Sterilizacija,ful različne cene
Ja res je, to velja za vsakogar, za vsak poklic. In isto spoštujem mizarje, avtomehanike, frizerje, dimnikarje…. In vsem tudi plačam za storitve in ne barantam in ne bentim. Se pa prej pozanimam, kako in zakaj.
Primerjave pa delajte na mestu, če že morate. (In btw, tudi za 2000€ se da kupit omaro). Jaz tudi avtomehanika plačam, in frizerja na primer. Ker je MOJA ODLOČITEV imeti avto ali lepo frizuro. Isto kot je MOJA ODLOČITEV imet živali, za katere mi zakon veleva, da morajo biti sterilizirane/kastarirane (razen v določenih primerih). In ergo, ko plačam avtomehaniku, frizerju ali veterinarju vem, da nekaj plačam. Material, ekspertizo, amortzacijo, plače za uslužbence, najemnino, karkoli. Tud ko kupim krompir od kmeta al pa drve, vem da ne plačam zgolj materiala.
To, da bom plačala pa (karikiram) 40€ ali 60€ (da, cene sterilizacij mačk variiarjo od 40 do preko 100€) je pa čisto moja odločitev. Se bom pa vedno pozanimala, kaj bom za ta denar dobila.
nihče ti ne očita, kaj se ti sama odločaš za tvoj denar, o tem tukaj ni bilo govora, tale tvoj manever je očitno spreobračanje pozornosti, tvoja stvar kaj si kupiš in koliko si za to pripravljena dati in koga spoštuješ, jaz ne spoštujem nikogar od naštetih, spoštujem samo ljubitelje živali. govorimo o tem da so glede na vložen trud , znanje, čas, izkušnje in sredstva, veterinarske storitve stokrat previsoke. da povem praktični primer, za to da veterinar cepi muca in zasluži 25 evrov dobička, je edino kar potrebuje znanje, špikat znam tudi jaz, in 5 sekund časa.Za to da kmet pridela kilo krompirja potrebuje gnojila, oranje, sajenje, okopavanje, špricanje s strupi proti boleznim in škodljivcem, krompir mora rasti 3 mesece, biti mora brez eksstremnih vremenskih pogojev, kopanje krompirja, pobiranje, sortiranje in cena kilograma je potem 40 centov.
Zakon skrbniku veleva samo in izključno to, da mora preprečiti rojstvo neželenih mladičev in nikakor ne veleva sterilizacije in kastracije.
Ko se sklicujemo ali citiramo kateri koli zakon, je potrebna natančnost, ne pa kr neki preko palca 😉
(poleg tega zakon omenja tudi kontacepcijo, ne samo osamitve ali s/k kot možnost preprečevanja rojevanja neželjenih mladičev)
Svetilnik 😀
Interpretacija je pomembna, pa natančnost. V zakonu nikjer ne piše, da je sterilizacija ali kastracija OBVEZNA,kot navaja Isabella616. Nihče, prav nihče ne more nikogar prisiliti, da sterilizira ali kastrira svojo žival. V zakonu sta sterilizacija in kastracija omenjeni kot ena izmed možnosti za preprečevanje rojevanja neželjenih mladičev.
Še enkrat, tokrat zadnjič: sterilizacija in kastracija po zakonu nista obvezen način preprečevanja neželenih legel.
Po zakonu smo dolžni preprečiti, da se rojevajo odvečne živali, kako bomo to preprečili, je stvar skrbnika.
Ja, to je res, zakon veleva preprečevanje neželenih mladičev in bil moj namen preobračanje pozornosti ai česarkoli, ampak osamitev pač ni 100% zanesljiva metoda, kar S/K je. Sploh pri mačkah, ki so dosti bolj izmuzljive.
Ostale metode kontracepcije so pri nas prepovedane (nekoč bile še dovoljene, hormonske injekcije npr.).
V ceno cepljenja (ni bilo sicer navedeno, za katerega mislite, samo da pri mucah, ampak ok itak ni veliko na izbiro) spada tudi klinični pregled. Kdor ga opravi v 5 sekundah, popolnega seveda, je car. Jaz ko grem cepit mačko/psa, nismo nikoli v 5 sekundah fertik.
In no, mogoče sem čudna ampak….. Meni moje živali pomenijo več kot kila krompirja.
Prosim, nehaj se zapletat 😀
Po zakonu je obvezna edino sterilizacija psic in mačk iz zavetišča in kastracija mačkov iz zavetišča.
Za lastniške živali ti noben zakon ne zapoveduje s/k. Ne za rodovniške, ne za mešance. Za čisto vse pa velja, da se na svet ne spravlja mladičev, za katere se ne more ali nima namena poskrbeti, torej za odvečne oz. neželjene mladiče..(sem že ene 8x to napisala). O tem govori 11. člen Zakona. Ne vem, česa ne razumeš?
Pa o kakšnih odločbah to pišeš? 😀
Zelo zanimiva je tale debata enako,kot o tem koliko je ovrednotena cena sterilizacija psičke teže 16-20.kg v področni skupini 02
Kjer je razpon cen od 138.euro do 205.euro za povsem enako storitev in cena te storitve je tudi v področni skupini 01 povsem enaka in primerljiva – razumem vsa mnenja in komentarje – le nekaj mi ostaja povsem neznanka kako lahko povsem enak storitev ima tolikšen odstop v ceni – to je edino,kar žal ne morem razumeti kako je lahko nekje od 30-70.euro razlike v plus seveda to je tisto kar je pravi fenomen pri nas v Sloveniji.
Preverjeno v tako veterinarskih bolnicah,kot tudi v zasebnih klinikah v 10.različnih – tudi postopek glede lijaka je ponekod ja ponekod ne in enako kotrola po posegu ponekod ja ponekod ne – čisto vse po kriterijah posamezne klinike oziroma kar nekaj odstopanj je opaziti.
Zakaj tako oziroma čemu je namen tole – preprosto nekateri pač želijo očitno čimjveč čimjhitreje zaslužiti za povsem enako stvar…