Sterilizacija do kdaj, gosta hrana
Pozdravljena dr.Cerar,
zanima me do kdaj je potrebno sterilizirati stekleničke, dude? Nia je stara 6 mesecev in pol (korigirano3mesece in pol) in sem do sedaj vse sterilizirala. Kmalu gremo za 1teden na morje in ne bom mogla sterilizirati pa me zanima, če kupim tekočino za steriliziranje ali pa steriliziranje ni več potrebno.
Še nekaj-zadnje čase imava z Nio kar boje pri hranjenju s stekleničko. Poje nekje 150ml potem pa se začne smejat, gledati naokrog, se pogovarjati ali pa pritoževati. Preostanek mleka potem bolj na silo delno popije, nekaj ga pusti. Jeva tudi po pol ure. Ima 4obroke (poskusili smo tudi s 5 obroki vendar je situacija še bolj porazna in popije manj) povprečno popije 170-180ml. Pred kakšnima dvema tednoma je popila tudi po 200ml brez problema. Je morda že čas za kakšno kašico (mlečna riževa)? Ob pregledu pri 6mes.je imela 5450g in 60cm.
Hvala,
Tina
Draga Tina,
sterilizacijo stekleničk bi lahko opustili že s prihodom iz porodnišnice domov, v bistveno “čistejše in varnejše” okolje kot je porodnišnica. Dovolj je spiranje/pranje, morda enkrat tedensko pranje v pomivalnem stroju pri najvišji temperaturi (seveda je treba stekleničko potem sprati s prekuhano ali ustekleničeno vodo, da na njej ni preveč sredstva za lesk). Torej ste pač “pretiravali”.
Na morju – če boste v urejenih pogojih, ne v kakšni kamniti hiški na otoku s kapnico – raje uživajte, ne zapletajte si življenja – in ponudite Nii še kaj boljšega kot je čisto mleko. Mlečne kašice ali kaj sadnega bodo verjetno bolj po njenem okusu.
Še moja zlobna in “fovšaritna” pripomba: Da pa bi bila Nia kdaj zalita debeluška, pa lahko verjetno odmislite. Še zlasti, če ocenite svojo brezhibno postavo v ogledalu 🙂
Lepo se imejte,
Se opravičujem, še nekaj mi ne da miru. Hišica na otoku z deževnico nas čaka poleti, sedaj gremo na Lošinj v hotel. Moram biti pri deževnici na kaj posebej pozorna -uporabljamo jo za kuhanje in pomivanje posode, pranje, vodo za pitje kupujemo ustekleničeno. Se pravi ne bi smelo biti težav.
Hvala,
tina
Spoštovani,
tudi jaz imam vprašanje glede higiene dud. Patronažna sestra mi je rekla, da dude ne rabim sterilizirati vsakič, ko pade na tla, ampak da naj jo sperem pod vodo ali pa jo dam v svoja usta preden jo ponudim otroku. Pred dnevi so me to videli delati prijatelji in so mi rekli, da so njim odssvetovali, da bi otrokove dude dajali v svoja usta, saj lahko tako zboli. Naj povem še, da je otrok star dva meseca in polno dojen.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Dud nedvomno ni treba več sterilizirati, ampak je dovolj spiranje pod tekočo (vročo) vodo.
Dajanje dude v vaša usta z namenom čiščenja pa ni med mojimi nasveti – v ustih in slini je zelo veliko bakterij, od katerih niso vse prijazne. Poleg tega je takšen postopek podoben pljuvanju v dojenčkova usta, pa vam verjetno ne bi prišlo na pamet, da bi me spraševali, če je to koristno….
Pozdrav,