Najdi forum

to tvoje pisanje nima ne riti ne glave ( kaj je “spodaj”, kaj je “zgoraj”, nosilna smer (i), sestava….)
brez ogleda objekta, torej brez rešitve in potrditve, takšne stene ne smeš rušiti.

stene debeline 20 cm (neto 20 cm, brez oblog-npr. ometa), so lahko tudi, ko so podprte z etažno ploščo, nosilne stene.

Spoštovani!

Zanima me če mi lahko kdo (verjetno statik) pomaga pri naslednjem vprašanju.

Na podstrešju stavbe (1963) imamo lesene tramove 14 cm višina*10 cm debelina na vmesni razdalji približno 100 cm….. ostale debelejše tramove zanemarimo dimniki itd,….
Sosedi sem pred nekaj tedni zvrtal v en (omenjen) tram 4 luknje 15mm in pritrdil jekleno konstrukcijo s 14mm navojnimi palicami in maticami. Zanima me ali je to v tram škodljivo (ali je to varno ali pač ni varno). Material lesa mi ni znan.

Sosedje, ki so se prijavili, da jim še naprej izdelam enake konstrukcije na isti način (v tram) bi bili veseli, če bi lahko čimprej koristili izdelavo za sušenje perila. (za to tudi namenjeno).

Mene zanima samo, če je to varno delati naprej….. in na kolikšni razdalji morajo biti kaj luknje ??

V pričakovanju odgovora Vas (strokovnjake za take malenkosti) lepo pozdravljam.

LP Maje

Živjo,

Tudi jaz bi potrebovala nasvet. V starejši stanovanjski hiši bi si želela urediti poceni mansardno stanovanje. Ker podstreha ni bila predvidena za bivanje, naj bi bila tla na podstrešju (po besedah pokojnega dedka, ki je hišo zgradil) prešibka za takšno obremenitev. Zanima me, s kakšnimi postopki je mogoče tla utrditi (izključno z zgornje strani, ne iz spodnjega stanovanja), da bodo ta primerna za normalno stanovanjsko opremo in bivanje, kakšni so stroški postopka/kov in kdo so ponudniki takšnih storitev?

Hvala za pomoč in LP,
Tina

Kar tako, Tina, ne moreš narediti dodatno AB ploščo nad staro; kako bodo reagirali temelji in stene?
Bi se spodobilo, da napišeš kje boš izdelala to mansardo, lokacija, pa ne tista na podstrešju!!

LP

edini nasvet je : objekt je potreben pregleda.

načelno pa mislim, da z zidovjem in temelji ne bo problemov.

problematičen bo strop (ali pa tudi ne), kakšna je plošča?
pa tudi”rušt” zaradi dodatne teže mavčnih plošč ( protipožarno, bi naj bilo v dvojni debelini) in paketa toplotne izolacije.

ponudnik je vsak biro, ki se ukvarja s projektiranjem gradbenih konstrukcij.

Pozdravljeni, naj vas še jaz zasujem z uprašanji 🙂 tudi mi se bomo spomladi lotili prenove stare hiše. V pritličju so tla okej, stropi oz tla v prvem nadstropju pa najbrž ne ravno. So namreč leseni podi, ko hodiš vse škripa in se trese, čeprav nekateri zatrjujejo, da je to zelo trdno, nekako nimam takega občutka 🙂 seveda nam je precej ljudi rekla da ob sanaciji naj damo ab ploščo, ampak se bojim da bi to hišo preveč obtežilo, četudi so nosilne stene debele med 55 in 60 cm in so grajene iz kamna. V zgornjem nadstropju bi bile 2 spalnice in kopalnica. Verjetno je vseeno bolje da bi ta pod zamenjali kar z lesenim-pač nabavili nove trami. Kaj pa kjer bo kopalnica, je vseeeno boljše da bi bila plošča??vlaga in vse ostalo-pa tudi talno gretje bi mogoče dali. Problem je tudi da je višina precej nizka-trenutno je v pritličju 245 v 1 nadstropju pa le 2,20-2,28, in nevem s katero varianto bi prišparal neki placa 🙂
Kaj pa ta varianta izvedbe ko pridejo tramovi in vmes oz nad njimi pride cca 5cm vlit beton al kako se temu reče-kaj to je tudi dovolj trdna varianta?? Kakšne so pa standardne mere tramov?? Sobe pa merijo 1: 3,90×3,45 ter 4,80×4,60.

Prihajamo iz severne primorske,

Lp in hvala!!

nofko , les v tvoji hiši se je izsušil; skrčil. Zaradi tega in t.i. dinamične obtežbe (ta je mala glede na sam objekt, je pa bolj lokalnega značaja-pod) zaškripa.
Dokler ne boš dobil nekoga na ogled je težko bolj konkretneje komentirat.
Novo AB ploščo v tvojo hišo: so bili , predvidevam , laiki ali pa “vseznalci in t.i. stručkoti (tavžent roža)”. Se ne bi kar takoj strinjal z njimi; imaš kamnito hišo, ki nima vertikalnih vezi; dodatna obtežbe na zidove , posledično na temelje.
Nadstropje : preglejte trame ; če so v redu jih uporabite (kontrola statika) ; nekako 150kg/m2 koristne obtežbe + lastna teža.
Imaš možnost narediti suhi estrih; o izvedbi sem že odgovarjal/komentiral; malce prebrskaj;
Kopalnica : Suhi estrih; izvedba podobna kot se uzvaja v montažnih hišah; tudi ob podobnih sanacijah. Nekaj sem opisal; če ne boš našel si bova pisala ZS ali mail-om.
Betonski estrih, se temu reče. Nekako je 5 cm teže 115-120 kg/m2;
Standardne mere : Potreboval boš takšne dimenzije (nove seveda, če bo potrebno) kot bo izraćunal statik. Vsaj do sedaj : 10×12; 12×14; 12×16; cmxcm.
Morda še dopišeš ali pokomentiraš moje pisanje; bomo nato lažje odgovorili.

LP

Zdravo!

Lotevam se prenove stanovanja v prvem nadstropju bloka za Bežigradom. Imam sobo dimenzij 5,6 m x 5,1 m, ki naj bi obsegal dnevno sobo kuhinjo in jedilnico. Skozi prostor pa poteka stena ki loci kuhinjo od dnevne sobe. Stena ne loči fizično ta dva prostora, gre pravzaprav za to da je kuhinja skrita, ker stena ne poteka cez celotno dolzino sobe.To steno bi rad porusil, v nacrtih je njena debelina 10cm, kar naceloma ne bi smelo predstavljati problema, imam pa obcutek da je kljub temu betonska. Kako se lotiti rusenja, od koga dobiti najbolj primerno mnenje?.

Hvala za odgovor
Lp
Grega

Grega, sam občutek ni dovolj. Vsaj luknjo zavrtaj z navadnin vrtalnikom in svedrom za beton in boš videl kakšen je material stene.
Rušiti začni na začetku –> do konca; mašinco za rušenje lahko najameš v Merkurju ali Ba____u!

LP ter veliko veslja ob delu v letu 2012

Pozdravljeni,

Z ženo širiva družino in imava namen urediti podstreho v starejši hiši. Problem je seveda v statiki. Namreč leseni tramovi (dva sta najbolj moteča) so na višini venca, kar je cca. 100cm, kar onemogoča prosto sprehajanje po podstrešju. Zato iščeva rešitev, ki pa jo lahko nudi le statik. Zanima me kako se to ponavadi najbolj elegantno reši, koliko ponavadi statiki računajo za izdelavo takšne statične rešitve in pa kontakt se bi dalo dobiliti?

Lep pozdrav,
matevž

matevž, nisi napisal od kje prihajaš, da ne bo cela “kuraSLO” skočila pokonci!

Malce prebrskaj po odgovorih, sem napisal kakšen kontakt; če ne bo šlo se tipkava ZS.
Imaš kakšno sliko/tloris tvoje mansarde? Kakšen prerez?

LP

posnetek obtoječega stanja nimam. samo kakšna fotografija se najde.
lahko pošljem link na mail.

Dajva se dogovoriti, če ni neka nuja, se slišiva po Novem letu; pa prijavi se in se tipkava na ZS!

Lepe praznike in Veselo 2012

Velja po novem letu.

Veliko zdravja 2012.

Statik, hvala za odgovor. Drgač sm ženskega spola ;)))odkrili smo pod in trami so res v odličnem stanju, po celi hiši, je pa tko narjeno da so po 3 trami skupaj potem enih 80cm fraj (nevem točno nisem izmerla) in potem spet 3, med temi tremi je sredinska viška-torej nosi pod, drugi dve pa nižji in nosijo deske s spodnje strani, tako da je u bistvu to sedaj votlo (med spodnjimi in zgornjimi deskami pa smo mislili kar to izvest-da bi zapolnili s tem ko zmešaš stiropor kroglice z betonom 🙂 ja malo kmečko povedano ampak useeno, tako da vseeno malo poduši pohodni zvok, višine ne spreminjamo bistveno. Tako, najbrž bomo kar pustili stvar kot je, razen v prostoru, ki bo kopalnica, tam smo pa res mislili podret dol in nardit ploščo, tudi prostor ni tako velik in mislim da z enim prostorom ne bomo obremenili zidov. Lažje bo zaradi vseh napeljav. V ostalih prostorih pa bojo napeljave očitno speljane po zidu. Smo pa v prosecu odstranjevanja par cm debelega ometa po prostorih da sploh vidimo kako so zidovi ravni.Joj koliko prahu, neverjetno. Precej bo dela in upam da do konca poletja naredimo glavne stvari. Lahko si pišemo na zs če vam bo lažje ja, lahko poveste mail ali nekaj.

Tukaj si lahko pogledate rešitev.
http://www.vsevenem.si

nofko,
v kolikor ni potrebno rušiti tal v kopalnici, je mogoče s suhomontažnim načinom izdelati kvaliteten pod.V obeh primerih tudi predlagam ( polagam na dušo in srce) izdelajte hidroizolacijo z kakšnim dvkomponentnim premazom (Hidrostop Elastik; Mapejastik;Sikalastic;Ceresit – Henkel; IMO) Sem napisal, da podobno kot v montažnih hišah. Pa še umazanije (svinjarije) bo manj.
Bi predlagal, če niste še 100% odločeni vgraditi stiroponate kuglice, da ostanete pri vlaknasti toplotni izolaciji; jo samo položite v prazen prostor; na nadvišane trame pritrdite vsaj 0,5 cm (5 mm) filc , da vam bo pomagal/preprečeval širjenje zvoka preko tramov v spodnje prostore; V ta namen lahko uporabite tudi gumo.
Za ZS se moraš registrirat!

LP

Ja saj vem da samo izolacija med tramovi je premalo da duši udarni zvok, in da bi blo treba še neki. Ockej se bom pozanimala o teh filcih, verjetno je tud morje tega in se nebom vedla kaj odločit :)) ampak a to je potem bolše da daš na zgornjo stran-nad trami ali na spodnjo pod izolacijo? najboljše navrh?
sem malo brskala in našla FONOSTOPDuo-nekaj v tem stilu???? A za hidroizolacijo ne bi blo dost kar kake vodonapropustne folije-al kam se nanese te dvokomponentne premaze 🙂
Bom predlagala o navadni izolaciji in nepodiranju tal pa bomo malo predebatirali 🙂

Pozdravljeni,

tudi jaz potrebujem vašo pomoč. Pred kratkim sem kupila stanovanje v pritličju v večstanovanjski hiši. Stanovanje je kar prostorno vendar ozko. Imam nekaj zamisli da bi ga malo preuredila ampak od različnih “mojstrov” dobim zelo različna mnenja. Nosilne stene so debeline 60cm ostale pa cca. 20cm. Dve stene bi želela premakniti za kakšen meter – dva, se pravi trenutno porušiti in zamaknti za kakšen meter ter zgraditi novo. Vendar imamo še dva stanovanja nad nami in razpored ter stene niso po istem postopku kot pri nas. Ali po vašem mnenju potrebujem statika, ker se bojim da mi čez leto ali dve ne pade kakšen sosed v stanovanje 🙂 prosim za vaša mnenja, vsakega bom vesela.

LP

InaNa, nosilnih sten ne ruši/odstranjuj.

LP

New Report

Close