Najdi forum

Zanima me, na koga naj se obrnem, da bi postavil posebej števce za vodo, elektriko in kurjavo (centralna kurjava na olje) posebej za naše stanovanje.
V eni hiši so tri stanovanja (v treh nadstropjih).
Imate podobne izkušnje in ali je to sploh izvedljivo?
Lp Neya.

Načeloma se števce lahko vedno namesti, postavlja pa se vedno vprašanje, ali bodo to odštevalni števci ali lastni.

Mi živimo v stari hiši s še štirimi strankami. Včasih je bila hiša last moževega dedka. Zato se je zgodilo, da imamo mi glavni priključek za vodo in dva soseda, ki imata vsak odštevalni števec od naše cevi. Načeloma se sliši v redu. V resnici pa je tako, da vso razliko vode, ki se potroši in ne streče konkretno skozi njune števce, gre na naš račun (na primer puščanje cevi).

S plinsko napeljavo je bilo isto. Nihče ni hotel plačati priklopa. Zdaj, ko pa imamo pipo bi se pa vsi radi priključili nanjo. Glavne stroške in odgovornosti pa seveda nosi vedno tisti, ki je prvi lastnik napeljave.

No, če odmislimo te nevšečnosti pri odcepih od glavnega voda, je poleg vsega pomembno tudi to, ali ima določena cev (plin, voda, …) sploh dovolj velik presek, da lahko oskrbuje toliko priključkov.

Druga boljša, vendar tudi zamudnejša in dražja opcija, pa je seveda, da si sami povlečete svoje cevi od glavnih vodov. Vedno to ni možno, ker bi bilo potrebno zato razbiti stanovanje soseda. Možnosti pa so vedno, da se napeljave speljejo po fasadi, kar pa ima dve pomanjkljivosti, prvič se vidi poseg, dokler se fasade ne menja, pa še toplotno je treba cev izolirati.

Lp

Sade

New Report

Close