Najdi forum

steklenička

pozdravljeni,

Imam sedem let in pol staro hčerko, ki je bila pred kratkim pri ortodontu, ker ima enki zgoraj malo štrleči navzven. Kje je vzrok za to ne vem in tudi ortodont ne more vedeti, pravi. Sem pa ortodontu zamolčala podatek, da hčerka enkrat do dvakrat na dan še vedno pije iz stekleničke. Popije vsebino in stekleničko odloži.
Ko smo ji pri njenih treh letih poskušali odvzeti stekleničko nismo bili dovolj vztrajni in potem se je to nadaljevalo. Ker je imela sosedova deklica stekleničko do sedmega leta, zobke pa čisto v redu, sem si pač mislila, da steklenička očitno ne povzroča deformacij. In, ker je imela hčerka vedno brezhibne mlečne zobke ( brez vsake pikice kariesa in lepo raščene) smo ji stekleničko pustili. Je pa že od prvih besed “sesljala” (jeziček daje med zobke, ko izgovarja črke c,s z) in tudi hodila k logopedu. Ko so ji začeli izpadati zobki je nehala hoditi k logopedu, ker naj bi počakali, da zrastejo prednji zobki. Ti so sedaj zrastli, sta pa enki zgoraj malo štrleči. Vzrok, da sem zamolčala omenjeni podatek je v tem, da je bil logoped zelo neprijazen. Za začetek terapije je naročil vaje za pravilno požiranje sline, čez eno leto pa aparat. (Vaje naj bi celo izboljšale stanje zobk.)
Zanima me vaše mnenje o steklenički in seslanju, kaj naj bi povzročalo štrleče zobke in zakaj se ta govorna napaka sploh pojavi.

Vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovana milena,

v vašem pisanju je nekaj nejasnosti, ker enkrat omenjate logopeda, nato pa ortodonta. O steklenički pri 7 letih ni kaj napisati. Otrok naj bi po enem letu že počasi začel uporabljati kozarček, na stekleničko ga sploh ni potrebno navajati.
Glede zamolčanja podatkov ortodontu (oz. logopedu) vam moram povedati, da imate kot pacient tudi nekaj dolžnosti (in ne samo pravice) in ena od njih je tudi seznanitev terapevta z vsemi pomembnimi podatki. Kako je steklenička vplivala na postavitev stalnih sekalcev in razvoj govorne napake, je težko soditi brez pregleda. Vprašanje je tudi, koliko časa je deklica uporabljala stekleničko prej (zdaj pravite, da samo popije in jo odloži).
Svetujem vam, da čim prej opusitite stekleničko. Ponovno se naročite k logopedu, in pridno delajta vaje, ki vama jih je pokazal ortodont (tudi vaje so del ortodontske terapije!!!). Ob priliki pa za stekleničko povejte še obema terapevtoma.
Lepo pozdravljeni!

pozdravljeni,

res sem se v drugem odstavku zmotila in napisala, da je bil logoped neprijazen. To je bil ortodont. Veste, jaz se v življenju preveč zavedam svojih dolžnosti in premalo svojih pravic. Oziroma, zavedam se jih dobro, jih pa zelo malo “izkoristim”. Da vam bo zadeva bolj jasna, naj vam povem, da je bila ga. ortodont že ob predstavitvi zelo neprijazna in zbadljiva do otroka in do mene. Hčerki je nato celo rekla, da je grda s takimi zobki. V tistih 10-15 minutah ni premogla niti ene prijazne besede oz. pogleda. Zdravnik je res strokovnjak in morda njegova dolžnost res ni biti prijazen, če pa dela z otroki, se mi zdi, da s primerno prijaznim obnašanjem lahko stori več, kot pa z nesramnimi pripombami in ukazi. Saj rezultat njenega obnašanja je bil takoj viden . Hčerka me je potem s solzami v očeh vprašala, če je res grda in rekla, da k tej zoprni zdravnici ne bi več rada šla. To je bil najin prvi obisk pri ortodontu.
Veste, tisto o steklenički ve vsak, ki ima otroka. Tudi vaša pripomba je zbadljiva.
Je pa res, da nam vso teoretično znanje v življenju iz različnih razlogov dostikrat ni lahko vnesti v prakso. To sem storila tudi jaz. In tudi vi ste verjetno, na kakem drugem področju, vedeli kaj je prav, pa tega niste upoštevali. Verjemem, da se težko izognete takim pripombam, ampak veste, take pripombe, po možnosti izrečene na neprijazen način, so vzrok za zamolčanje podatkov. Iz istega razloga sem to storila tudi jaz. Pa ne zaradi sebe. Jaz vem, da zdravnikova nesramnost ni moja težava ampak njegova, da je to dokaz njegove duhovne nezrelosti. Žal pa moj otrok tega ne ve. In ker je povrhu še zelo občutljiva punčka, sem ji želela prihraniti še eno grdo ponižanje, ki ne bi obrodilo pozitivnih rezultatov.

Upam, da ste me prav razumeli. Ker tudi jaz delam z ljudmi, na nekem drugem področju, pa nisem nikoli nesramna, neprijazna, in sem povrhu zelo uspešna, se vam upam trditi, da je “pravilna” prijaznost osnovni pogoj za uspeh.

Lepo vas pozdravljam,
Milena

Spoštovana Milena,

ne vem, kaj v mojem odgovoru se vam je zdelo neprijazno. Vprašali ste me, kaj menim o uporabi stekleničke in o njenih posledicah in sem vam odgovorila. Moj poklic je pač tak, da moram na svojem področju ljudi opozarjati na napake, ki jih delajo. Tak način pričakujem tudi jaz od drugih strokovnjakov. Če se vam je zdelo kaj žaljivo, se opravičujem. Menim pa, da vaša jeza name ni upravičena. Če meni, da morate svojega otroka zaščititi pred nesramnostjo, potem bi to morali narediti pri ortodontki. Težko pa boste naleteli na zobozdravnika, ki bo o tako dolgotrajni uporabi stekleničke le zamahnil z roko in dejal, da to ni nič hudega. Imam občutek, da ste to pričakovali od mene, zato ste na moj odgovor tako odreagirali.
Popolnoma se strinjam z vami, da je bila izjava ortodontke neprijazna in netaktna. To v vašem prvem pisanju niste omenili. Če vam ta ortodontka ne ustreza, jo zamenjajte zdaj, dokler še niste v čakalni vrsti oz. ste v njej le kratek čas.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close