Številna kožna znamenja
Spoštovani gospod dermatolog!
Stara sem 33 let in po koži imam številna pigmentna znamenja. Letos poleti me je zajel pravi strah pred malignim melanomom in zato sem odšla k dermalogu, kjer pa priznam me je postopek zelo presenetil. Gospod zdravnik me je pogledal z druge strani mize in rekel naj si dam večja znamenja odstraniti, da zdaj pa on ničesar ne vidi suspektnega. No, moj strah mi ni dal miru in sem obiskala še drugo dermatologinjo, ki mi je vsa znamenja pogledala z dermatoskopom in rekla, da imam precej znamenj, veliko pa jih je lentigo solaris in da če želim si naj dam tri velika več kot 0,5 cm odstraniti ni pa nujno, da ne izgledajo nevarna. In naj pridem čez eno leto.
Mene pa skrbi, ker sem izrazito svetlopolta, modrooka in imam res veliko teh znamenj. Je pa res, da ima takšno kožo tudi moja mama. Skrbno se sicer opazujem, vendar pri takem številu ne moreš natačno vedeti kje in kdaj se kaj spremeni. Če bi se katero posebej spremenilo bi verjetno že opazila, toda, če katero zraste za npr. 1 mm je pa skoraj nemogoče. Ne vem, kako naj sledim vsem spremembam.
Prosim, svetujte mi, kaj lahko storim, saj me ta strah precej hromi. Za tri sicer po mnenju dermatologinje nenevarna znamenja imam odstranitev 15. 1. 2007, vendar me res skrbi kako nadzorovati stanje svoje kože. Mi priporočate dermatološke preglede pogosteje kot na eno leto?
Hvala in lep pozdrav.
Pozdrav!
Pomembno pri znamenjih je, da veste kaj je potrebno opazovati!
Opazujejo se spremembe, meje, barva, razporeditev barv, velikost…
Skoraj 3/4 melignega melanoma nastane izven znamenj!, zato je pomembno, da se odstranjujejo le znamenja, ki bi lahko bila potencialna!
Odstranjevanje je le kirurško in obvezno s histologijo!
LP
POzdrav!
zelo težko je na daljavo ocenjevati znamneje!
Dve skrajnosti sta: ali vas prestrašim, ali pa pomirim, pa je znamenje spremenjeno, zato res ne želim o znamenjih govoriti zelo konkretno, kar pa je seveda možno na pregledu, ko se odločamo o tem kaj in kako z nekim znamenjem.
Vsekakor pa je vsaka neenakomerna obarvanost potrebna pozornosti.
LP