stegenska mišica
Spoštovani,
lahko pride tako do pretrganja mišice in/ali do izliva krvi vanjo. V obeh primerih lahko bolečina vzraja 6 do 8 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Star sem 23 let in se aktivno ukvarjam z igranjem malega nogometa. Prejsnji teden sem med igro dobil zelo mocan udarec v sprednjo stegensko misico malo nad kolenom v trenutku ko sem imel to misico tudi napeto. Takoj sem si dal gor obkladke in po treh dneh je tista “standardna” bolecina ob taksnih udarcih izginila, ampak pa se je pojavilo nekaj drugega. In sicer ob vsakem pomiku noge (premik kolena) zacutim nekaksno bolecino, kakor da bi mi mocan zivcni impulz stekel od mesta udarca na stegenski misici pa vse preko kolena navzdol do pete. Zelo je nadlezno in bolece. Kaj bi lahko bilo narobe? A je to normalno ob taksni poskodbi? Do sedaj se mi to se nikoli ni zgodilo..hvala za odgovor, lp
Spoštovani,
lahko, da ste si delno pretrgal štiriglavo stegensko mišico. Kot prvi naslednji korak priporočam pregled poškodovanega področja z ultrazvokom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred dvema mesecema sem si zlomila levi gleženj, zato seveda uporabljam samo desno nogo. Pred časom pa sem na desnem stegnu opazila nekakšno luknjo med mišicama – v zgornjem delu (dolga je približno 10 cm in je prečno na mišico). Nič me ne boli, tudi ne vem kdaj se je pojavilo, ker nisem začutila nobene bolečine. Kaj bi lahko to bilo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
priporočam pregled desnega stegna z ultrazvokom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Na Vas se obračam z vprašanjem, ki ga tukaj še nisem zasledila, in sicer se mi že teden dni pojavlja bolečina v levem stegnu, nekako na notranji strani. Bolečina se je pojavila postopoma oziroma še sama ne vem točno kdaj. Stara sem 21 let in redno tečem, zato sumim, da ima tek kaj pri tem, mogoče nepravilno raztezovanje. Pred enim tednom, ko se je bolečina pojavila, ni bila ostra, nisem je jemala preveč resno in sem še tri dni tekla. Med samim tekom me namreč ni bolelo, bolj je bolelo pri hoji. Nato sem nehala teči, zdaj že četrti dan počivam, tudi hodim bolj malo, pa ni nič bolje. Ker sem sumila, da gre za vneto mišico, sem si predel hladila, vendar, kot že povedano, ni učinka. Najbolj zaboli takrat, ko si skušam obuti čevelj na desni nogi in pri tem stojim le na levi (ter se sklonim) in seveda pri hoji.
Je mogoče, da gre za vnet živec? Ali je res vneta mišica – mogoče notranja stegenska? Kaj narediti, da bo bolečina prenehala?
Bolečina me moti, zato bi se je rada čim prej znebila in seveda začela spet teči.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
za začetek priporočam klinični in odvisno od ugotovitev le-tega tudi morebitni ultrazvočni pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Treniram nogomet, pred dobrim mesecem pa sem si pri močnem udarcu po žogi poškodovala desno stegensko mišico. Ker sem predvidevala da gre za nateg in s tem za počitek cca 3 tedne, nisem obiskala zdravnika, sem le zmanjšala aktivnost, na začetku (1 teden) popolnoma, v drugem tednu sem začela z lažjimi obremenitvami do meje bolečine, in bolečine na koncu tretjega tedna nisem več čutila. Pri obremenitvi pred tremi dnevi pa sem ob igranju tekme ponovno začutila isto bolečino, zato sem danes opravila UZ stegenske mišice, ki ni pokazal nobenih sprememb v mišici, čeprav je bolečina ob obremenitvi še vedno prisotna. Je možno da se zaradi časovne zakasnitve 1 meseca po poškodbi nepravilnosti na ultrazvoku več ne vidi? Glede na to da nisem dobila nobenih odgovorov glede svoje poškodbe me zanima, kam se še lahko obrnem, in kako naj ravnam glede mišice, poleg dodatnega počitka oz lažjih obremenitev mišice po zmožnostih, so obiski fizioterapije priporočljivi?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
zelo verjetno gre za raztrganino mišice, ki je pod pragom zaznave ultrazvoka.
Vsekakor priporočam obisk fizioterapevta, tam pa predvsem ročne tehnike mehčanja brazgotine. Priporočam našo sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 941 753 913 ali [email protected]. Hkrati priporočam tudi raztezanje, razgibavanje in obremenjevanje poškodovanega področja do meje bolečine (demonstracija vaj s strani fizioterapevta).
Če bodo bolečine vztrajale več kot 8 tednov od prve poškodbe, priporočam opraviti slikanje poškodovanega stegna z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani! Na nogometnem treningu sem si poškodoval mišico ali sklep v bližini kolka. Šel sem k zdravnici in mi je povedala, da naj hladim z ledom 4 krat po 20 minut na dan. Vse je bilo vredu, potem pa sem šel nekajkrat spet igrat nogomet in me zopet boli, mi lahko pomagate kaj naj storim da se mi nebo ta poškodba ponavljala prosim.
Spoštovani,
najprej priporočam razčistiti, za kako obsežno poškodbo gre. Priporočam opraviti bodisi ultrazvočni pregled (tega lahko opravite tudi pri nas) ali pa slikanje z magnetno resonanco, nato pa pregled s posnekti in izvidom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Pred cca. 14 dnevi sem si pri dvigovanju težkega tovora poškodovala mišico na zgornji strani desne roke (pod komolcem mi je del mišice izstopil in nastala je izboklina). Poškodovano območje nekoliko boli le na otip in občasno pri krčenju in iztegovanju roke, drugače bolečina ni prisotna, vendar pa izboklina na roki še ni splahnela, kljub temu da jo večkrat dnevno hladim z obkladki že od časa poškodbe. Je to normalno ali bi me moralo skrbeti? Roko poskušam čim manj obremenjevati, vendar, ker sem oseba na invalidskem vozičku, sem enostavno primorana k obremenitvi obeh rok pri vsakodnevnih aktivnostih (npr. premikanje po stanovanju, presedanje na stol/posteljo). Zaenkrat bolečina ob teh dejavnostih ni prisotna, mogoče le malce neugoden občutek, me pa skrbi, da bi si poslabšala stanje. Kaj mi lahko svetujete?
Najlepša hvala za Vaše mnenje, s tovrstno poškodbo se soočam prvič, zato bi mi kakršen koli nasvet glede zdravljenja prišel prav, sploh, ker sem v vsakdanjem življenju večinoma odvisna od rok.
Spoštovani,
priporočam klinični in ultrazvočni pregled. Oba sta predpogoj za oceno stanja in za usmerjeno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Pred 14 dnevi sem pri igranju košarke dobil močan uderec v stegensko mišico (s kolenom). Noga je zvečer zelo otekla in nisem je več mogel pokrčiti za več kot približno 20-30 stopinj. Naslednji dan sem šel k zdravniku, ki me je poslal na ultrazvok. Ugotovili so da imam hematom velik 5×2 cm. Zdravnik ni predpisal nič drugega kot hlajenje z ledom in počitek. Zdaj po 14 dneh bolečina počasi pojenja, vendar pa še vedno ne morem pokrčiti noge dlje kot do kota 60°. Zanima me, če je to normalno za tak tip poškodbe. Moram delati kakšne vaje, da bodo mišice ponovno postale gibljive ali se bo to s časom popravilo samo od sebe?
Lep pozdrav
Spoštovani,
to je pričakovan potek. Za demonstracijo vaj se lahko obrnete na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – 041 753 913 ali [email protected]. Vaje nato izvajajte (tako tudi obremenujte) le do meje bolečine. Priporočam kontrolni ultrazvočni pregled 6 tednov od prvega.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zdravo!
No ena zanimiva. Pred 5 leti sem inmel natrgano neko mišico na desni strani (pregledano z ultrazvokom), spodaj v hrbtu oz. že celo malo v zadnjici. Ta mišica skrbi za rotacijsko stabilnost telesa kolikor se spomnim. No to smo zacelili. Sedaj pa imam problem, da se mi je cca 1 mesec nazaj drug dan po fitnesu zgodilo, da sem spet začutil bolečino na istem mestu. Spet sem šel na ultrazvok a sedaj ni nič natrgano. Komentar dr. na ultrazvoku…Gre najverjetneje za bolečino v področju Valeixove točke – izstopišča nervus ishiadikus izpod mišice periformis. Težave bi torej lahko bile tudi v sklopu t.i. sindroma periformis? TOREJ? Čudno je da je na istem mestu kot takrat…bolečina podobna a ne ista…ali je možno da se je brazgotina “vnela”? Na pritisk točno čutim mišico katera povzroča bolečino globoka spodaj v zgornjem delu desne ritnice. Ali je možno da je zaradi prevelikega napora, napačnega giba ta mišica vneta? Čeprav to sedaj traja je en mesec? Ali je mogoče da je kak disk zamaknjen pa da se bolečina kaže drugje? Pač vsak zdravnik mi drugače reče…noben točno ne ve: Fizioterapija z ultrazvokom ni bila ravno uspešna…probamo še z laserjem? Bolečina na otip je vedno prisotna, ali ob daljšem sedenju. Drugače pa je bil problem če sem se priklonil ali počepnil…kaka ideja?
Hvala za odgovor.
Matjaž
Spoštovani,
bolj verjetno gre za poškodbo iste mišice, katere velikost pa je pod ločljivostjo ultrazvoka, tako da se na njem ne vidi.
Priporočam, da počakate do preteka 6 tednov od poškodbe in da pridete nato, v primeru vztrajanja bolečin, na pregled v našo ambulanto.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Velja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih