Status veterana
Upam, da mi bo znal kdo odgovoriti.
Pred kratkim sem poslušal ministra Drobniča, da bodo v razširili krog upravičencev do statusa veterana in z tem pripadajoče ugodnosti. (na voznike, zdravnike in voznike rešilnih avtomobilov, ki so delali med vojno itd.)
Sam sem bil v teritorialni obrambi skoraj 6 tednov, od prvega dneva vojne naprej, kot teritorialec!
Potem so se mi zahvalili za sodelovanje, dobil sem potrdilo, da sem bil udeleženec vojne l.91, na strani teritorialne obrambe. In to je vse.
Mi lahko nekdo pojasni:
Kakšne ugodnosti so to?
Kako in kje do statusa veterana?
Na pristojni Upravni enoti se zglasi s potrdilom tvoje izpostave za obrambo, kjer boš pri referentu za vojne veterane podal vlogo za status VV. Gre za Zakon o vojnih veteranih (Ur.l. RS 110/2003), pravice po tem zakonu se uveljavljajo po 50.letu starosti na zahtevo stranke (ali prej – v primeru popolne delovne nezmožnosti). Pripravljajo pa spremembo zakona (ni še sprejet), zato je minister govoril o širjenju kroga upravičencev ipd. Če te še kaj zanima vprašaj.
LP
Borec živjo!
Vidim, da je nekaj napotkov prišlo. Veš, mi rečemo kar občina, po domače.
Kaj je Drobnič govoril, nisem slišala.
Lonika, ti je navedla Ur.l. št. 110/2003.
Jaz ti pa, dajem še št. Ur.l. RS, v katerem je izšel ZAKON o vojnih veteranov, to je Ur.l. RS, št. 63, z dne 6. novembra 1995, bilo pa je veliko dopolnil, koliko, nisem zasledovala. Glej stran 4933, naj ti kdo skopira, uradne liste imajo tudi v knjižnicah.
Zakaj nisi te zadeve že prej uredil? Kdor ima STATUS VV, ne plačuje, dodat. zdravstvenega zavarovanja, pa pri uveljavljanju, po 50 letu starosti imaš ugodnosti, kot je zapisala, tudi Lonika.
Le potrudi se! Nič ne veš, kdaj ti lahko prav pride. Ne vem koliko si star.
Jaz sem urejala, eno zadevo, že na začetku, ampak iz udeležbe iz leta 1941 – 1945.
LP PRABABI
Vsem nalepša HVALA za odgovore!
Si bom poiskal zakon v URL RS in si ga prebral.
Vendar, preden se vržem v “študij zakonodaje” še vprašanje, ki me v bistvu muči.
Tudi jaz sem slišal, da se pravice uveljavljajo šele po 50-em letu in ker sem “star” 😉 38 let, se nisem v tej smeri kaj dosti zanimal.
Kako je potem z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem? Je ta ugodnost po pedesetem letu ali prej!
LP Borec
Borec,
dober dan!
Jaz pa sem mislila, da si starejši, no lepo, da si še mlad, da je še vse lepo pred Teboj. Moj sin in mož, oba imata status VETERANA, sin preko 50 let star. Veš, zdravstvenega zavarovanja, če boš dobil status VV, ne boš več plačeval, ker ga bo plačevala, UE, kateri pripadaš, iz sredstev, ki so namenjena v ta namen. Tudi vrnjen Ti bo plačani prispevek od takrat dalje, ko boš dal vlogo, zato ne odlašaj, si pač nekaj zamudil, če Ti status pripada.
To je tisti prispevek, ki smo ga plačevali Vzajemni, ki se zdaj grabijo zavarovalnice, katera bo imela več zavarovancev, kateri plačuješ sam veš, nekateri, so bili že sedaj pri Adriatiki, veliko se jih je sedaj preselilo k Triglavu, saj ni velik znesek, 4.700,00 sit MESEČNO, tolar več ali še nekaj manj.
Takoj pojdi na UE in uredi zadevo. Priskrbi si tudi Ur.list, ki ga je navedla Lonika, kjer je prečiščeno besedilo. Saj sem dejala, da je bilo en kup NOVEL, k zakonu št.63 iz leta 1995, tega pa imam jaz, ki sem ga potrebovala takrat. V miru si boš lahko prečital, kaj VETERANU pripada.
LP PRABABI
Prababi upam, da imaš prav in, da gledam narobe, ampak v zakonu sem našel tole:
9. člen
Pravico do varstva po tem zakonu ima rtev vojnega nasilja, ko dopolni 50 let starosti
ali je pri njej nastala trajna popolna izguba delovne zmonosti.
če ima še kdo kakšno informacijo naj se javi, ker sem bil prepričan da moram kljub statusu VV (mladi) sam poskrbeti za dodatno zdravstveno zavarovanje(cca 4700 Vzajemna, Adriatic oz. Triglav)
lp
Borec 40l,
zdravo!
Veš, Zakon o žrtvah vojnega nasilja, je posebej, za vojne vetera pa tudi.
Oba sta izšla v Ur.l. št. 63, z dne 6. novembra 1995. Oba sta imela en kup dopolnil, ki jim jaz nisem sledila.
Poglej Ur.l. št. 110/2003 mogoče je tudi tam prečiščeno besedilo ZAKONA o žrtvah vojnega nasilja.
Mogoče bo Lonika vedela in kaj napisala.
LP PRABABI
Na e-uprava in ministrstvu za delo, družino in …sem našel tole:
Uveljavljanje pravice vojnega veterana do zdravstvenega varstva
KDO
Vojnim veteranom se zagotavlja plačilo zdravstvenih storitev v višini razlike do polne vrednosti storitev, zagotovljenih v okviru obveznega zavarovanja. Pravico do varstva po Zakonu o vojnih veteranih ima vojni veteran, ko dopolni 50 let starosti ali je pri njem nastala trajna popolna izguba delovne zmožnosti. Pravica se uveljavlja na zahtevo stranke.
KJE IN KAKO
Na upravni enoti, kjer ima posameznik stalno prebivališče, z vlogo.
PRAVNA PODLAGA
Zakon o vojnih veteranih (Uradni list RS, št. 63/95 in 108/99) in Zakon o vojnih invalidih (Uradni list RS, št. 63/95, 19/97, 21/97, 75/97).
VLOGA
Zahteva za priznanje pravic po zakonu o vojnih veteranih (.doc, 15kb) | (.pdf, 137kb)
PRILOGE K VLOGI
Prilog ni.
UPRAVNA TAKSA
Takse prosto.
.. torej zaenkrat bo treba še plačevati
srečno!
JA JA, SEM SE POZANIMALA, PRI SINKOTU, ŠELE PO 50 LETU DOBIŠ UGODNOSTI, NIČ NISTA ZAMUDILA.
Sin mi je dejal, da po 50 letu ne plačuje več sam zdravstvenega prispevka.
Zakon, pa je le treba prebrati, da se ve kaj Ti bo pripadalo.
Jaz sem prečitala takrat, samo tisto kar je zadevalo mojo vlogo, to pa je bilo, še pa še čez 50 let.
LP PRABABI
Ne me šponat. Vi tridnevni borci ste še slabši, kot tisti iz leta 40, k so se 43 rodili in bili prvoborci., vsa čast tistim, ki so res dali svoja življenj za svobodo 45 in za samostojnost 91, ampak me pa res jezi, ker je toliko slinežev, ki so pili po gostilnah in sedaj iščejo veteranstva. Da ne bo pomote, sam sem bil aktivno udeležen v osamosvajanjih z cevmi in ognjem, hvla bogu, sem živ, vsi, ki smo bili skupaj niso. Tudi jaz sem dobil potrdilo, ampak ko sem videl kake gnide pokvarjene imajo to potrdilo, veteranski status in se celo šopirijo okrog z nekimi uniformami veteranov… mi gre direkt na bruhanje in lahko so ugodnosti kake čejo, nikoli ne bom vprašal za ta status, ne to pa ne, tolk ponosa imam. Naj bodo to zarad mene vsi rešilci, šoferji ljubic desetajev… A veš, da so pri nas dobile status veterana žene TO vodij, kvazi ofičirčičev, ki so bili bolj pri koritu. Ko sem vprašal enga visocga uradnika veteranov zakaj ima njegova žena status, je rekel, da je ječala v strahu, ko se je on zapival v vaški gostilni v hribih daleč od resnih stvari, če ne bi bilo TV signala v tej vasi bi bil še zdej tam in bi hrabro branil domovino – bberi litrček svoj.
Ne mi nakladat raja zafurana, žal mi je nađše slovenije, da je padla v ta gnoj korupcije, samovšečja….
Komu ti to govoriš?Meni?
Pripadniku specialne enote, ki se je aktivno borila? Človeku, ki je bil tudi ranjen – na srečo brez hujših posledic – samo brazgotina.
Skoraj 6 tednov smo bili na položajih in potem še 1 mesečno aktivno dežurstvo. Da ne omenjam neštetih nočnih pozivov in stanj pripravljenosti (že po podpisu premirja), ko so v vojašnicah JLA prižgali tanke in jih na dvorišču postavjali v kolono. Istočasno pa so na Hrvaškem (v SAO krajini – v okolici Karlovca), samo 15 km od Slovenije potekali boji…
Lepo si izrazil svojo kulturo, z besednjakom, ki je enak enak besednjaku “tridnevih bife borcev”. To smo že doživeli enkrat, z t.i: “majskimi partizani”.
Toliko v odgovor – na kratko. Ker…tvoj nivo je veliko pod mojim nivojem in se ne mislim spuščati nanj.
Poštenjak!!!
Nerada, se spuščam v tako pisanje, ki je tvoje.
Joj, joj, ampak, vse do svoje mere je treba iti.
Če se imaš, res za poštenjaka, ni lepo od tebe, da razmere iz iz leta 1941 – 1945 in 1991, tako opisuješ. Žališ tiste iz NOB in VETERANE za Slovenijo.
Le kdo se predstavlja za prvoborca, ki je bil rojen leta 1943, si to slišal v kakšni vaški gostilni????? Saj videti je tako, si bil tudi ti v hribih, ob litrčku, daleč od resnih stvari??? , Zgleda, da je tako, ker omenjaš tri dni vojne.
Tudi Borca, verjetno ne poznaš in je upravičeno hud na tebe. Nazivaš jih s SLINEŽI in GNIDAMI. ” Vi tridnevni borci, ste še labši, kot tisti iz leta 40″
Poštenjak, razkrinkaj tisto tvojo druščino, če se je dokopala, nepravično do STATUSA VOJNEGA VETERANA. Ti si dejal, da te pravice ne boš uveljavljal, “ne to pa že ne”, si zapisal, verjetno, že veš zakaj ne.
Sem že starejša, doživela II. svetovno vojno, sem bila žrtev vojnega nasilja, ne samo jaz, vsa moja družina. Spoštujem vse, ki so branili Slovenijo in mnogi, izgubili tudi svoja življenja.
Če BORCEV, ne bi bilo, tudi današnje SLOVENIJE, ne bi bilo. To bi se morali zavedati vsi SLOVENCI.
Tudi prav blizu KASARN sem doma, iz katerih so šli takrat tanki na pot. Vojake pa gledala, do zadnjega dne v oktobru, ki so odšli. Ni bilo prijetno, takrat živeti ob vojašnicah JLA.
Priporočam ti, da zadnji stavek, ki si ga napisal, prebereš vsaj 3 x zelo zelo počasi, da se boš zavedal, svoje kulture in tudi svojega besednjaka, KOT TI JE NAPISAL TUDI BOREC.