sterilizacija psičke
VIdiš, to je pošten odgovor. Hvala!
Mislim celo, da boš ti veterinarka z velikim srcem 🙂
Zdaj pa še eno vprašanje za tvojo mamo. Sem pred časom tu gor že zasledila tak primer, pa se ne spomnim točnih odgovorov, ker takrat še nisem imela te težave.
Imam dva psa, psa in psičko. On, kastriran pri dveh letih, psička sterilizirana pri 9 mesecih.
On naskakuje kot ne bi bil kastriran, podi psičko, ker nima prakse jo grabi za glavo, kjerkoli, ona beži, cvili. In čeprav mi nihče ne verjame, sem videla na lastne oči. Enkrat, ko je ravno bil v akciji, ga je hčerka zagrabila in dvignila in on je kar v zraku migal naprej in naenkrat je špricnilo…
Ne, ni se polulal, doživel je izliv!! Kako je to mogoče, če je kastriran??
Psička, ki je sterilizirana, od tega je tri mesece, se od takrat kar naprej s tačkami masira po spolovilu, stoka in vzdihuje ter poskakuje. Zgleda smešno, a je žalostno. Njej ni prijetno, včasih se prav besno zaganja z zobmi v svojo luliko. Sem povedala veterinarki, kaj bi to bilo, pa se je začela smejat, odgovorila pa mi ni. Zgleda kot bi se samozadovoljevala in bojim se, da so jo kaj “zafurali”.
Vidiš, tudi zaradi teh dveh izkušenj imam slabo mnenje o veterinarjih.
Zdaj imam še muco pa se po vsej verjetnosti ne bom odločila za sterilizacijo, žal.
Je morda res smešno, ampak se kar pogosto dogaja, sploh pri živalih, ki so bile S/K po spolni zrelosti. Tudi na youtube-u, če malo pobrskaš, lahko zaslediš veliko psov, ki se samozadovoljuje, sploh samcev. Tako, da ti bom odgovorila kar sama, ne bom gnjavla mame za to ob taki uri. 😉
Mnogim samcem ostane nagon, če recimo niso kastrirani kot mladi, saj (bi lahko rekli), da so nekako izkusili to “odraslost”, poleg tega je bil tvoj kastriran ne dolgo po pasji puberteti. 🙂
Tako, da očitno mu je ta nagon naskakoanja ostal, brez skrbi, pa ne bo nobene psice oplodil. 😉
Semenska tekočina pa ni samo iz sprermijev, ampak se ji pridruži se izloček iz 3 obspolnih žlez – pri človeku najbolj poznana prostata. Tako, sa izliv tvojega psa je sestavljem samo iz tega (brez spermijev), ta tekočina pa služi hranjenju spermijev med potovanjem do jajčeca.
Psaička pa očitno je očitno tudi dobila ta nagon, ali pa morda posnema tvojega psa. Za to bi pa se morala malo bolj poglobit v pasjo psihologijo. Mogoče ti bo na to znal odgovorit kakšen izkušen lastnik psov. Klitoris pa imajo prav tako vsi sesalci (mogoče obstaja kakšna izjema?), tako kot ljudje. Tako da očitno se res samozadovoljuje.
Verjetno se boš morala s tem kar sprijaznit.
Se ti pa še enkrat opravičujem za zgornji izliv. Sem vzkipljiva po karakterju, delam na tem, da se mirim. 🙂
LP
se ti najlepše zahvaljujem za odgovor. Mene je skrbelo, ker se mi je zdelo, da psička trpi, očitno pa bolj uživa :-))
Muca je pa samo noter, ker smo ob prometni cesti, tako da naravo opazuje samo skozi okno, pa je čisto zadovoljna :-))
Glede vzkipljivosti pa sem tudi sama bolj taka, in ker sva se našli dve taki na kupu, se je pa zaiskrilo :-))
Lp
se ti najlepše zahvaljujem za odgovor. Mene je skrbelo, ker se mi je zdelo, da psička trpi, očitno pa bolj uživa :-))
Muca je pa samo noter, ker smo ob prometni cesti, tako da naravo opazuje samo skozi okno, pa je čisto zadovoljna :-))
Glede vzkipljivosti pa sem tudi sama bolj taka, in ker sva se našli dve taki na kupu, se je pa zaiskrilo :-))
Lp[/quote]
Na kužke se ne razumem in ne bom komentirala. Glede muce bi pa samo to dodala, da ti svetujem, da jo daš sterilizirat. Muca, ko se brezna postane nemogoča, neprestano mijavka in samo gleda kako bi prišla iz hiše. Tudi, če imaš zamrežena okna bo prežala kje pri vratih in vam nekega dne pobegnila. Če daš muco sterilizirat ni nobene bojazni, da bi bilo potem z njo kaj narobe. Doma imam 5 svojih mačk, vse so sterilizirane, kot prostovoljka sodelujem tudi pri odlovu prostoživečih mačk in res ogromno število mačk je šlo skozi moje roke na sterilizacijo, pa z nobeno ni bilo nič narobe.
Če imaš muco rada in ji želiš dobro jo daj čimprej sterilizirat!
Glej, hvala za nasvet, ampak pri meni to ne pali: ” če imaš muco rada….”
Takšno provociranje pri meni doseže prav nasproten učinek.
Sicer je pa moja muca stara že 3 leta, še nikoli ni ušla, sploh ne ve, da obstaja tudi “zunaj” in tudi nemogoča ni, tako da…
S/K so nenaravni posegi in vedno lahko prinesejo tudi slabe strani. Me pa zanima, ker se očitno na muce spoznaš: prijateljica ima muco, ki je po sterilizaciji začela lulat kot samec, stoje.Ne vedno, včasih. In zdaj nastane problem, ker takšno lulanje, tudi če gre v wc nese povsod po stenah wc-ja samo na pesek ne. Da ne omenim, da se včasih spozabi in lula tudi izven wc-ja. NIma smisla, da vprašam, če je to mogoče posledica sterilizacije, ker odgovor bo itak NE, pa če je ali ni.
Težko rečem, če je to zaradi sterilizacije. Na srečo nimam negativnih izkušenj, pa tudi vsi, ki jih poznam in imajo mačke, nimajo slabih izkušenj. Možno pa seveda je, da pride do zapletov, nobena operacija ni brez tveganja, pa naj bo to pri ljudeh ali živalih. Kar se tiče veterinarjev so pa taki in drugačni. Že tule na MON-u berem vse mogoče glede veterinarjev in sterilizacije. Mogoče bi vseeno prijateljica šla z mucko k dobremu veterinarju na posvet. Mogoče ima mucka kakšne druge težave, ki slučajno sovpadajo s sterilizacijo.
Glede tvoje 3 leta stare mucke pa ne vem kaj bi rekla. Ja super, da je tako mirna. Jaz sem pred davnimi leti imela doma nesterilizirano mačko. To ni bilo za zdržat. Mačka je cele noči mijavkala, vmes je samo kak teden bil mir potem pa spet mijavkanje. Če je ne bi dala sterilizirat bi se mi zmešalo, oz. bi me itak z mačko vred izselili iz bloka.
Nope, to nima veze s sterilizacijo (vem da nisi hotla tega slišati), ampak s tem označuje svoj teritorij. Poznam mačke, ki niso sterilizirane (zunanje) in isto lulajo v steno in obratno. To je samo dominanca mačke. Sicer pa to sploh ni problem, kupi se zaprt skret in nimaš več poscanih sten. Se mi zdi pa smešno, s čim vse tisti, ki ste tako proti povežete sterilizacije. Najbolje, da rečete še, da samo sterilizirane mačke prevrnejo kozarec in spraskajo kavč. Malo debilno, a ne?
Sicer sem pa sama mnenja, da vsak odgovoren lastnik, ki želi živali dobro in kvalitetno življenje v prvi vrsti poskrbi za sterilizacijo in kastracijo.Tisti lastniki, ki se nekaj delajo, da to ni dobro za žival, da ni potrebno in bla bla, so mi milo rečeno skrajno butasti in omejeni.
Skoraj ne verjamem, da je tvoja mačka tako mirna, tudi sama sem imela možnost imeti nesterilizirano mačko v stanovanju in je bilo naravnost noro, je zelo hitro šla na sterilizacijo potem.Mogoče si pa že dobila sterilizirano mačko, pa tega sploh ne veš (poznam tudi take primerke, in živijo v prepričanju da “nesterilizirana “mačka čist ok živi in da ni problemov…bebci :-))
Če ne drugega se mi mačka smili, konec koncev doživlja v tistem obdobju grozen stres in hormonske motnje.
Werner, sama nikomur nisem rekla, da je debilen ali da je njegovo mišljenje debilno, nikogar nisem označila za primerek, prav tako ne za bebca, tako da prosim….
Drugo kar je, imela sem tudi že mačko, sterilizirano, ki je dočakala 18 let tako da imam kar nekaj prakse z mačkami.
In tretje, briga mene, če mi neka “Werner” verjame ali ne. Mačka itak živi z menoj, ne s teboj, torej…
Glede moje mačke še tole. Napisala sem, da ni nemogoča, nikjer nisem napisala,da niti ne pisne. Seveda se v tistih dneh(3,4) tudi kaj oglasi, zamijavka, se malo bolj carta, ampak vse v mejah normale, nič pretresljivega. Enkrat se to zgodi spomladi, enkrat jeseni, nič več. Se mi zdi prav smešno, ko nekateri pišejo, da so KOMAJ ulovili nekaj dni, da so jo peljali na sterilizacijo. Očitno vse mačke pač niso enake kot tudi ljudje nismo, a ne?
Proti sterilizaciji pa sem, ja odkar vidim, da gre dostikrat marsikje tudi kaj narobe. In človek, ki se spušča na tako nizek nivo izražanja me pač ne bo prepričal v svoj prav!
Večkrat je že šlo narobe tudi pri operacijah ljudi, pa zato ne verjamem, da če bi zdaj mogla ti ali pa tvoja hčerka ali kdo od tvojih bližnjih na operacijo, ki bi pomagala h zdravju, da ne bi šla ali jim ne bi pustila oz. bi jih odsvetovala. Zato je tak izgovor res nekonstruktiven.
Vsaka operacija je tvegana, tako pri ljudeh kot pri živalih, zato pa je dobro da izberemo izkušenega veterinarja, ki mu zaupamo.Najslabše kar lahko naredimo je, da zaradi parih neuspelih operacijah, zamahnemo z roko in nas briga.Tako posploševanje nikoli ni dobro v življenju. Sicer pa je tveganje, da bo šlo pri sterilizaciji mačke kaj narobe, res zelo, zelo minimalno. Ne vem kaj je tvoj problem, a mislim samo da si pač proti posegu v žival kot pa kaj drugega ali pa imaš res hudo paranojo, da bo tvoja mačka popolnoma drugačna oz. se bo zakompliciralo. Pač imaš takšno mišljenje, me pa veseli, da si vsaj toliko, da paziš na mačko in nimaš neželenih legel (res sem bolj jezna na tiste, ki nesterilizirano mačko spuščajo ven in koti na veliko). Še zmeraj sem pač mnenja, da odgovoren lastnik sterilizira svojo žival (vsakršni izgovori me ne prepričajo). In nikakor te ne mislim prepričevati v nasprotno, mogoče boš enkrat sama videla, da si s tem naredila živali bolj slabo kot dobro, a v dobro tvoje mačke upam, da ne.
Tvoje mnenje je pač tvoje mnenje.
Samo še tole: če bi jaz morala na operacijo, bi bila to pač nujna zadeva in bi morala iti k zdravniku, čeprav je res ja, da tudi zdravniki v zadnjem času delajo kar dosti napak…
Ampak, če je zadeva nujna, pač moraš iti in upati na najboljše. Sterilizacija pa ni nujna in sterilizirat se sigurno ne bi dala :-))
Naj sporočim, da je bila moja psička že sterilizirana in to v Bubi. Odločila sem se zato, ker tam ostane kuža cel dan in se lepo zbudi. Sem zelo zadovoljna, ker so lepo naredili in ni bilo nobenih problemov. Najhujše je bilo zanjo to, da ni smela na sprehod in ni smela prosto tečt. Ovratnik je sploh ni motil. Zdaj pa že veselo dirja.
LP
Pri nas ni bilo problemov.
po sterilizaciji smo jo lahko takoj po operaciji odpeljali domov. prve 2 dni je bila zaspana in je zelo malo hodila. potem pa je kamalu postala čisto normalna. ker je morala iti ven na potrebo ravno po dežju se je malo prehladila. nekaj časa je malo več pila. drugače pa ni bilo problemov. imela je 4 šive. hoteli smo jih odstraniti sami vendar ni šlo zato smo jo odpeljali h znancu veterinarju ki nam je to naredil zastonj.
Mi pa imamo psičko, staro 5 let, ki ji od sterilizacije naprej uhaja urin. Dovolj velik problem, da se za sterilizacijo ne bi odločila nikoli več. In ja, tudi naša psička je drugače popolnoma zdrava, pri veterinarju razen zaradi cepljenja ni bila nikoli in pa seveda zaradi tega, kar tako njej kot nam greni življenje. Pomagati pa se ne da. Je naša ljubljenka, ki pa zaradi uhajanja urina zelo trpi, saj misli, da je naredila nekaj, kar ne sme.
Gonitev – je naravni proces psice, sterilizacija je pa posredovanje v naravo. Imam dve psički doma, odločila sem se, da nobene ne dam sterilizirat, prvo ne, ker je bila zelo bolna in vprašanje, kako bi operacijo prestala, tiste dneve jo pač bolj pazimo.
Druge pa ne dam, ker ne vem, ali jo bomo parili, ali ne…itak je še pa mladič.
Meni je veterinarka povedala, da naj bom pazljiva pri izcedku iz nožnice, ker, če ga psička dobi je nevarnost vnetje maternice in pač na bule pri seskah.
Poznam pa tudi odraslo psico, pasma ima, če se ne motim okoli 8. let življenjske dobe, psica ima 10. let, ni sterilizirana, zdrava in prehranjuje se z najcenejšo hrano v Mercatorju…