število ocen
Bolj berem pravilnik, manj mi je jasno. Razumem namreč. da mora imeti vsak učenec (učim predmet, ki je 4-krat na teden) po 3 ocene na konferenco, ampak ne razumem pa, kakšen mora biti odnos med pisnimi in ustnimi??? Zanima me skratka:
Koliko ustnih ocen mora imeti učenec najmanj na konferenco?
Koliko pisnih ocen največ ima lahko v celem letu in koliko v eni konferenci?
Najlepša hvala za pomoč!
11. člen
(ocenjevanje po ocenjevalnih obdobjih)
Pri vsakem predmetu se učenčevo znanje ocenjuje skozi vse ocenjevalno obdobje.
Znanje učencev se pri vsakem predmetu oceni najmanj trikrat v posameznem ocenjevalnem obdobju. Najmanj ena ocena v vsakem ocenjevalnem obdobju in najmanj tri ocene v šolskem letu ne smejo biti pridobljene na podlagi pisnih izdelkov.
RAZLAGA NA DRUG NAČIN: Vsako konferenco mora učenec pridobiti vsaj tri ocene, lahko tudi več, manj pa ne! Od vseh ocen, ki jih pridobi v celem šolskem letu morajo biti najmajnj tri ocene ustne, ocene izdelkov … in ne ocene testov ali drugih pisnih izdelkov. Če pa pogledaš posamezno konferenco potem mora imeti učenec vsaj eno oceno iz ustnega spraševanja …
V bistvu je enako kot prej, le da je bilo prej potrebno dobiti vsako ocenjevalno obdobje najmanj dve oceni od katerih je morala biti vsaj ena ustna. Torej najmanj tri ustne in tri pisne, skupaj šest ocen.
PRIMER: prva konferenca ustno vprašan (ali izdelek ali predstavitev referata), test (ali spis ali kakšen drug pisni izdelek), testali (ali spis ali kakšen drug pisni izdelek),
druga konferenca ustno vprašan (ali izdelek ali predstavitev referata) , ustno vprašan (ali izdelek ali predstavitev referata), test (ali spis ali kakšen drug pisni izdelek)
-to je NAJMANJ kar mora biti, edino kar lahko je, da je ravno obratno. Več ocen lahko imaš. Torej v prvi konferenci še eno pisno, dve pisni ali še eno ustno, dve ….
izjema so predmeti pri katerih je določena največ ena ura tedensko.
Pri predmetih, za katere je s predmetnikom določena največ ena ura tedensko, se znanje učencev oceni najmanj enkrat v vsakem ocenjevalnem obdobju in najmanj trikrat v šolskem letu, pri čemer ne sme biti večina ocen pridobljenih na podlagi pisnih izdelkov.
Ali morda kdo ve, kako pa je z ocenami pri predmetih, ki so 1,5 ure na teden npr. bio in geo v 8. razredu? V šoli smo študirali pravilnike, pa nikjer nismo nič našli. Težko je dobiti 3 ocene v ocenjevalnem obdobju, saj je vseeno manj kot 2 uri tedensko, ni pa samo 1 ura, da bi lahko pridobil najmanj 3 ocene v šolskem letu. Hvala za odgovor.
Moja gimnazijka je dobila 1 ustna ocena ( vprašana dejansko ni bila,ker je doma pozabila knjigo ??) nato je kontrolko pisala 1 ( izdelka ni videla ne ona ne jaz- menda se je izgubil). Vse skupaj se je dogodilo novembra. Na govorilnih sem izvedela, da ne bo še enkrat vprašana (“nisem župnik in ne dajem odpustkov”, je bil komentar profesorice). Jasno, da je sledil NMS.
Hčera je sicer uspešna. Vse ostale ocene so med 3-4. Izjemno težko je motiviranega otroka prepričati, da so tudi v šolstvu čudni tipi pri katerih ni prioriteta znanje.
Imate kak uporaben nasvet ?