Statini in zaviralci absorpcije holesterola
Pozdrav,
star sem 38 let in imam konstantno skupni holesterol okrog 7 – 7.4
LDL 6.2, HDL 1.16….
Jemal sem statine vendar me je po njih bolelo v prsih in bil sem brez moči.
Sedaj mi zdravnik priporoča zdravljenje z drugim tipom zdravil, ki naj bi zaviral absorpcijo holesterola v debelem črevesju..
Zanima me kakšna je razlika v delovanju ter razlika v stranskih učinkih..
lp
Marko
Pri povišanih vrednostih maščob v krvi poudarjamo nujnost uživanja zdrave uravnotežene prehrane, nekajenje, izdatno gibanje, omejeno uživanje alkohola in kave itd. Pri nezdovoljivem znižanju maščo v krvi ob takem načinu zdravljenja priporčamo še zdravljenje z zdravili. Veliko prednost imajo zdravila v skupini statinov, ki delujejo skoraj enako vsi (pospešena presnova maščob v jetrih). Pri prešibkem delovanju teh zdravil tudi v visokih odmerkih dodamo še zdravilo, ki zavira resorbcijo holesterola in maščob iz črevesja (ezetimib = “Ezetrol”). Pri neprenašanju statinov lahko bolnik jemlje sam Ezetrol, ki ima sicer nekoliko manjši vpliv na raven holesterola v krvi kot statini. Srečno.
Hvala za odgovor!
Včeraj sem prejel zdravilo Inegy 10mg/40mg. V lekarni so ga morali naročiti.. Ali imate kakšne izkušnje s tem zdravilom?
Povedati moram, da sem športno aktiven 4-5x tedensko. 2x tedensko obiskujem visokointenzivne skupinske vadbe, 2x tedensko pa odidem še na dvigovanje uteži kjer ne pretiravam s težo (max 30-40 kg).
Ne kadim, ne pijem…
Holesterol skušam brez zdravil spraviti v mejo z prehrano, omega 3, l_carnitin, Q10, lecitin… Držim se vseh priporočil vendar nikakor ne gre.. Ko to omenim prehranskim svetovalcem nimajo jasnega odgovora..
Verjetno imam zadevo dedno saj oba starša imata povišan holesterol pa tudi hčerka, ki je stara 8 let..
Očitno ste v družini gensko (dedno) obremenjeni z visoko ravnjo holesterola. Držite se sedanjih priporočil glede prehrane, gibanja, duševnih obremenitev, nočnih počitkov, itd. Inegy je že nekaj časa v prometu in mislim, da bo še ostal dokler ne odkrijejo še boljšega zdravila
Pred nekaj dnevi sem bral v enem časopisu (Delo? Dnevnik?), da so v eni ameriški znanstveni reviji objavili rezultat večletne raziskave na velikemu številu preiskovancev, da so bolj pomembni trigliceridi kot holesterol. Počakajmo na nova priporočila tudi iz drugih virov,. Srečno.
Hvala dr.Cibic,
Danes sem opravil ponovne meritve holesterola (vsak mesec jih) in ja
kljub jemanju vseh teh prehranskih dodatkov so zadeve takšne:
Januar:
S-Holesterol: 7,4
S-HDL: 1,15
S-LDL: 6,12
S-Trigliceridi: 1,14
Februar: (dodal sem sojin lecitin k prehrani 12 gramov dnevno, sladkor sem izločil iz prehrane)
S-Holesterol: 6,7 (4.0 – 5.2)
S-HDL: 1,19 (> 1.4)
S-LDL: 4,9 (2.0 – 3.3)
S-Trigliceridi: 1,29 (0.6 – 1.7)
Glede tablet Inegy sem zasledil tudi tole: http://www.dnevnik.si/zdravje/arhiv/1042204165
Hvala za dopis. Izgleda, da imate družinsko obremenitev glede ravni maščob in holesterola v krvi. Nadaljujte z zdravim načinom življenja in po možnosti naj vam izbrani zdravnik izda napotnico za pregled v ambulanti na Polikliniki v Ljubljani. Napotnico za pregled morajo bolniki poslati v ambulanto KOŽB na Polikliniki, Njegoševa 4, 1000 Ljubljana. Na napotnici mora biti naveden točen naslov bolnikoa in po možnosti tudi telef. številka na kateri je bolnik dosegljiv. Srečno.
Pozdrav,
javljam se točno po mesecu dni pitja tablet inegy 10/20.. Napisati moram, da sem bil prvi teden nad zdravilom zadovoljen saj so se izgleda stranski učinki pojavili malo kasneje (3 teden jemanja)..
Pri meni se tej stranski učinki iskazujejo z bolečinami v mišicah ter sklepih.. nekako se počutim kot bi me konstantno lovila kakšna viroza.. Pri športu opažam hitro utrujenost in zadihanost…ob mirovanju čutim tiščanje v predelu ramen in prsnih mišic. Občasno tudi pikanje pri srcu (kar me še bolj skrbi).. Občasno me boli glava ter občutim tudi rahlo omotico… Razmišljam v smeri, da bi tudi te tablete opustil (predtem sem jemal sorvasto)..
Počutje po tretjem tednu ni sprejemljivo, da bi to prenašal naprej kot stalnico..
Vem kako sem se počutil ko zdravila nisem jemal zato sem tudi lahko opisal / zaznal težave.
Kakšno je pravilo pri zdravnikih? naj o temu govorim s svojim kardiologom ali osebnim zdravnikom? Jutri bom opravil laboratorjiski pregled holesterola ter za vsak slučaj še jetrne teste…
Izgleda, da se vam je počutje poslabšalo od kar jemljete Inegy 10/20. Verjetno vam je izbrani zdravnik (kardiolog) priporočil jemanje tablet Inegy zaradi nezadostnega znižanja holesterola pri jemanju samega Sorvasta. Ker še vedno pri zdravljenju bolnikov upoštevamo pravilo “bolniku ne škoduj s svojimi posegi” bi predlagal, da jemanje tablet Inegy vsaj začasno prekinete in ugotovite ali je to zdravilo krivo za navedene motnje. Vsekakor priporočam posvet pri zdravnku, ki vam je predpisal Inegy. Srečno.
Pozdrav,
posvetoval sem se tako s farmacevtom kot s svojim zdravnikom.. Sedaj je drugi teden, ko ne jemljem tablet in počutje je spet vredu -super.. preveriti bom moral le holesterol kako se kaj giblje..
Ne čutim več bolečine in zbadanja..
S svojim zdravnikom se bom pogovoril morda bi zadostovalo le zdravilo, ki preprečuje absorpcijo holesterola v tankem črevesju (emezetibe)? Pač se bova pogovorila…
Sporočim kaj in kako.. ko naredim izvide..
Pozdravljeni
sem 38 letnik in pri sportni aktivnost sem zacutil otezano dihanje, ko se je pa puls dvignil nad 120 sem cutil bolecino tudi v celjusti.
po preventivnem pregledu je v tem trenutku raven troponina bila 42
S-holestelor 4,6
S-LDL 2.9
S-HDL 1.4
ultrazvok srca ni pokazal poskodb ali karkoli
vsi drugi izvidi so bili v redu
pri koronagrafiji pa je najdeno 90% zaprtje katero so resili z stentom.
je pa zadeva taksna da sem dobil Aspirin, Brilique 90mg, Nolpaza in Sorvasta 20
stranski ucinki (krcenje misic, glavobol, zmedenost, problemi z trese jem tela) so se zaceli javljat takoj po zacetku jemanja zdravil ampak v taksnem nivoju da je ih se bilo mogoce podnasat, je pa kako je cas mineval so se stranski ucinki vse bolj zaceli cutit tako da po 6 mesecu sem ih (statine) prenehal jemat za dva tedna in so stranski ucinki se vedno bili prisotno ampak bistveno manj, po katerem so mi predpisali atrovastatin Atoris.
takoj kot sem zacel piti Atoris sem drug dan imel problem z tlakom in sem koncal na urgenci, zaradi verjetno panicnega napada, kateri so vse bolj pogosti pri jemanju statinov.
trenutno krvni izvidi so
S-holesterol 2.4
S-LDL 0.8
S-HDL 1.4
prosim da mi date svoje mnenje o tem in ali obstaja kaksna resitev da se ti stranski ucinki umaknejo v meri da je mozno normalno funkcionirat?
lp Dario
Jaz sem imel visoke vrednosti LDL (prvi infarkt pri 37… druga restenoza pri 45).. je pa res da vmes nisem jemal zdravil..
Vrednosti so mi recimo za LDL 7,2 padle na 2.1 z uporabo Sorvitimb-a 10/10 mg.. Stranskih učinkov nisem čutil.. sem pa ko sem po 2 stentiranju dobil brilique in sorvitimb imel glavobole prve 2-3 tedne.. 2x sem se zaradi omotice moral tudi ustaviti na stranskem pasu ceste… potem pa je to izvenelo in zdaj bo že 1 leto.. (kmalu bom opustil brilique).. Pravijo pa da ni samo LDL problematičen ampak tudi lipoprotein-a, ki pa ga baje ta zdravila ne znižajo ali pač!? (bo povedal kdo od stroke).. Na kliniki za ožilje so mi svetovali naj pojačam dozo na sorvitimb 20/10, da mi še bolj zniža LDL… Bom pa poročal če mi bo večja doza povzročala težave…
Spoštovani
Zakaj bi opustili brilique??
Lipopritein a je znan že 50 let, šele zadnje desetletje se znanost fokusira na njegov vpliv na srčno žilne bolezni. Obstoječa zdravila (predvsem statini) zmanjšujejo LDL holesterol hkrati pa tudi omenjeni komponento lipoprotein a. Kljub temu, da obstajajo tarča zdravila za zmanjševanje vrednosti lipopriteina a, še vedno ne vemo kakšen vpliv bi imelo zgolj tarčo zmanjševanje lipoproteina a na pojavnost srčno žilnih dogodkov (infarkt, angina pektoris..). Zaenkrat je zelo malo ali nič raziskav. Torej, jemanje statinov je zaenkrat edini učinkovit način za zmanjševanje škodljivega LDL holesterola in s tem tudi lipoproteina a
LP
Dario248, 15.04.2023 ob 13:56
Pozdravljeni
sem 38 letnik in pri sportni aktivnost sem zacutil otezano dihanje, ko se je pa puls dvignil nad 120 sem cutil bolecino tudi v celjusti.
po preventivnem pregledu je v tem trenutku raven troponina bila 42
S-holestelor 4,6
S-LDL 2.9
S-HDL 1.4
ultrazvok srca ni pokazal poskodb ali karkoli
vsi drugi izvidi so bili v redu
pri koronagrafiji pa je najdeno 90% zaprtje katero so resili z stentom.
je pa zadeva taksna da sem dobil Aspirin, Brilique 90mg, Nolpaza in Sorvasta 20
stranski ucinki (krcenje misic, glavobol, zmedenost, problemi z trese jem tela) so se zaceli javljat takoj po zacetku jemanja zdravil ampak v taksnem nivoju da je ih se bilo mogoce podnasat, je pa kako je cas mineval so se stranski ucinki vse bolj zaceli cutit tako da po 6 mesecu sem ih (statine) prenehal jemat za dva tedna in so stranski ucinki se vedno bili prisotno ampak bistveno manj, po katerem so mi predpisali atrovastatin Atoris.
takoj kot sem zacel piti Atoris sem drug dan imel problem z tlakom in sem koncal na urgenci, zaradi verjetno panicnega napada, kateri so vse bolj pogosti pri jemanju statinov.
trenutno krvni izvidi so
S-holesterol 2.4
S-LDL 0.8
S-HDL 1.4
prosim da mi date svoje mnenje o tem in ali obstaja kaksna resitev da se ti stranski ucinki umaknejo v meri da je mozno normalno funkcionirat?
lp Dario
Spoštovani
Žal ste eden od redkih, ki ima zelo izrazite stranske učinke jemanja statinov. Niste napisali ali so stranski učinki se vedno prisotni zdaj ko so vam zamenjali zdravilo ? Padec tlaka ni stranski učinek navedenega zdravila. Najmanj stranskih učinkov bak bi imel simvastatin. Pogovorite se s svojim zdravnikom o vseh možnih opcijah in kombinacijah jemanja zdravil, kajti statini dokazano blagodejno vplivajo ne le na zmanjševanje holesterola temelječ tudi na stabilizacijo ateroskleroticnih plakov v arterijah.
LP
Ozrenko, 02.05.2023 ob 20:43
Spoštovani
Zakaj bi opustili brilique??
Lipopritein a je znan že 50 let, šele zadnje desetletje se znanost fokusira na njegov vpliv na srčno žilne bolezni. Obstoječa zdravila (predvsem statini) zmanjšujejo LDL holesterol hkrati pa tudi omenjeni komponento lipoprotein a. Kljub temu, da obstajajo tarča zdravila za zmanjševanje vrednosti lipopriteina a, še vedno ne vemo kakšen vpliv bi imelo zgolj tarčo zmanjševanje lipoproteina a na pojavnost srčno žilnih dogodkov (infarkt, angina pektoris..). Zaenkrat je zelo malo ali nič raziskav. Torej, jemanje statinov je zaenkrat edini učinkovit način za zmanjševanje škodljivega LDL holesterola in s tem tudi lipoproteina a
LP
Spoštovani,
po navodilih naj bi brilique opustil jemati po enem letu od kadar je bil vstavljen stent.. Takšna navodila sem prejel od svojega kardiologa. Ali menite, da bi moral brilique konstantno jemati doživljensko?
Spoštovani
Se opravičujem. Moja napaka. Spregledal sem, da ste imeli vstavljen stent. Res je, brilique se jemlje vsaj eno leto po vstavitvi stenta, v določenih primerih glede na smernice (večja ogroženost za trombotične dogodke), pa maksimalno do treh let. Seveda so to zgolj smernice, interventni kardiolog se odloča glede na posamezne primere tako, da nekateri posamezniki nadaljujejo z jemanjem zdravila tudi po preteku treh let.
LP