Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Steatoza in ciroza jeter

Steatoza in ciroza jeter

Zanima me kako je z steatozo in cirozo jeter. Od zdravnikov dobivam namreč različne informacije. Mene boli pod desnim rebernim lokom. En zdravnik mi je rekel da to ni od jeter da od jeter nič ne boli, na netu pa sem prebral, da lahko boli, če se jetra povečajo in pristinejo na prepono. Iz tega zapisa je izgledalo, kot da je to znak ciroze. Na ultrazvoku mi je bilo rečeno, da sicer imam steatozo, da pa imam jetra primerno velika in žolčnik čist. Od kod torej bolečina ? Je radiolog kaj spregledal ? In kaj pomeni ta bolečina, steatozo ali cirozo ?
Zanima me še kakšne so nevarne vrednosti krvnih jetrnih testov.

Vnaprej hvala !

LP, Dejan

Pozdravljeni!
Samo iz bolečine se ne da razlikovati med steatozo (zamaščenjem) jeter in cirozo jeter. Ti dve stvari tudi nista edina možna težava z jetri, prav tako jetra niso edini možen vzrok za bolečine pod desnim rebrnim lokom. Ne verjamem, da imate bolečine od steatoze jeter ugotovljene z UZ, bolj možno je, da je vzrok drugje. Težko bi govorili o nevarnih vrednostih jetrnih testov…..bolj o morebitni nevarnosti bolezni, ki je povzročila povišanje jetrnih testov.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!
Steatoza jeter pomeni ” zamaščenost jeter”, kar se UZ vidi kot svetlejša jetra. UZ lahko jetra le opišemo, diagnoza pa se postavi na osnovi klinične slike, laboratorijskih preiskav in velikokrat tudi s pomočjo jetrne biopsije in pregleda vzorca jeter pod mikroskopom. Jetrna ciroza pomeni preustroj jeter zaradi razraščanja vezivnega tkiva in pomeni resno bolezen, ki se kaže s pestro klinično sliko. Vsekakor drži, da jetra ne bolijo. Oživčena je namreč le kapsula, ki obdaja jetra, zato se bolečina pojavi le, če se jetra nenadoma povečajo in pride ob tem do draženja kapsule. Pri jetrni cirozi so jetra majhna in bolniki ponavadi ne tožijo zaradi bolečin pod desnim rebrnim lokom. Vsekakor bo potrebno pri vas poiskati še druge razloge za bolečine pod desnim rebrnim lokom, poleg tega nimam podatkov o morebitnih spremljajočih težavah in sprožilnih dejavnikih.
Povišane laboratorijske vrednosti jetrnih encimov so le pokazatelj obolenja jetrnega parenhima in žolčnih vodov, nikakor pa iz njihovih vrednosti ne moremo sklepati o resnosti bolezni. Mnogo pomembneje je vedeti kakšna je jetrna funkcija, kar ravno tako ugotavljamo s pomočjo krvnih analiz.

Lep pozdrav,
Nataša Smrekar,internistka-gastroenterologinja

Spoštovani!
Pred petimi meseci so se mi začele pojavljati bolečine pod desnim rebrnim lokom. Zdravnik me je napotil na UZ abdomna na katerem pa mi je bila ugotovljena močno izražena zamaščenost jeter.
Velikost jeter je normalna. Imam povišan holesterol (6,8) in pa povišan encim ALT o,63 dovoljeno je o,56.Že deset let pa jemljem terapijo ker imam visok pritisk. ( coaprovel 3oo, lacipil 4mg,
concor 5, in pa nolpazo 4o zaradi želodca.) Naj povem, da sem prvotno imela ALT 0.76, ker pa sem izvid po dveh mesecih ponovila je vrednost padla na 0.63 ne vem če je na to vplivala dieta, ki jo izvajam . Ostali encimi se pravi AST in pa GAMA sta bila v mejah dovoljenega. Naj povem da to ni bolečina ki bi bila huda v bistvu je bolj moteče ker je to nekakšno tiščanje ki je prisotno samo v glavnem pri sedenju. Pri hoji ali pri ležanju ne čutim skoraj nič. Moram pa povedati, da me občasno tišči tudi v želodcu. Bolečine pa čutim v križu in pa ledvenem predelu predvsem tudi skrajno desno se pravi v pasu. Zanima me ali je povišan encim in pa zamaščenost jeter zelo nevarno ali se da kako pomagati in kaj je vzrok zamaščenosti jeter in če je zamaščenost vzrok povišanega encima. Vse skupaj me zelo skrbi. Stara sem 52 let ne kadim in ne poskusim niti kapljice alkohola.Pijem samo vodo.

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni!

Zamaščena jetra so lahko razlog za povišanje jetrnih encimov. V vašem primeru je zvišana le vrednost ALT in še to minimalno, zato je skrb odveč. Seveda le, če se boste še naprej držali stroge hipolipemične diete, izogibajte se hrani, ki vsebuje dodano fruktozo (jogurti brez maščobe imajo dodano fruktozo, ki je mnogo hujše zlo kot sama maščoba v jogurtu, kokakola ima ogromno fruktoze, sadni sokovi, sirupi….). Potrebno je vsakodnevno gibanje-vsaj 1 uro na dan. Težave, ki jih navajate niso posledica zamaščenih jeter, najverjetneje gre za dogajanje na nivoju želodca.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close