Ciao vsem!!!
Prosila bi vas za kakrsnekoli informacije o Sticni – ne vem natancno kako se imenuje, v glavnem vem, da te tam naucijo o pravilni prehrani, gibanju, hujsanju….
Mogoce je bilo o tem ze mnogo napisanega (zato se vam opravicujem), ampak mi iskalec ne dela dobro, mi ne da zadetkov. Torej, ce veste stevilko oz. tocen naslov in kako se zares imenuje, mi prosim pomagajte.
Hvala!
Cristina
Živjo,
Kraj se imenuje Šentvid pri Stični. Nmaenjen je osnovnošolskim otrokom. Tam poteka šola, imajo bazen za kopanje, fizioterapevta, in seveda zdravniška osrba. Sama sem bila tam tri mesece in shujšala nekaj če 20 kg. Na žalost sem bila poslana tja v sredini omega razdreda in nisem shujšala do konca. Mogoče bi morala biti vsaj leto dve, da bi spremenila vse prehranjevalne navade. Tja te pošlje zdravnik z napotnico
Se mi zdi, da je to tisti center, kamor pošiljajo predebele otroke na hujšanje. Sem nekje brala o tem. Vendar se mi zdi, da je to bolj zdravniško. Nisem pa sigurna.
Mi je ostalo v spominu, ker so govorili o starših, ki so otrokom tihotapili hrano ali jih neprimerno in količinsko ogromno potem hranili čez vikend. Se strinjam,. da je problem debelosti res lahko povezan tudi s prehranjevalnimi navadami v družini.
A ce si pa starejsi pa ne mores iti tja? Imam prijateljico (ki pa je zdaj ze bivsa tako da je ne morem vprasati) in je sla v II. letniku srednje sole. A kar 20 kg ti je uspelo shujsati? A ni 20 kg v treh mesecih full hitro? A si bila zadovoljna?
Hvala za tvoje informacije, vse mi povej, please, o tvojih obcutkih, strokovnosti, vse, kar se spomnis.
Se enkrat hvala, Maksima!
Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri stični
Moja hčerka je bila tam letos tri tedne. Sedaj je že tri tedne doma in je v tem času shujšala 9 kg. Od začetka je šlo bolj hitro, sedaj pa bolj počasi- tako kot je treba. Tam imajo, tako kot pouk o zdravi prehrani, veliko se rekreirajo in pravilno jedo. Za osnovnošolske otroke je bolj med šolskim letom, kjer jih učijo pridobivat tudi delovne navade in imajo pouk ,za srednješolce pa med počitnicami. Tja te res pošlje zdravnik z napotnico. Naredijo tudi predavanje za starše. Tisto o tihotapljenju hrane, pa men ni znano, sam kdor je to počel, je do skrajnosti neodgovoren. MI v naši družini, smo vsi spremenili prehranjevalne navade, čeprav smo že prej jedli dokaj zdravo vendar smo imeli vedno doma preveč zalog sladkarij. Tam se naučiš res samo o zdravi prehrani, ni pa tega, da bi imeli neke drastične diete. Tudi za naprej imajo določeno, koliko lahko shujšajo, če bojo preveč, je bilo rečeno, da jih bojo zadržali in bojo morali preveč izgubljeno težo pridobiti nazaj. Skratka, cilj tega je; hujšanje z zdravo prehrano in veliko gibanja. Pri nas je uspeh, verjetno zato, ker punci daje podporo cela družina in smo se vsi prilagodili takšnemu, zdravemu načinu življenja. Saj nam vsem samo koristi. Tudi ostali smo izgubili na teži, tam okrog 3 kg in brez vsakega truda. Na jedilnik smo pač dali ogromno zelenjave, polnozrnat kruh,….., črtali smo pa sladkarije in maščobe. Tu pa tam malo olivnega olja. Če te še kaj konkretno zanima, pa vprašaj, da ne bom sedaj nevem koliko pisala. LP
Živjo,
jaz bi priporočala, da se odločiš in greš v Šentvid. Jaz sem bila tam 12 let nazaj in mislim, da so podkrepili to hujšanje tudi s psihologom, predavanji o zdravi prehrani.(po TV sem gledala oddajo) Za otroke, ki imajo ekstremno težo bi bilo dobro, da bi bili tam dlje časa – vsaj eno leto. Hujšanje je pod zravniško kontrolo s pregledom krvi, krvnega tlaka, tehtanje je dvakrat na dan, telovadba. Tam sem se naučila celo kleklat. Zdaj sem stara 26 let, če bi imela tako pamet, kot jo imam zdaj bi se tja dala “zapret” vsaj za 1 leto. Moram pa reči, da je bilo zame takrat biti tam hudo, še posebej zato, ker sem bila navezana na dom in straše. Kar se tiče hrane sem imela njaprej 500 kcal. nato pa 1000 kcal. Po mojem občutku je bilo ogromno hrane, kriza je bila edino popoldanska malica – za jest smo dobili eno skodelico češenja ali eno jabolko. Kar se tiče kosila in večerje je bilo veliko in si se lahko najedel. Za večerjo smo dobili npr. kos pice ali krompirjeve svalke z omako. V bistvu nič dietno, vendar kilogrami so kar leteli. Jaz osebno sem bila med bolj uspešnimi pri hujšanju – če se primerjam s svojimi sotrpinkami. Želim ti dobro odločitev, Maksima
Hej punce kdaj ste bile pri dr. Sentončnikovi? Tudi jaz sem bila pri njej , že dvakrat. Enkrat l.1995 in drugič l.1997. Tudi jaz sem lepo shujšala, po končanem hujšanju pa pridobila vse kg nazaj + 10 kg vsakič. Groooooooooza!!!!!!!!!!!!
Bila sem tudi pri dr. Pirnatu. Ista zgodba. Zdaj se mučim sama, sem pa kot jo-jo. Malo dole, malo gore. Res nevem več kaj naj naredim. Če imaste kakšen dober nasvet, prosim mi ga povejte. :- (((((((((((((((((((
kaksen ste pa imele jedilnik pri dr. Sentočnikovi? Nekaj je moralo biti narobe, da ste se zredile nazaj?!obupana je pisal/pisala:
>
> Hej punce kdaj ste bile pri dr. Sentončnikovi? Tudi jaz sem
> bila pri njej , že dvakrat. Enkrat l.1995 in drugič l.1997.
> Tudi jaz sem lepo shujšala, po končanem hujšanju pa pridobila
> vse kg nazaj + 10 kg vsakič. Groooooooooza!!!!!!!!!!!!
> Bila sem tudi pri dr. Pirnatu. Ista zgodba. Zdaj se mučim
> sama, sem pa kot jo-jo. Malo dole, malo gore. Res nevem več
> kaj naj naredim. Če imaste kakšen dober nasvet, prosim mi ga
> povejte. :- (((((((((((((((((((
Kot si prebrala je od tega že nekaj let, zato ti to pišem po spominu.
Zajtrk:jogurt ali 2 dl mleka ali 1 enemon z vodo (bjak…..)
Malica:jabolko ali pomaranča ali 2 kivija
Kosilo:2 dl juhe (čiste goveje)
meso (piščanec, puran, goveje) mislim ,da je bilo 100 g kuhan na vodi
solata 150 -200 g + 1čž olja
Malica :sadje
Večerja:pol hrnovke ali enemon z vodo ali jogurt ali 2 hrska
Vodo ti tudi določi koliko jo lahko spiješ, jaz sem jo imala 1,5 l.
Jedilnik je zelo monoton.
Ni štos samo v hrani (jedilniku), zdravnica ti tudi stimulira razne točke, zato , da nisi tako zelo lačen.
Dr. Pirnat ima skoraj isti jedilnik, nima hrskov.
On ima napisano, da soli in kisa lahko poješ kolikor hočeš. Jaz sem si veslo solila solato kot nora. Dokler mi ni vsa voda zastala. Potem sem bila pa grozno krgana, ker sem se “zredila”. Naslednji dan sem imela kontrolo. Zvečer sem vzela diuretik in naslednji dan sem imela 4 kg manj. Me je pohvalil, nisem mu povedala kaj sem storila. Potem je pa od mene zahteval, da vsak teden shujšam 3,4 kg. sem čisto znorela. Po 2 mesecih diete. Saj veste, da gre samo prvi teden bolj hitro dol. In to je bil zdravnik!!!!!!!!!!!!! Hallllllllllllooooooo! Najbolj me je motilo, ko sem šla na stimulacijo, je prišel ves zakajen. Grooooza! Nas je kregal, če nismo zadosti shujšali, on je pa zasvojen s cigaretami.
Zoprno je že ko te receptorka kraga pred vsemi. Pri dr. Sentočnikovi me pa moti to, da nimaš nobene zasebnosti. Ima veliko sobo, ki je razdeljen s šipami. Vse slišiš kaj pravi drugim, pa tudi vsi te vidijo ko tam ležiš na pol nag. Zoprno!
Drugače pa ima bolj strokoven pristop, zelo skrbi za tvoje zdravje. Drugače je pa zelo resna. Nikoli nasmejana. Najbolj všeč mi jebil fitnes. ko sem hijšala pri dr. Pirnatu sem zgubila 24 kg. Pa se mi ni skoraj nič poznalo, čeprav sem npr. v boke zgubila 13 cm. Res sem bila vsa zabuhla zaradi vode, ampak vseeno nihče mi ni rekel, da sem bolj suha. Ko sem pa hodila na fitnes že po izgubi 9 kg so vsi opazili in me hvalili. Pri dr. sem zgubila 15 kg.
Hvala za izcrpen odgovor!
A starejse otroke tudi vzamejo? Jaz imam namrec 20 let. Ze milijonkrat sem shujsala, se veckrat se zredila, ampak zdaj pa ne vidim izhoda. Hodim k terapevtki, samo mi ne pomaga prevec, ker prej veselo jem, en teden pa dobesedno stradam, da pri njej tehtnica pokaze 2 kg manj. Vem, da sebe goljufam, amapk se res pocutim kot odvisnik in takrat bi vse naredila, samo da me ne pogrunta. Groza, zdaj imam 92 kg, visoka sem pa samo 161 cm. Full se pocutim grozno. Ne vem, kaj naj naredim. O zdravi prehrani vem sigurno vec kot kdorkoli, ampak ne zmorem v praksi. Rada bi se oklenila kaksne resilne bilke, ki bi me koncno pripeljala do zdravega nacina zivljenja.
Res sem nesrecna…..in obupana!
Çristina, ne vem do katerega leta to gre. Daj poišči v imeniku tel. številko in pokliči pa vprašaj. Pojdi do svojega zdravnika, pa se pozanimaj. Moja hči je stara 16 let in verjetno, če ji ne bi ob strani stala cela družina , tudi ne bi zdržala. Pa saj ni tako hudo. Na dan ima jedilnik s 1200 kalorij. Izbereš pač jedi , ki imajo majn kalorij in ga pravilno sestaviš(beljakovine, OH, maščob pa minimalno oz. skoraj nič) Izločili smo ocvrte jedi, sladkarije, svinjsko meso,sladkor, kruh jemo v majhnih količinah- polnozrnat, pa krispije, veliko zelenjave, za malice pa sadje ali jogurt, kislo mleko z majn maščob. Imamo 5 obrokov na dan. Bo pa nekaj problemov, ko bojo otroci v šoli. Od začetka smo se res lovili, ampak sedaj, ko sta pri kraju že skoraj dva meseca, pa se nam zdi vse čist normalno in OK. Jaz sem imela prej nonstop neke probleme z želodcem, sedaj ko pa jemo bolj lahko, oz. zdravo hrano pa se mi je vse skupaj uredilo. Res je tudi da skoraj vse tehtamo, vendar nam je vse to že rutina in del vsakdanjika. Skuha pa se brez maščob tudi super dobra hrana. Samo pravo posodo moraš imet, oz. lažje se skuha, če jo imaš. LP