Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija STEMI sprednje stene

STEMI sprednje stene

Pozdravljeni,

Ker bi svojo zgodbo z miokardnim infarktom rad popolnoma razumel, bi vas prosil za mnenje. Najprej nekaj osnovnih podatkov:

Diagnoze:

– STEMI sprednje stene

– Enožilna koronarna bolezen s subtotalno zoženo pLAD

– PCI LAD (1x DES)

Spol: M

Starost: 45

Letos spomladi sem se zjutraj zbudil z občutkom bolečine in tiščanja v prsih. Nekaj časa sem še vztrajal, češ da bo minilo, vendar ni. Zapeljal sem se na urgenco kjer so najprej ugotovili paroksizem AF, potem pa so začeli s testiranjem EKG ter krvi.. Spodaj navajam krvne izvide na S-troponin po urah, isto EKG.

05:50: AF s fr. okrog 130/min, srednja os, elevacije veznice ST v V1-V4, I, aVL,V6, denivelacije veznice ST v II, III, aVF, V5

07:30: S-Troponin T-hs 40 ng/L

EKG 08:40: sinusni ritem s fr. 75/min, srednja os, namazane elevacije ST v aVL, V1-V3, neg.valovi T v aVL, Wellensov znak v V1-2.

09:30: S-Troponin T-hs 344 ng/L (< 14) 10:30: S-Troponin T-hs 438 ng/L (< 14) 14:30: S-Troponin T-hs 1085 ng/L (< 14) EKG 15:20: sinusni ritem s fr. 78/min, srednja os, QS v aVL, neg. valovi T v aVL, elevacije ST v V1-3, aVL, denivelacije ST v II, III, aVF, slaba progresija R v prekordialnih odvodih, Wellensov znak v V1-2.

Koronarografija z vstavitvijo ene žilne opornice je bila narejena ob 16:30. Prvi ultrazvok (nekaj dni po dogodku) je pokazal LVEF 43%, po rehabilitaciji v toplicah 50%.

 

Vprašanja:

1.      Kdaj, glede na opisano sosledje meritev troponina in EKG-ja, bi lahko že bil prvi znak miokardnega infarkta?

2.      Bi bila poškodba srca manjša, v kolikor bi bila koronarografija narejena prej, kot je dejansko bila?

3.      Se lahko iztisna funkcija srca še kaj izboljša? (npr. s telesno vadbo)

 

Najlepša hvala za odgovore

N.R.

Spoštovani

Srčni infarkt je stanje, ko je ena od srčnih žil (koronark) v celoti zamašena s ktvnim strdkom in je v celoti prekinjen dovod krvi do prizadetega dela srca. Predinfarktno stanje se večkrat inenuje kot nestabilna angina pektoris t.j. ko je žila le delno zamašena s krvnim strdkom. Glede na posredovabe podatke je občutek, da je pri vas prislo prav do tega stanja in infarkt bi lahko nastopil v popoldanskih urah. Ne vem ali ste ves cas opravljali navedene preiskave v bolnišnici ali delno tudi  ambulantno (do prispetja v bolnišnico). Verjamem da je koronarografija opravljena pravočasno, seveda pa se vedno lahko vprašamo ali bi lahko šlo hitreje. Kar se tiče poškodbe srčne mišice to bi moral pokazati ultrazvok srca glede na krčljivost posameznih segmentov srčne mišice. Iztisna funkcija srca je le eden od mnogih podatkov ultrazvocne preiskave srca in ni vedno odločilna. 50% iztisna frakcija je povsem zadovoljiva za normalno življenje, se pa lahko še izboljša z zdravim načinom zivljenja.

LP

New Report

Close