sterilizacija moškega – imate predsodke?
Pričakujeva tretjega otročka in jih ne planirava več, mož razmišlja, da bi se dal sterilizirati in ugotavljam, da je bolje, da o tem sploh ne govori!
Ljudje imajo blazne predsodke….
Pa je operacija za moškega povsem preprosta in se opravi ambulantno, isti dan gre domov, komplikacij praktično ni možnih….stanskih učinkov tudi ne..moram reči, da je sam to predlagal, jaz sem mu najprej rekla, kaj pa če umrem oz. se ločiva in dobiš drugo ženo, ki si bo želela otroka s tabo?? pa se je nasmejal, da težko verjame, da bi se odločil še za enega otroka, da pa še vedno ostane umetna oploditev…
star je 33 let, tako da imava še dve leti časa..
ampak vsi reagirajo tako čudno na to! Kot da je samo ženskla tista, ki naj poskrbi za kontracepcijo, ona je noseča, ona rodi…moški pri vsem skupaj ne bi prevzeli kakšne obveznosti – bog ne daj, pa njihova moškost??
Pa še izjava moje matere: Ja pol bo pa brez skrbi lahko šel z drugimi ženskami…Ja halo, samo na to misli!! Če bo mislil iti z drugo, bo šel tudi nesteriliziran!!
Kaj pa menite vi??
ali poznate koga, ki se je odločil za to vrsto kontracepcije??
H.
Zdravo!
Tudi jaz se te dni srečujemo z mislijo, da bi se moj mož odločil za sterilizacijo. Ko sem mu to omenila, se je le nasmihal in ne vem, koliko uspeha bi imela, da bi res šel.
Za to možnost kontracepcije sem razmišljala zato, ker imam predsodke do raznih vstavkov v telo (obročki, spirale…), hormonske tablete pa mi ne odgovarjajo več.
Nekaj drži. Vsak se mora odločiti sam in nimam pravice nekoga prepričevati, vendar pa – konec koncev, zakaj je vedno vse na ženski?
Kolikor vem, sterilizacija pri moškem ni dokončna, hočem reči, da če se še odloči za otročka kasneje, je še vedno možno, da je očka. Se morda motim? Mislim, da je sterilizacija pri ženski bolj komplicirana, saj je niti ne opravijo takoj, nekaj dni mora ženska počivati…
Torej?
Rada bi vedela za sam postopek sterilizacije pri moškem in mnenja ostalih predstavnikov moškega spola o tem.
Lenč, imaš zelo odgovornega moža, ki mu veliko pomeniš, saj večina moških tega ne bi naredila. Ja, predsodki so globoko zakoreninejeni, pa še v današnjih časih, ko imajo razni slavni moški otroke tudi pri 60ih.Si moški puščajo neke rezerve za nedoločljivo prihodnost ali kaj? Ali mislijo, da bodo živeli v nedogled?
Tvoj mož ima že tri otroke s tabo, ki bodo vedno njegovi, ne glede na to, kaj se zgodi s teboj. Konec koncev če se ločita, otroci bodo vedno potrebovali vajino skrb. Tudi ti v primeru ločitve čez leta ne boš več mogla imeti otrok. Pa kaj, imaš že tri.
Zato bodi vesela, da se je odločil za sterilizacijo, tisto z varanjem je pa neumna. Kot da bi se ljudje izogibali varanja zaradi strahu pred nosečnostjo. Samo pozanimajta se o postopku in če ima kakšne stranske učinke.
Pametna ideja. Glede na to da nobena kontracepcija ni stooodstotno zanesljiva, še najmanj pa zgolj vzdržnost ob plodnih dnevih, in če sta se odločila, da otrok ne bosta več imela, je najbolj pametno, da se odločita za zanesljivo metodo. In ker je poseg pri moškem je veliko bolj enostaven kakor pri ženski, je tudi moževa odločitev modra.
Kaj menim jaz: Vajin medsebojni dogovor bo na koncu obveljal. Racionalno je vazektomija zelo ustrezna varianta in ni kakorkoli skodljiva metoda kontracepcije za moskega. Pohvale vredno, da se moz soglasa s to obliko varovanja nezeljene nosecnosti v vajinem zakonu. Zal ne poznam nobenega moskega, ki bi prestal ta poseg. LP!
Sama poznaš prednosti posega pri moškem (preprosto, nezapleteno, je kmalu nazaj). Toda. Tvoj mož je mlad. Morda imata občutek, da bosta do konca življenja skupaj in morda bo to držalo naslednjih 20 let, nato pa bosta ugotovila, da nista več za skupaj, se oba spremenila, se sporazumno razšla. On bo našel npr. drugo žensko, si želel otrok (ker bi jih kot moški lahko imel), vendar bo steriliziran. Poseg ponovne vzpostavitve plodnosti pri moškem je zapleten in ni vselej uspešen. Tudi, če odvzamejo semenčeca s punkcijo iz tkiva samega, čaka žensko zelo naporen IVF postopek.
Tudi jaz imam moža, ki bi bil pripravljen opraviti tak poseg, a bi za postopek raje žrtvovala sebe, kljub temu, da je sterilizacija pri ženski malo bolj zapleten poseg. A ženske rojevamo le omejen čas in ko se nam enkrat nabere otrok, si verjetno ne bomo želele drugih. Če pa že, pa je tukaj IVF. In tako s svojo odločitvijo naprtiš morebitni IVF sebi, ne pa kakšni drugi ženski.
Odločitev je povsem vajina, vendar menim, da je prav, da se mož zaveda vseh posledic. Morda ne boš njegova edina ženska v vsem življenju, tako se pač zgodi včasih. Če pričakuješ, da boš, je to sicer lepo, vendar tu ne gre za romantiko, ampak malo realnosti ne škodi – za vsak primer.
He he,
meni tudi… neohrabrujoče :)))
Ampak razumem, kaj je Ponca hotela povedati. Mogoče pa celo pozna kakšnega, samo da ne ve, ker se javno o tem ne govori. Če pa se, je tako, kot je napisala lenč: nezmožnost ploditve zamenjujejo z spolno nezmožnostjo, torej z im/potenco, moškostjo. Ta zanimivi preskok opažam tudi pri svojih težavah – neplodnosti; ogromno je predsodkov zlasti o moški neplodnosti – za ljudi so manj moški, manj seksualni, impotentni. Zato, lenč, naj se tvoj mož pač odloči (skupaj s tabo) in naj raje ne razlaga okrog, če mu ni vseeno, kaj bo slišal.
Jaz poznam enega fanta, za katerega vem, da se je podvrgel vazektomiji. Vse je v redu z njim in ne obžaluje; je imel zelo resne razloge za to.
Moje mnenje je, da je lahko vazektomija prav dobra rešitev, če je prostovoljna in zavestna. Poleg tega je v večni primerov reverzibilna. Je lažji in manj inveziven poseg kot sterilizacija in zelo zanesljiva oblika kontracepcije. Če se dovolj resno odločiš, da nočeš več otrok, morda tudi najboljša izbira. Na splošno nimam predsodkov proti njej. Je pa res, da bi v primeru, če bi takšno namero izrazil moj mož (recimo potem, ko bi imela že kakšne tri otroke ; ) ), vseeno želela vse skupaj v miru premisliti.
Želim vama vse najboljše, veliko veselja z novo štruco (morda bo tokrat punčka?), tebi pa čim lažji porod in še dolgo veliko ljubezni v družini.
Lp, Ena
Ena, spet si me razumela prav. Ja, bila sem mogoce pa res s tistim stavkom dvoumna… Res je, mogoce pa je moj dober znanec izkoristil to moznost, pa se o tem ne govori. Najbrz nima problemov in funkcionira v spolnosti kljub temu zadovoljivo. :-)) LP in ce bos imela moznost, se kaj oglasi! Ponca ma te rada! 🙂
Meni se zdi to zelo uredu zadeva- nasploh pa sem slišala, da si lahko dajo moški ( za vsak slučaj) semenčeca zamrznit…Sicer pa se strinjam z zgoraj navedenimi stavki Ene….ne govorta o tem, če ne želita slišat opazk….pač moški ego…..
LP
Lepo bi bilo, če bi se tukaj našel kdo, ki se je dal sterilizirati in povedal svoje izkušnje!
:-)))
Če tole leti na mojo izjavo, te moram takoj razočarat, ker ji ni botroval moški ego, ampak čisto navaden hec in upam, da vsaj Ponca ni vzela za hudo. Lahko ti še zaupam, da o vazektomiji razmišljam tudi sam in se zna precej verjetno zgoditi, da se bom nekoč za to tudi odločil (ta hip to še ni potrebno). Konec koncev se mi ne zdi, da je to nekakšen big deal in, če se že zgodi, da bom nekoč na tem, da si bom iskal novo partnerico, upam, da bom našel tako, ki bo želela biti z mano zaradi mene oz. naju in ne zaradi razploda.
Sicer pa, pretežno se tukaj govori o tem kako na to gledamo moški meni bi se pa zdeli bolj zanimivi odgovori žensk. Pustimo ob strani mnenja tistih, ki že imajo družino in urejene odnose s partnerji. Bolj bi me zanimali odgovori recimo žensk v tridesetih in nekaj, ki so same ali na tem, da to bodo, otroka že imajo ali pa tudi ne in ki recimo spoznajo moškega, ki bi jim drugače ustrezal izvejo pa, da ima vazektomijo opravljeno.
Konec koncev bom tako rekel: po svoje se mi zdijo izjave o reverzibilnosti in zamorzovanju neke vrste tolažba – pa ne samo moških 😉
Boom, lepo si opisal svoje poglede, ja..Nic bat, nisem tako obcutljiv in zamerljiv clovek, da bi zamerila nekaj, cemur nimas pripisati taksne teze. No, sicer nisem v tisti kategoriji zensk, od katerih zelis slisati mnenje, pa vseeno moje stalisce:
Moskega, ki ga ljubim iz vsega srca, ne ljubim zaradi stevila “aktivnih ” semencic ali celo nic semencic… Moski, ki je opravil vazektomijo pred tem, ko me je spoznal, je ze imel resne razloge za to. Taksne ali drugacne.
O tvojem zadnjem stavku soglasam. Saj ni nic narobe s taksnim razmisljanjem. Povsem clovesko, povsem razumljivo….LP!