakruma. Na nadalnje preglede h temu ortopedu nisem mogla iti, ker so me 28. 11. poskodovali se v rebra(na hrbtni stani, na obeh straneh hrbtenice za kaksne tri cm od le te – kasnejsi rtg posnetki pokazejo se brazgotine na rebrih) z vlecenjem me za noge po podlagi in sukanjem nog, s cimer so mi dajali hrbtenico v napacen prisilen polozaj – na radioloskem oddelku C na Polikliniki.
Ko sem Jozetu Vidmarju povedala kdaj imam pregled na scintigramu, se je na pregled vsilila ekipa, ki ne dela na scintigramu, po rtg je vedel kaj imam na zatilju in mi je nastavil vzglavnik naprave na bolec del na zatilju eden izmed njih, po tem ko sem se jaz vlegla v pravi polozaj in dala glavo v pravi polozaj. Kaj so govorili ne bom navajala.
Takratna osebna zdravnica moje zasukanosti in zatrdelosti v prsni kos ne vzame resno in me napoti k psihiatru. Mnenje prve psihiatrinje ni motece, druga pa po tem, ko navedem kako me je osebno vozilo zbilo in da je to ocitno namerno, reagira da se to morda sploh ni zgodilo in mi navede, da za nazaj navajam nanasalne, ze paranoidne ideje z blodnjao vsebino.
Enkrat v letu 2006 navedejo magicno misljenje in nanasalnost, zaradi duhovnega prepricanja in zaradi tega, ker jim povem, da je nesreca bila ocitno namerna, ter da sem dobila groznjo zanjo na enem forumu, ter da so isti storilci grozili s tem na txt klepetu se drugi osebi, vem da so isti po tem kako so reagirali meni, in sicer: “Skoraj nisi bila zadnja oseba, ki smo jo zbili.”.
Policijska postaja Bezigrad tudi grozenj storilcev ne vzame resno in mi da moznost, da podam(enkrat mislim da v letu 2007) prijavo zoper neznanega storilca, lahko pa bi jih izsledili preko uporabniskih imen.
14. 04. ’09 mi takratni osebni zdravnik pove, da so me na radioloskem oddelku C nekako oznacili kot povzrociteljico nesrece, ki sem jo prezivela.
08. 12. ’13 dobim na Urgenci zaenkrat previsok komad(nisem vedela da je previsok, snela sem ga, ko me je nekaj oseb, ki delajo v zdravstvu na to opozorilo), ki me poskoduje pri mabipularnima sklepoma za 2 cm(sta visje proti licnicama s pridruzenimi manjsimi zlomi v tem predelu) in na spodnjem delu zatilja je na kasnejsem rtg viden vodoraven zlom.
19. 12. mi da na napravi z oglatim kovinskim nastavkom na Urgenci na silo neverjetno debela povstrcka in je kot bi me poskodovalo se bolj. Na ct iz tega dne sta jasno vidni deformaciji pri mabipularnima sklepoma in deformacija na lobanjskem dnu.
23. 12. se na nevroloski vsili ena zenska, ki jo je po izgovorjenem sodec poslal Joze Vidmar, ter zamenja pravo ekipo.
17. 01. ’15 sem dobila za vsaj 5 cm previsoko trdo vratno opornico iz strani dveh resevalcev(eden rece, da je previsoka in da ne sme dati, vendar mi jo vseeno da), ki me je med voznjo poskodovala pri mabipularnih sklepih, pri licnici, pri nosni kosti in na zatilju. Tu mi na slikanju radiolog reagira, da me bo oznacil kot posiljevalko otrok, da bom znana po tem, to da sem tako oznacena zvem od mlajse gospe na okulisticni, ki oznako prijavi.
Poskodbe so opisane samo na nevroloskem, ortopedskem in radioloskem izvidu, na novejsih izvidih je po 2013 je navajano le brez prepricljive sveze poskodbe skeleta, ker opazijo zastarane.
Za malo se mi zdi, da ko normalno razlozim zastarane poskodbe in tezave zaradi le teh mi psihiatri le te zacnejo navajati kot jih nisem navajala, kot cenesteticne halicunacije in hipohondricne blodnje. Navajajo mi tudi, da navajam glasove, ki jih nisem navajala ipd. Za nezdravljenje poskodb in poskodovanje jim nisem povedala, ker ze zastaranih poskodb niso vzeli resno(kljub temu, da sem jim prinesla tiste izvide, kjer so potrjene), ter tezav zaradi le teh. Povedala sem jim sele sedaj po e posti, preposlala sem jim e sporocilo, ki sem ga sestavila za varuha clovekovih pravic, bolj podrobno in pregledno razlozeno, kot v tem komentarju, tudi z nekaterimi imeni.
Vprasala bi kako drugic ukrepam v taksem primeru?
Na varuha clovekovih pravic, Zdravnisko zbornico, policijo in zastopnika pacientovih pravic sem se obrnila, ko je primer v vecini ze zastaral, ker sem razmisljala, da zaradi neresnosti obravnave primera, krsitev pravic ne bi nihce vzel resno in bi bila morda samo stigmatizirana.
Zastopnik pacientovih pravic mi je predlagal izbris podatkov, glede psihiatricnih odpustnic, samo stigmatizirana sem zaradi nerealnih navedb … bom se videla kaj mi bo sporocil glede tega.
Mogoce kdo ve za e naslov zastopnikov pravic psihiatricnih pacientov? Na internetu ne najdem.
Lp.

 

Pozdravljeni!

Mi je žal, da imate slabe izkušnje. Kolikor vas slišim vam je bilo in vam je še vedno zelo težko.

Zastopnike pravic oseb na področju duševnega zdravja lahko najdete tukaj (za Ljubljano, za ostale prebrskajte na tej strani): https://www.zadusevnozdravje.si/vir-pomoci/zastopnik-pravic-oseb-na-podrocju-dusevnega-zdravja-za-obmocje-pk-ljubljana-varstvo-pacientovih-pravic-na-podrocju-dusevnega-zdravja-ljubljana/

Upam, da sem vam s tem kaj pomagal in vam želim vse dobro.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close