Ste si sami zgradili hišo?
Koliko m2 ima?
Koliko ste skupaj zapravili za celotno zidavo?
koliko ste odšteli za gradnjo kleti?
Midva spomladi začneva, pritlična hiša, 106m2 pritličje in enako klet.
Računava cca. 3 mio za klet in 15 mio za ostalo.
Več ali manj vse mojstre imamo med sorodniki.
Koliko ste vi naredili sami, kaj ste dali delat?
Nič ne prepričujem, ampak vseeno si preberi še drugo plat medalje, pogosto preveč skrito da bi jo človek opazil…. in se potem odloči.
Včasih, ko sem bil še “mladinec” in so imeli krmilo v rokah še drugi, smo pri hiši vse delali sami….
Posledice smo popravljali še leta po tem. Nekdo je v mešalec metal skoraj sam cement, drugi ga je dodal samo za vzorec. Posledica… po 2 letih velika razpoka skozi celo ploščo. Zunanji omet je po nekaj letih izgubil stik s zidom in začel odpadati. Zaradi nepravilnih zaključkov betonskih elementov stalni problemi s plesnijo, na eni strani hiše se je zaradi neenakomernega posedanja zlomil temelj… Pa še bi lahko našteval. In seveda pri gradnji porabljena količina hrane ki bi nasitila dve generaciji lačnih afričanov in pijače, s katero bi lahko napolnil bazen.
No, mene je takrat srečala pamet. Najel sem legalne izvajalce, ki so naslednjo gradnjo opravili natančno po projektu in po predpisih. Če kaj ni bilo v redu, so kot reklamacijo brezplačno popravili. Da ne govorim o tem, da sem takrat šele “v živo” videl, kako zares izgleda prava gradnja. Na kaj vse je treba biti pozoren in kaj vse narediti, da zadeve pravilno funkcionirajo kot so izračunane. Prišli so, postavili zadeve, hitro opravili in počistili za sabo. Seveda brez hrane in pijače in brez tega, da bi bil jaz potem še celo življenje nekomu dolžan neskončne “usluge”.
Če upoštevam vse skupaj, resno dvomim, da je bila gradnja sploh kaj dražja, kot če bi jo delal v privatni režiji. Ker so šušmarji ponavadi iste cene kot profesionalci (pa čeprav so sorodniki), ker je nakup materiala v privatni režiji dražji, ker hrana in pijača veliko stane, ker imam sedaj objekt narejen kvalitetno…. in ker nisem ob gradnji dobil šopa sivih las in 65 žuljev, ampak sem tačas delal kaj bolj pametnega, takega kar znam in kar prinaša denar…..
Bodo tvoji sorodniki in prijatelji nabijali temelje z vibrirajočim valjarjem in pri tem ugotovili nehomogeno sestavo podlage, ki bi v nekaj letih nujno privedla do pokanja temljev in s tem počasi cele hiše (kar se je na prejšnji gradnji tudi zares zgodilo)?. In bi ti svetovali armiran temelj z vezano temeljno ploščo? Ne, ti ne bi. Že zato ne, ker nikoli ne bodo utrjevali temelja z valjarjem………….. ampak ti bodo hišo samo “nežno položili” na mehko zemljo… Vseeno malo preračunaj. Morda boš začudena, kako si popolnoma napačno predstavljaš samostojno delo.
P.S. A veš da v primeru samogradnje TI odgovarjaš za poškodbe, ki se lahko komu zgodijo? Bo kdo preveč popil in naredil neumnost, se bo kdo spotaknil, bo komu iz roke padla opeka, bo kdo prijel za oguljen električni kabel? Gradnja je pač dokaj nevarno opravilo in mimogrede se lahko zgodi, da “poceni” gradnjo potem plačuješ vse življenje……
Pozdravljena,
Se strinjam s tabo, Roman. Mi sicer začnemo z gradnjo naslednjo jesen, pa smo tudi mislili, da bomo delali sami, vendar, še dobro, da se človek lahko pozanima za vse stvari, tako smo se tudi mi. Kakor si napisal, presneto drži.
Mi smo se potemtakem odločili za gradnjo hiše “na čez” z legalnimi zidarji, tako, da nam velja garancija oz. brezplačna popravila v primeru poškodb ali kakršnih drugih stvari.
Aly…. kako pa to, da sprašuješ koliko pride klet, pa koliko pride do IV. gradbene faze. Če imaš projektno dokumentacijo oz. idejni načrt hiše, ki jo boste gradili, zakaj ne daš ta načrt človeku, ki ti dobesedno natančno izračuna koliko in kakšen material potrebuješ in koliko te bo stalo. Saj zdaj je toliko možnosti za vse kar se lotiš….
Svetujem ti, da se ne izogibaš spraševanju…sprašuj, sprašuj in še enkrat sprašuj…
srečno pri gradnji, natja
Vse skupaj je lažje, kot se zdi na prvi pogled ko ne vemo veliko o gradnji, kasneje pa to steče. Če bi še enkrat gradil, nikoli se nebi odločil graditi sam in prihranil bi svoje zdravje, da ne govorim o sivih laseh pri 30 tih. Sosed in dober prijatelj ravnokar gradi, pa še vreme jim služi. Nabral si je veliko ponudb in izbral najcenejšo. Rekla bosta to pa ni vredu, ja se strinjam do tega dela zgodbe, vendar kot protiutež je najel nadzornega ( upokojenca, ki se je 30 let ukvarjal s temi stvarmi) in plačal ga bo po obrokih 300.000 SIT. Torej nadzorni je prisoten 5x na dan in bo za ta denar prisoten do takoimenovanega ključa.Zdaj pa recita, da to ni uredu, lahko so še tako slabi izvajalci pa bo dobro narejeno,samo cena je važna in 300 jurjev pri tem nič ne pomeni. Kot laiki ne moremo vedeti koliko železa in kakšnega mora biti v npr. temeljih, niti marka betona nam ni znana in še in še. Vse to so stvari pri katerih izvajalec lahko pogoljufa in več zasluži, če pa ima nadzor je to povsem drugače.
Srečno
Hvala vam, ker ste mi opisali tudi to plat.
Da vam opišem kakšna je naša situacija in zakaj smo se določili sami zidati.
Prvi in edini, ki mu stoodstotno zaupam je moj oče. On je kar se dela tiče res pravi mojster. Praktično sam je zgradil hiše svojim trem bratom. To je bilo že leta in leta nazaj. Vse družine že vrsto let živijo v teh hišah in niso imeli nobenih težav.
Kar se ostalih obrtnikov tiče niso le fušarji ampak prav zares službeno opravljajo določena dela (stric je malar, drug stric je električar, očetov prijatelj je vodovodar, moj bratranec je krovec…). Tako, da nimam namena “spustit” na svojo bodočo hišo ljudi, ki nimajo niti osnovnih pojmev kaj sploh delajo.
Drugače imamo projekt že izdelan in v tem projektu je tudi točno določeno kakšen beton, koliko ga je treba … Zidali bomo točno po načtru, ne nekaj po svoje!
Zraven so tudi opisane cene, če bi dali hišo zidati mojstrom. Vas zanima kakšna je navedena cena? 47 milionov tolarjev!!!
Večina gre seveda na delavce, na zidanje… Večino, kar znamo sami.
Česar ne znamo bomo seveda tudi mi najeli mojstre.
No, prav je slišati vse strani ampak mislim, da se marsikdo vseeno bolj brezglavo poda v take stvari kot smo se mi.
Če nama bo žal, da sva se odločila za to, vam pa povem čez nekaj let!
Mi smo delalali rekonstrukcijo obstoječega podstrešja v mansardno stanovanje . Zamenjali smo komplet streho z odtoki, kritino, opažem, rori, zračna streha, komplet menjava fasade za baumit silikat puc 8cm striropor, komplet mejava kanalizacije, nova instalacija (vodovod, odtoki, centralna zgoraj), nekaj manjših adfaptur na hiši. Naredii smo vse predelne stenev zidani obliki , z grobo- finimi ometi, vgradili komplet vhodna vrata z okni in balkonom. Sedaj nam ostane še malanja , notranja vrata, parket, keramika. Aja naredili smo tudi knauf . Naj povem, da me ni bilo nič strah pri gradnji, ki je bila nadzorovana od nadzornega, narejena z računi( garancija), dobili smo povrnjen kompletnih 10% cene adaptacije, saj smo v hišo vnesli ekološko in energetsko varčna okna, fasado in izolacijo. Zgradili smo si 124m 2 stanovanja.Naredili smo si ločen vhod, naredili 3 nove plate, pozidali obstoječe stopnice in na novo naredili gor prostor. tusi dimnik smo podaljšali schidel.
Naj začnem pri cenah:
-Tako da nam je država vrnila 250. 000 sit na našo adaptacijo.
– Nadzorni organ je prišel 120.000 sit ( od njega nisem imel toliko praktično, vendar sigurnost, zakon in na koncu je stvar zaokrožil in mi bi bilv ključnih situacijah ob strani, ko nisem imel dovolj znanja sam)
-Gradbenik 5.100.000 sit
-Krovec 4.300.000 sit
-ELektro(150.000 do sedaj)
-Vodovod,odtoki,centralna (vse skupaj 900.000 sit)
-okna 850.000 sit
-knauf 1.100.000 sit
-gradbeno dovoljenje cca 1.150.000 sit
Vse kupaj nas je prišlo do sedaj cca 15.500.000 sit in nam je še zmanjkalo cca 700.000 sit. Lahko rečem, da je bil arhitektov predračun kar realen, čeprav smo mislili, da je grozno prenapihnjen. Vendar takšne so cene danes in še: Ko se gradi se stvari pokažejo v pravi luči. Ponavadi arhitekt še premalo izračuan stroškov, ker je to po nekih enčbah dobljen izračun.Nam pa ni žal, da smo šli v to saj je naša hiša vredna sedaj cca 1/2 M EUR. In je treba na stvar gledati tako in ne kako je to drago. Take so cene danes. In vse ima svojo ceno. Pa veselo gradnjo v lastni režiji, če imaš to možnost!
Naj dodam še jaz:
Mi smo začeli oktobra 2001, za papirje smo dali 1,5 mio. (načrti in dajatve)
Hiša je narisana po našem okusu in je velika k+p+m 348m2. Ko sem na projektu videla izračun vrednosti objekta 48 mio me je skoraj kap- to ne bomo nikoli zmogli!
Danes nam delajo fasado, znotraj imamo vse razen opremljene kurilnice (cca 1 mio), fine opreme kopalnice, nimamo nobenega pohištva in neizdelano imamo mansardo. Pa nas je priššlo vse to do sedaj 24 mio.
Delamo ogromno sami, v ožjem družinskem krogu, večja in zahtevna dela so delali strokovnjaki za to (hiso komplet postavili), izogibamo se “sorodnikov”, ker jim ne bom do konca življenja dolžna. Pa enako kot pravi Roman, kaj če se komu kaj zgodi ? Jaz nimam časa za delavce kuhat in jih napajat, da se mi bojo potem na lopate naslajal, ne moreš jim pa nič, ker so tvoji “sorodniki”, ki ti tako radi pomagajo. Ne , kar nismo znali sami so naredili mojstri, smo plačali kolikor je bilo ( dobili predračune in se odločili za najugodnejše – v vseh ozirih ne samo po denarni plati).
Naj ti povem, najpomembnejša je volja in želja, da bi imel svojo hišo. Prej ko greš gradit se moraš zavestno odločit da se boš pač moral za določen čas ( mi smo planirali cca 5 let) odpovedati določenim stvarem. Od začetka je težko, sploh za nas babe, pa potem kar gre. Je pa veselje, pri vsakem dokončanju kakega dela in sanjarjenje kako bomo uživali, ko bomo notri In to te žene naprej. Tako, da zadevo sigurno dokončaš!