stena, pisoar, ogrevanje,….
Zanima me par zadevc:
1.iz cesa naj bo pregradna stena (10cm), da bo dobra zvocna izolacija?
2.Kje lahko kupis pisoarje? Koliko stanejo? Izkusnje, ce ga ima kdo doma (+,-)?
3.Kaksno kombinirano ogrevanje priporocate, ce ena pec na trda goriva in je gradnja obicajna (leto 1980)? (+,-)?
4.Rada bi imela vgradni pomivalni stroj na delovni visini (ne na tleh)… Cena?Potrebno vedeti?….
Hvala vsem ze vnaprej za odgovor!
srednje dober pisoar z desko stane ca. 50 jurjev, lahko ga pa dobiš že za 10 (bauhaus roba ipd). skoraj vsak proizvajalec jih dela, razen dolomite (so le modeli brez deske, kar pa ne priporočam). stena naj bo več kot 10cm, če hočete imeti vgradni kotliček. drugače morate delati rob oz. širšo steno tam, kjer je koltiček. pa še zvočna izolacija se pokvari, saj kotlički ropotajo, ko se polnijo.
Se vprasanja, ker mi ni “jasno” 😉
1.joc: Pregradno steno nisem mislila za kopalnico ozt wc, ampak za locitev med dvema stanovanjema v hisi….-hodnik, s stopniscem se bo pregradil in me zanima predvsem dobra zvocna izolacija, ker se po hodniku zelo prenasa zvok(ce odpres spodaj vrata, slisis do zgornje etaze…) Kaksna ideja?
2. 354657654212 : A ni ogrevanje na elektriko drago? (ne bi bilo namenjeno samo za ogrevanje vode)…Kaj pa menis o kombinaciji s kurilnim oljem,nafto?
Hvala!
lep pozdrav
Midva mava na olje, ker pac ni zemeljskega plina. V prehodnih obdobjih kuriva na elektriko. Ampak ta nafta je tok draga, da je obup. No, plin tud ni poceni. Drva so fajn ampak ni fajn, ker je treba kurt in nosit drva. Oz. celo v gozd ponje, jih sušit, žagat, met plac… Pri elektriki je zacetna investicija zelo majhna in pride prav, ce hoces ogrevati v glavnem en prostor: npr samo kuhinjo z dnevno, kopalnico pa npr. le pred tusiranjem z infra pecjo. Sicer pa so najbolj ugodne variante, kjer je zacetna investicija ogromna, ampak kdaj se ti to povrne? Vse je odvisno od tega, kako velike prostore imas (vazna je tudi visina stropov, ker se topel zrak dviga!) in koliko casa si doma. Med vikendom je tok cenejsi. Kdor dela cele dneve in je doma za vikend, kolikor pac je, je pomojem elektrika zelo enostavna in ugodna resitev. Vse ostalo zahteva dodatne investicije in napeljave. Kak elektricni oljni radiator ali pecka (zelo lepe so une z imitacijo gorecih drv) pa vedno prav pride, ce se nenadno ohladi. Moras zracunat, kolko kw rabis za ogrevanje kaksnega prostora in potem zracunas koliko bi te to stalo z razlicnimi variantami. Upostevat pa moras tudi zacetno investicijo, ki se seveda nekoc povrne… Tako kot odlocitev med dizlom in bencinom: odvisko kolk km delas letno… Zelim ti dobro presojo!
Kaj pa bi se vedela? Če napišeš bolj točno situacijo bi mela še ideje. Sem ravno ful v tem filingu, k sm vse sfiniširala doma, zdej bi pa spet vse drugač naredila, če bi loh. Vidim, da delaš kopalnico. Svetujem ti, da daš na tisto mesto, ki ga najprej zagledaš, ko stopiš v kopalnico nekaj lepega, nekaj, kjer ne bo prostora za odlaganje, da bo vedno lepo. Pri meni najprej zagledaš peč in je mal moteče, čeprav je lepa in je zelo funkcionalno, tako kot je, ampak vseeno, danes bi drugače zastavila. Kaj pa boš mela? Tuš, banjo ali oboje?
Cav,
v spodnji etazi bi imela majhen tus( za goste), wc, pisoar in umivalnik….majhen prostor, funkcionalno-vse v istem prostoru.V zgornji etaži bi imela wc z umivalnikom posebej in kopalnico (banja, 2 umivalnika)…
Kaj si se pri sebi opazila, da bi zdaj naredila drugace….? To je super, imas prav-ko prides v prostor, kaj lepega…se ne bi sama spomnila! Hvala!
Kaksne ideje (prakticne) glede kuhinje?
Aja, pa v kopalnici je fajn, če je Wc za kako stenico, da te ne vidijo takoj, če ob neprimernem časi vstopijo. Vsaj do kakega metra višine. Na tej stenici pa je fajn plac za kaj gor postavit. Kuhinja: ne zapiraj je preveč, da ne boš vedno sama kuhala. Naj bo ustvarjalna soba. V jedilnici so pogosto tudi ostali, v kuhinji ne vedno, zato je fajn če je oboje skupaj. Nekateri rečejo, da je fajn met kuhinjo posebej, da ne vidijo. če ni ful pospravljeno. Ampak, osamljenost v kuhinji je lahko veliko hujša. Pa okol elementov naj bo dovolj prostora, da vsa lahko kuha več. Da se ne odrivate skoz. Saj tudi če pridejo prijatelji, naj pridejo bliže in si naj sami kaj vzamejo ali celo pomagajo kuhat ali kaj finiširat. Kdo pravi, da mora biti vse kot iz škatlice. Kuhinja mora met dušo. Meni je ful všeč., če je tudi prostor za voziček – tak lesen, da si ga kam pripelješ zraven ali pa je pač kot luškan kos na enem mestu. Na njem pa imaš stvari, ki jih je treba čim bolj sveže pojest: sadje, kruh… ali pa orodje, ki ga vsak dan ali pogosto uporabljaš: avtomat za kruh, salamoreznica, ali karkoli že pač. Še vseeno pa je fajn, da je preostala kuhna dovolj iz omar, ki jih vse zapreš, da ko je pospravljeno, ne vidiš polno stvari naokol ležat.
Kaj te še zanima? Talna obloga v kuhni? Zame definitivno ploščice, velike. Po steni pa ta male (10×10). Pa samo kak dekorček. Nekateri majo pol ploščic po steni dekorjev, da je že razmetano, ko še razmetal nisi. V to kuhno z jedilnico ko vstopiš, je fajn če vidiš najprej jedilno mizo, vsaj pomojem. No vsaj pri tem nisem jaz kiksnila.
Na hodniku (ce je dovolj velik) pa je fajn, če je ena ful ogromna omara do stropa, kjer so vse univerzalne stvari: fascikli, kovčki, torbe, dežniki, plašči…). Tako vsaj ne tlačiš vseh teh pomembnih stvari po dnevni in po svoji sobi ipd. No, če imaš pa ekstra sobo samo za to, pa še boljš, je pa fajn, če je kje blizu vhoda, da, ko prideš domov, greš najprej tja in tam vse odložiš, da ne nosiš po celem stanovanju, zvečer pa pospravljaš in raznašaš po “oddelkih”.
Ti mi kar še kaj piši, če ti je v veselje. Pa povej, če se kje motim. Naj te ne moti, da mam vedno drugo ime.