Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva sterilizacija ali naravne metode

sterilizacija ali naravne metode

Spoštovani!

Iskreno vas prosim za nasvet. Ker pri meni hormonska zaščita pred zanositvijo ne pride v poštev (“preizkusila” sem vsaj 8 vrst KT, pa so bile težave pri vseh), mi je ginekolog predlagal, naj razmislim o sterilizaciji. Stara sem 36 let. Zanima me do kakšnih zapletov lahko pride pri tem? Ker se nekako še ne morem dokončno posloviti od možnosti imeti še kdaj kakšnega otroka, me zanima, ali so na voljo kakšni testi za ugotavljanje plodnih dni, kako se jih uporablja? Kakšno zaščito bi mi vi svetovali?
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem!

Uršula

Draga Uršula,

Ste kdaj pomislili na maternični vložek? Zdaj obstaja celo tak s hormonskim polnjenjem (gestagen), ki ga ženske v glavnem zelo dobro prenašajo, ima zelo malo komplikacij in predvsem povzroča veliko manj vnetij kot bakreni. Poleg tega zmanjša količino menstrualne krvi in včasih celo več mesecev menstruacije sploh ni. Žal je samoplačniški in stane nekaj manj kot 30.000 sit, drži pa 5 let, če ga iz medicinskih razlogov slučajno ni potrebno prej odstraniti..
Ostalo so vse manj zanesljive oblike, ki delujejo lokalno ali so barierne, kot so kondom, diafragma, razne pene in kreme, da ne naštevam vsega. Od povratnih metod je na voljo le še injekcija Provera, ki jo je treba dati vsake 3 mesece, ki je sicer zanesljiva oblika KC vendar povzroča vmesne krvavkaste izcedke. In seveda sterilizacija, ki pa vam “ne diši”.

Lepo pozdravljeni!

Sem v 29.tednu nosečnosti in otrokov razvoj lepo napreduje.Zanimajo pa me tri stvari:
1.Ali cepivo proti gripi lahko vpliva na otrokov razvoj,ker mislim da sem bila že noseča,ko sem prejela cepivo ampak to največ 2 tedna?
2.Alergija,ki se ne ve točno kaj jo povzroča,rezultat verižno čihanje pri katerem imam včasih občutek,da mi bo počil trebuh.Splošni zdravnik mi je priporočil pršilo za nos Tafen-nasal, ki naj ga uporabljam po potrebi in menda ni nevarno za otroka.Prosila,bi še za vaše mnenje glede pršila in ali čihanje lahko kakorkoli škoduje otroku?
3.Zaprtje me muči že od kar pomnim.Ne pomaga niti donat,suhe slive, veliko sadja in zelenjave, voda,…Zaprtje mi povzroč bolečine v spodnjem delu trebuha.Na blato grem v najboljšem primeru po 5 dnevu.Sedaj so mi priporočili švedsko grenčico v lekarni pa sem dobila Pervivo-peroralna raztopina od Bittner-ja.Moja ginekologinja mi je dovolila jemanje v navodilih pa piše da je nosečnicam uporaba prepovedana.Najbrž zato ker vsebuje etanol.Kaj menite vi?

Že v naprej se zahvaljujem za odgovore in vam želim še veliko veselja s to rubriko!

Cepljenje proti gripi poteka z mrtvim cepivom, torej ni nevarno v nosečnosti.
Lokalno zdravilo proti alergični reakciji, ki vsebujejo glukokortikoide tudi niso nevarni v nosečnosti.
Pervivo verjetno res odsvetujejo predvsem zaradi etanola (zanemarljiva količina, vendar načeloma v nosečnosti ni priporočen), vendar bi vam bolj svetoval kakšno od zdravil za redno jemanje, kot je npr. sirup Portalak ali kaj podobnega, kar vsebuje sladkorje, ki se ne vsrkajo v kri in v črevesu povzročijo večje zadrževanje vode in tako omehčajo blato.

Včasih se sprešujem, zakaj nosečnice ravnate tako kot ravnate? Namreč v naravni skrbi, da bi se “otroku ne zgodilo nič hudega” posegate po vseh mogočih “naravnih” pripravkih in postopkih, za katere ni nobenega dokaza o učinkovitosti in neškodljivosti ter ste zanje pripravljene celo porabiti zajetne denarje, ko pa gre za zdravila z znanim učinkom in znanimi, zanemarljivimi in nenevarnimi sporednimi učinki, pa postanete popolnoma neracionalne in ne zaupate zdravniku, ki je izobražen ter se dobro zaveda kaj komu predpiše?

New Report

Close