Najdi forum

Pozdravljeni,

Star sem 34 in dva meseca nazaj sem doživel bolečine v prsih – diagnoza Angina pektoris.
Vstavili so mi stent Xscience prime na LAD. Imam že nekaj zožitev 20-30% na drugih dveh koronarnih žilah. Zdravniki so rekli, da se mi bo napredovanje bolezni v teh žilah sedaj ustavilo. Zanima me če je to res? Imam sploh kakšno možnost, da doživim neko normalno starost?

Trenutno se počutim dokaj vredu, včasih me malo boli ampak je bolečina drugačna.

Od različnih zdravnikov sem dobil različne informacije glede ukvarjanja s športom. Eden je rekel, da se z lahkoto obremenjujem na 130 utripov na minuto, celo več saj sem v zelo dobri kondiciji. Drugi pa, da je priporočeno, da ne hodim v hrib, da raje kolesarim in se ukvarjam z rekreacijo do 110 utripov na minuto?

Zelo rad namreč smučam, tekačim in me zanima če se bom lahko še kdaj ukvarjal s temi športi?
Kako je shojo v hribe? grem lahko na kakšno bolj zahtevno goro, npr 3 urni vzpon 2000 m?

Napisali ste, da imate 20 – 30 odstotno zožitev na dveh koronarnih žilah in, da ni nevarnosti za nadaljnje zoženje. Predstavljam si, da so vam zdravniki predpisali zdravila, ki zavirajo napredovanje ateroskleroze, sicer dvomim, da bi to uspeli brez zdravil. Pa tudi z jemanjem zdravil vselej ne uspemo. Glede preživetja boste težko dobili odgovor. Razpolagam s premajhnim številom podatkov, da bi se upal reči kako bo naprej Sedaj sprašujete koliko se smete obremeniti. Nadmorska višina okrog 2000 metrov je maksimalna dopustna. Glede dopustne obremenitve bi odgovor odložil, oziroma bi rekel, da najprej si postavite mejo pri 110 utripov v minuti, ki jo postoma višate, pa ne prekoračite 130. Nekoliko me je presenetil podatek o vaši starosti (pravzaprav o vaši mladosti in bolezni). Ali ste bili hud kadilec? Ali ste družinsko obremenjeni? Srečno. .

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

nisem ne kadilec, telesna teža ustrezna, družinsko tudi ne obremenjen. Predpisali so mi Prenessa 4 mg, Crestor, Aspirin 100 mg in Plavix., skupni holesterol mi je po uporabi crestorja padel na 3,0, tudi maščobe so dokaj nizke.

Smučati in tekačiti potem verjetno ne smem, najbrž ni najbolje preživeti cel dan na smučišču?

Vtis imam, da radi smučate in, da radi maksimalno izkoristite danosti (priložnosti). Nimam nič proti temu, da preživite cele dneve na smučišču, imel bi le priporočilo, da ne pretiravate s stopnjami fizičnih in duševnih obremenitev

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Hvala lepa za odgovore, zanima me še kakšna je verjetnost zamašitve stenta Xcience prime?
Je res med 10 in 20 odstotki v prvem letu?

V dosegljivi litreraturi nisem dobil podatkov o dosedanjih izkušnjah s stentom “Xcience”. Verjetno je še premalo časa v prometu, da bi kaj več izvedeli o njegovih slabih straneh.

Pozdravljeni!
Prosim za Vaše mnenje glede
uporabe enoto za lajšanje bolečin TOUCH TENS. Sem namreč bil operiran- baypasi in naknadno vstavljeni 4 stenti. (starost 70 let).
Najlepša hvala za mnenje in lep pozdrav.

Nimam dovolj izkušenj z metodo “Touch tens”, da bi jo priporočil. Na splošno lahko povem, da je metoda pozitivno ocenjena. Ali so jo vam priporočili kardiokirurgi, ki so vas operirali? Morda imajo oni več izkušenj in vam lahko konkretno odgovorijo.

New Report

Close