Najdi forum

status gospodinja

Ali res drži, če imaš štiri otroke, da imaš lahko status gospodinje – tako, da si zavarovan in do otrokovega 10. leta prejemaš plačo cca 500 eur.

Kdor vam je to povedal, je srvari nekoliko pomešal.

Če imate štiri otroke in zapustite trg dela, vam država plačuje socialno zavarovanje (prispevki za pokojninsko in invalidstko ter zdravstveno zavarovanje…) v višini, ki se sicer plačuje od minimalne plače. No, minimalna plača zanaša nekaj več kot 500 EUR bruto in od tod verjetno slabo prenesena informacija, da naj bi dobili tolikšno plačilo.

Plačila ni, je pa socialno zavarovanje, kar pomeni, da vam teče delovna oziroma zavarovalna doba.

mi lahko pove od kdaj je ta zakon da ti drzava plačuje delovno dobo.
Jaz imam 6 otrok, sem gospodinja, moz v sluzbi, najmanjši je star 6 let in me ni nihče obvestil o tem.
SRAMOTA.

Od leta 2006, če se prav spomnim.

od maja 2006, pozanimat se moraš sam.

Ja, zakon je res začel veljati maja 2006. Takrat se je o tem kar nekaj pisalo, informacije pa so na različnih spletnih straneh in na CSD je bilo nekaj brošur. Od takrat do danes se je o tem govorilo v nekaj oddajah, prav pogosto pa res ne.

kdo pa bi vas o tem lahko neposredno obvestil? Morda delavka na CSD, če ste bili osebno tam,a je vprašanje, če je dovolj poznala vaše razmere, da bi vas lahko na to možnost posebej opozorila.

Sicer pa še nekaj. Zadeva je opredeljena kot pravica nekoga, ki zapusti trg dela. Če ste že doma, morate najprej na trg dela in ga potem zapustiti. To naredite z vpisom v evidenco iskalcev zaposlitve (vstop na trg dela) in čez nekaj dni z izbrisom iz te evidence (zapustitev trga dela). Uradniki ne smejo stvari narediti preveč preprostih.

Nekatere inštitucije takim staršem niso ravno naklonjene, tako da morate biti pozorni še na kakšno podrobnost, na katero vas nihče ne bo opozoril.
– Če ste zdaj zdravstveno zavarovani po možu, se vam bo po izteku pravice do prispevkov lahko zgodilo, da bo ZZZS od vas zahteval, da se sami zavarujete kot občan in si sami plačujete obvezno zdravstveno zavarovanje.
– Če ste morda zavarovani kot kmetica, preverite, če je vaš KD dovolj visok, da se boste tudi po izteku pravice do prispevkov še lahko zavarovali na enak način.

Pozdravljeni,
mene pa zanima, če je res, da morajo biti ti otroci (štirje) vsi rojeni isti materi. Iztekla se mi je porodniška, zatem sem vstopila in zapustila trg dela (kot zgoraj omenjate), sedaj pa mi pravnica pravi, da nisem upravičena do tega, da bi mi država plačevala socialno zavarovanje, ker niso vsi štirje otroci moji. Tri sem rodila jaz, četrtega, ki tudi živi z nami, pa je rodila partnerjeva bivša žena.

če si ga posvojila je otrok tvoj in imaš vse dolžnosti in pravice, ki iz tega izhajajo. če ga pa nisi posvojila in je to “le” partnerjev otrok za katerega skrbiš, ker pač živi z vami pa te paravice seveda nimaš.

Lahko, da imata vaša pravnica in MARJANAG prav. Vendar pa ni povsem nujno, da je tako, saj se takšni primeri ne obravnavajo v vseh zakonih na tak način. V zakonu od dohonini npr. že ne. Sam zakon o starševskem vasrtvu in družinskih prejemkih glede tega vsaj po mojem ni explicitno jasen.

Morda bi bilo smiselno, da na CSD vendarle vložite vlogo za plačilo prispevkov, da boste dobili bodisi ugodno rešeno ali pa uradno zavrnitev, kjer bo morala biti tudi ustrezna utemeljitev. Na podlagi takšne zavrnitve se boste potem lahko tudi pritožili na ministrstvo in boste vi in ostali (če nam boste zaupali izid) vedeli, kako je s tem.

Spoštovani,

prosim za odgovor na sledeče vprašanje.
Izvenzakonskega partnerja ( brez zaposlitve ) – gospodinjec, bom za leto 2008 prijavila za davčno olajšavo. Kako naj uredimo obvezno zdravstveno zavarovanje ? Ali to uredi podjetje v katerem sem zaposlena – po predložitvi podatka, da ga prijavljam kot davčno olajšavo ?

Lep pozdrav in hvala za odgovor.
BB

Podjetje tega samodejno po mojem ne bo naredilo. Verjetno bnajbolje, da povprašate na najbližji enot ZZZS.

Pusti ga raje!

Še jaz bi nekaj vprašala !
Pričakujem četrtega otroka,se samozaposlena oz .sem lastnica podjetja v katerem sem tudi zaposlena(manjše podjetje ).
Pa me zanima ,kakšne olajšave mi nudi država oz.imam tudi jaz možnost ,da mi država plača socialo !?
Hvala

Če bi želeli ob štirih otrocih dobili plačane prispevke za socialno varnost, bi morali zapustiti trg dela (ne bi več smeli biti zaposleni v podjetju).
Lastništvo podjetja po mojem ne bi smelo imeti nobene vloge. Predvidevam, da bi pogodbeno lahko tudi še naprej kaj naredili za to podjetje, ne smete pa imeti sklenjenega delovnega razmerja z njim. Ne vem pa, kako je, če ste samostojna podjetnica (v tem primeru verjetno nimate delovnega razmerja sami s seboj).

Zanima me ali je možno, da imaš s.p. ali popoldansko obrt in si še vedno prijavljen kot gospodinja z več kot 4 otroki ? Kako se potem obravnava pri vrtcu, ali pri obračunavanju spadaš v kategorijo s.p. in plačuješ občutno več ali gospodinje in plačuješ manj ?

Hvala za odgovor.

To dvoje je po mojem težko združljivo. Vprašajte na CSD in zanimivo bo videti, ali bodo znali takoj odgovoriti ali bodo morali vprašati na MDDSZ.

Kakšna je obravnava pri vrtcu, žal ne vem.

Pa še to !
koliko plač iz preteklega obdobja se obračuna za porodniško ! Je res ,da po novem zadnje tri plače ne veljajo ?

Upošteva se 12 plač pred uveljavljanjem pravice do dopusta in nadomestila. To delate 60 dni pred predvidenim datumom poroda.

Ja ,zdaj pa res ne vem .Na scd mi je rekla danes po telefonu,da veljajo plače do 28 dni pred porodom,ko oddajaš papirje.!?
Sem pa izvedela še nekaj ,pa ne vem a je to res ali hec.
Baje naj bi obstajal tudi status mame in ne le status gospodinje. Veste kaj o tem.
Jaz sem namreč malce brskala ,pa nič izbrskala.
Hvala!

V zakonu o starševskem varstvu in družinskh prejemkih najdemo:

V 41. členu o osnovi za izračun starševskega nadomestila:
“Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 9. členom tega zakona v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust.”

V 54. členu o rokih za uveljavljanje pravice do porodniškega dopusta:
“Pravico do porodniškega dopusta, očetovskega dopusta in porodniškega ter očetovskega nadomestila se uveljavlja 30 dni pred predvidenim nastopom porodniškega oziroma očetovskega dopusta ali 60 dni pred predvidenim datumom poroda na podlagi potrdila ginekologa.”

Če se v praksi uporabljajo drugačni roki, ne vem.

Pod “statusom mame” je verjetno mišljena pravica enega izmed staršev, ki skrbi za vsaj 4 otroke in zapusti trg dela, da mu država plačuje prispevke za socialno varnost do 10. leta starosti najmlajšega otroka.

New Report

Close