STATUS MATERE PRI NEGI OTROKA S POSEBNIMI POTREBAMI
Prosim za NUJNO pomoč!
Čez nekaj tednov mi poteče podaljšana porodniška. Ne vem kaj naj se odločim za v naprej. Vem za možnost, da ostanem doma kot negovalka, ampak moram pustiti službo druga možnost je, da grem delat po 4 ure.
Za mojga sina so rekli, da pričakujejo izboljšanje v roku parih let, da potem ne bo potreboval več moje nege. Imam odločbo CSD-ja o višjem dodatku za nego.
Zanimajo me vaše izkušnje oziroma kakšen status imate vi in kakšne pomisleke?!
Slišala sem še za eno varianto, da si doma na začasni zadržanosti z dela (bolniška), da negujem otroka. To naj ne bi bila nega ampak dejansko bolniška.
Ali obstaja še kakšna druga možnost?
Že vnaprej hvala za pomoč.
Če imaš odločbo CSD o višjem dodatku za nego (ok. 40.000 SIT) potem lahko na CSD oddaš prošnjo za delno plačilo izgubljenega dohodka, v tem primeru ti CSD izplačuje minimalno plačo z vsemi prispevki, torej ti teče tudi delovna doba, odločajo pa na komisiji na Pediatrični kliniki.
tima
P.S. Glede na to, da imaš višji dodatek za nego, domevam, da skrbiš za težko prizadetega otroka, kar je osnovni pogoj za zgoraj omenjeno zadevo.
Mateja2006, ali lahko prosim poveste diagnoze vašega otroka, da so vam odobrili višji dodatek!
Nam ga vedno zavrnejo, čeprav ima otrok težjo CP, ne hodi, ima kronično zaprtost, anomalijo noge, težave s srcem, senzoriko, pa še bi lahko naštevala. Po mnenju otrokovih zdravnikov bi moral moj otrok dobivati višji dodatek!
Na odgovor na pritožbo z Ministrstva čakamo že eno leto, vmes smo poslali nove izvide na komisijo, vendar dodatek ostaja nižji, ne glede na to, da je otrok odvisen popolnoma od mene!
Hvala lepa za vaš odgovor!
Vem, da lahko koristim plačilo za izgubljen dohodek, vendar moram zaradi tega dati odpoved. Zdravniki pa so mi rekli, da se bodo otrokove težave, rešile nekje v roku 2 do 3 let. Potem bom pa spet socialni problem, ker si bom morala iskati službo.
Za enkrat se malo bolj zanimam, če je možno doboti bolniško za nego otroka?
Pikica2 predlagam ti, da si prebereš Pravilnik o razvrščanju otrok s posebnimi potrebami. Tam notri so zapisane vse težave oz. bolezni otrok, katerim pripada ta višji dodatek. Mi imamo 4 od navedenih težav.
Ker tvoj otrok ne hodi, si lahko v razvojni pridobiš potrdilo, da ima težko motnjo v razvoju oz. da je težko gibalno oviran otrok.
Ma za kar si mi napisala, menim da bi ti morali to na pediatrični kliniki podati pozitivno mnenje za višji dodatek!
Mateja,
mogoče vam bo tole v pomoč ():
“Dodatek za nego otroka je denarni dodatek za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in je namenjen kritju povečanih življenjskih stroškov, ki jih ima družina zaradi nege in varstva takega otroka.
Mesečna višina dodatka za nego otroka zaradi povišanih življenjskih stroškov je 21.060 SIT (v letu 2005 20.590 SIT), za otroka s težko motnjo v duševnem razvoju in težko gibalno ovirane otroke pa 42.130 SIT (v letu 2005 41.180 SIT).
Za otroke s težko motnjo v duševnem razvoju (otrok se lahko usposobi le za sodelovanje pri aktivnostih; potrebuje stalno nego, varstvo, pomoč in vodenje; je omejen v gibanju, prisotne so težke dodatne motnje, bolezni in obolenja; razumevanje in upoštevanje navodil je hudo omejeno; orientacijski rezultat na testu inteligentnosti je pod 20 IQ, mentalna starost do 2 let) in težko gibalno ovirane otroke (otrok ima malo uporabnih gibov, samostojno gibanje ni možno; v celoti je odvisen od tuje pomoči; otrok je lahko težko moten v komunikaciji, sporazumeva se s pomočjo neverbalne komunikacije oziroma nadomestne komunikacije), ki potrebujejo posebno nego in varstvo, znaša dodatek 42.130D tolarjev. “
Diagnoze (ozriroma stanja, bolezni) so nekako enake kot pri nižjem dodatku, le da se pojavljajo v “težji obliki”.
Lep pozdrav in lep dan Petra
Pošlji oblikovano (23-03-06 19:34)
Na Pediatrični kliniki smo vodeni na kardiološkem in nevrološkem oddelku. Nevrološko tudi na Ul. Stare pravde. Ortopedsko na Soči in na Polikliniki!
Razvojno fizioterapija imava v Kranju, prav tako razvojno zdravnico!
In res so vsi mnenja, da naj bi našemu otroku pripadal višji dodatek, na socialni povejo, da oni ne morejo nič, da pošljejo v Kamnik in to je to!
V Kamniku so določili da je otrok težje gibalno oviran, kar naj ne bi spadalo za višji dodatek, vendar kar spregledajo, da ima otok poleg gibalnih težav še ostale težave.
Me pa še zanima, ali lahko namesto v Kamnik pošljem dokumentacijo na Pediatrično kliniko?
Otrokov nevrolog je rekel, da lahko, socialna je rekla, da ne morem. Tako, da se vrtimo v začaranem krogu.
Jaz sem pa že 4 leta brez statusa!
Pikica2
ko smo mi z tamalim pričeli hoditi na pediatrečno, se nam tudi malo ni sanjalo da je z njim kaj resno hudega (star je bil 19 mesecev). Pri tej starosti ga je psiholog ocenil za 6 m, in nam je zdravnica sama tisti dan povedala za denarni nadomestek (nižji). Čez dva m. so postavili diagnozo, in ker je bolezen tako zelo redka v celem svetu, sva šla na preglede tudi v tujino, kjer bi ga tudi operirali, pa je žal bilo prepozno (operacijo delajo do cca osmega meseca). Zdravnica od otroka v zdravstvenem domu je tudi predlagala, da vložim za dodatek za izgobljen dohodek. To sem predlagala zdravnici na pediatrični (otrok ne govori, ne hodi, ne žveči, ima zelo slabo prebavo,….menim da je popolnoma odvisen od mene) pa mi je odgovorila, da je njegovo zdravje na meji, za ta dodatek. Ker pa nismo bili z odgovorom zadovoljni (otrok zelo počasi napreduje, še ni star 3 leta, ocenjujejo ga za 8 mes. in glede diagnoze ne moremo prav veliko pričakovati) so nam povišali na višji dodatek. Zato ti predlagam, da se posvetuješ direkt z zdravniki na prdiatrični. Katero imate? Nas spremlja zdravnica, ki je tudi v komisiji. Poskusi kar po telefonu, če nimate v tem času nobenih pregledov.
Srečno
Pikica2, kar jaz vem lahko zahtevaš, da iz CSD-ja pošljejo vlogo na Pediatrično kliniko. Tam ne komplicirajo tako!
Pošlji pa ti vso dokumentacijo direktno na Pediatrično kliniko in predstavi kakšne sitnosti imaš na CSD-ju!
Nas spremlja v razvojni ambulanti dr. Veličkovičava (kar menim da tudi vas, ker hodite v Kranj) in ona ima zelo velik upliv kar se tiče komisije. (Iz pripovedovanja drugih mamic in mojih izkušenj).
Konec meseca dobimo novo odločbo, pa bomo zopet se osebno pozanimali kakšne pravice imamo, potem bomo pa pisali prošnje!
čao
Naj mi prosim kdo pove kakšne izkušnje imate s statusom negovanja otroka s posebnimi potrebami doma?
Rada bi vedela pozitivne in negativne pravne in postopkovne posledice, ko se odločam za eno ali drugo oz. tretjo varianto.
Saj če ste na tem forumu sigurno imate kaj urejeno v zvezi s tem?
Pomagajte prosim, tistim, ki se šele srečujejo s statusnimi težavami!
Hvala!
Mateja2006,
vsi, ki berejo ta forum nimajo statusa, ki ga omenjate. Zagovoto pa se bo našel nekdo, ki ti bo povedal pozitivne in negativne izkušnje.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Pošlji oblikovano (29-03-06 19:32)
Pikica2,
Če ne gre drugače, se obrni tudi na socialno delavko na pediatrični ko boste spet tam.
Mi smo se za višji dodatek borili skoraj leto dni. Vsi, ki vodijo otroka, so bili mnenja da nam pripada višji dodatek, samo komisija se s tem ni strinjala, potem pa mi je socialna delavka na centru rekla, da naj grem na pediatrični kliniki do tiste socialne delavke (pisatna je spodaj takoj ko stopiš čez prva vrata, pri informacijah na desni) in naj ji povem situacijo in se pozanimam o možnostih. Naslednji odgovor komisije je bil višji dodatek.
Glede pritožb, pa vam svetujem (tudi vsem ostalim mamicam), da pri dodatkih za nego, sploh če se gre za višji dodatek -ne vlagajte, ker se preveč dolgo vleče. Raje ponovno vložite vlogo za dodatek in dobro je, če je zraven kak nov izvid, ker pri tem morate dobiti odgovor v roku 5 mesecev (2 meseca ima lahko soc.služba, 3 mesece pa ima lahko komisija), če pa vlagate pritožbo, pa se ta zadeva zna zavleči tudi čez leto dni – odvisno od pritožbe.
Lep pozdrav