Steptokok okuzba pri porodu
PoZdravljeni,
V nosecnosti so mi ugotovili da sem steptokok pozitivna in do par dni pred porodom mi sploh tega niso povedali. No uglavnem, vceraj sem rodila hcerko. Porod je bil zeloo hiter saj sem bila ze par dni kar veliko odprta. Vendar mi je med samim porodom stekel antibiotik. Danes so pa malo testirali in so ugotovili v krvi da ima povisane tiste enote in sicer 11 ( kakor so mi rekli je zgornja meja 5). Tako da sedaj bo dobivala 2x dnevno antibiotik in bodo spremljali kdaj bo padlo.
Sedaj pa me malo zanima na kaj naj bom pozorna, kaksne so lahko posledice? Ali se hitro pozdravijo?
Hvala vam za odgovore, sem zeloo zaskrbljena.
Spoštovana,
hiter porod in dejstvo, da ste dobili antibiotik med porodom, bistveno zmanjšata možnost kolonizacije novorojenčka s streptokokom, tudi pri tistih mamah, ki imajo obilico te bakterije v rodilih.
Ne vem sicer, zakaj so novorojenčku sploh jemali kri za določitev CRP (C-reaktivnega proteina, ki je znak vnetja, ne nujno zaradi bakterij). Če so ga samo zato, ker ste bili v SGB pozitivni, novorojenček pa je bil povsem zdrav, pomeni le en odvečen izvid. Še zlasti, ker je vrednost 11 mg/L le mejno povečana vrednost, ki jo je treba vrednotiti skupaj z drugimi laboratorijskimi izvidi (število levkocitov, njihova razporeditev v DKS) ter znaki okužbe pri otroku (težave pri dihanju, stokanje, bledica, znižana napetost mišic – ohlapnost ipd.).
Verjamem, da so pri vaši novorojenki odvzeli tudi kužnine (npr. bris sluhovoda, noska, morda tudi kri) in da bodo antibiotike ob negativnih mikrobioloških izvidih ukinili po 2 dneh.
Po tem, kar ste mi napisali, dvomim, da gre za pravo bakterijsko okužbo novorojenčka, zato tudi ne pričakujem nobenih težav kasneje (z izjemo kakšnih kvasovk, ki se bodo razrasle zaradi antibiotikov in bodo povzročile rdečino okrog ritke…).
Pozdrav,
Pozdrav,
Najprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Me smo z mojo hcerkico se vedno v porodnisnici in na mojo veliko zalost se vedno prejema antibiotik. Danes bo 4 dan ko bo prejela po dve dozi na dan. S tem da so vcer nardil teste in so bili dobri rezultati ampak recejo da preventivno ji ga dajejo. Do kdaj ji ga bodo ne vem ker nic ne povedo.
Drugace pa mala lepo napreduje na kilazi in nima nobenih zgoraj omenjenih znakov.
Tako da res ne razumem zakaj ji ne ukinejo. Sem prav zalostna. Ker ce resnicno ne potrebuje antibiotika in ga prejema samo tako- me mocno zalosti. Ker predvidevam da je lahko to tudi skodljivo da kar prejema antibiotike ce jih resnicno ne potrebuje?
Sploh ne vem kaj lahko pricakujem sedaj.
Se enkrat hvala in lep pozdrav
Pričakujete lahko, da ga bodo ukinili jutri, ko bo polnih 5 dni zdravljenja. Zakaj tako dolgo zdravljenje, če so bile kužnine negativne in vrednost CRP (samo) 11 mg/L, pa morate vprašati pediatra v porodnišnici – morda ve kaj, česar vam niso povedali, pa se mu zdi varneje izpeljati “polno” dolžino zdravljenja.
Antibiotika, ki ju dobiva (predvidevam da ampicilin in gentamicin), sodita med varne antibiotike in novorojenka zaradi tega ne bo imela nobenih posledic. se pa strinjam, da je zoprno, ker vam jo odpeljejo in pikajo vsakih 12 ur.
Torej ste lahko brez skrbi, da bi imela kakšne posledice, crkljanje pa boste že nadoknadili, ko boste odpuščeni domov!
Srečno,