Steklena volna ali celuloza
Pripravljamo se na izolacijo strehe v novi hiši in z mojim gospodom se ne moreva odločiti med uporabo steklene volne in celuloze.
Nekaj ljudi me je že hotelo prepričati, da v primeru, da uporabimo stekleno volno, zapremo s knaufi in prebelimo, ne bi smela imeti nobenih težav (sem namreč alergik in astmatik), saj na ta način ni možnosti, da bi delci izolacije prodrli v stanovanjski prostor.
Slišala pa sva tudi za izolacijo iz “celuloze”, ki naj bi bila bolj učinkovita in kar se tiče alergij, tudi bolj primerna.
Kako debela naj bi bila plast strešne izolacije?
Do sedaj sva črpala informacije iz raznih reklamnih člankov in poslušala mnenja prodajalcev, zanimajo pa me izkušnje iz prve roke. Vesela bi bila vsakega mnenja.
LP, Ariel
Jaz sem pred kratkim izoliral mansardo, uporabil sem volno Ursa signorol sf35, najdražja vendar najboljša. Debelina na strehi je 25 cm, po stropu 40 cm. Pravijo pa da je celuloza najboljši izolator. En koristen link: http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm
Jaz za prenovo mansarde načrtujem uporabo celuloze (komercialno ime je TRENDISOL). Mislim, da takšna izbira predstavlja boljšo toplotno stabilnost – še posebej z uporabo sekundarne kritine iz prešanih lesenih plošč (AGEPAN) plošč – kakor “standardni” sklop, zaradi specifične gostote pa je verjetno boljša tudi zvočna izolacija. Verjamem, da so klimatski pogoji na takšni mansardi ugodnejši (na notranji strani ni predvidena parna zapora pač pa parna ovira!). Edina razlika, ki si jo bom privoščil glede na priporočene detajle bo parna zapora (in ne parna ovira) okoli kopalnice.
Za Trendisol in Agepan poglej tukaj:
Jaz bi vam svetovala, da se obrnete na tehnicno info sluzbo podjetij Termo d.d. in Trimo Trebnje. Oba sta na internetu. Svetovali vam bodo strokovnjaki, dolocili in izracunali potrebno debelino izolacije (ki je odvisna tudi od drugih materialov- npr. kritine)-tu gledamo prehod toplote in toplotni tok skozi celotno plast konstrukcije.
Lahko pa se obrnete v vasi obcini tudi na katero od energetskih svetovalnih pisarn. Poiscite strokovnjaka, ne zanasajte se na mnenja drugih in prodajalcev v trgovinah. Ce ne preucite zadeve dovolj skrbno, lahko pridelate se kaksen toplotni most, pa so na dolgi rok tu precej velike toplotne izgube=denar.
lp