statik
Statiki, nujno potrebujem projekt za izvedbo preboja nosilne stene v pritličju 4 nadstropnega bloka v Ljubljani.
Prosim za kontakte na mail [email protected]
Pozdravljeni,
Že pred časom sem pisal o adaptacije postrešja….gre za enokapno streho, v kateri bi rad odstranil dva nosilna tramova in ijh spustil v talno konstrukcijo(po višini mi vzamejo ogromno prostra), povečal okna in na novo pripravil tla, streho izoliral in še kaj bi se našlo.
Zanimam me kako naj se zadeve lotim, ali je dovolj dobiti kakšnega statika, da mi pripravi ustrezne izračune in predloge ter izbrati ustreznega gradbinca.
Prosim vas, če mi predlagate kakšen biro, ki ima reference iz predelav mansardnih stanovanj in mogoče delitev stroškov:
– arhitek
– PGD oz. PZI projekt
– koliko finančnih stredstev bi potreboval za rekonstrukcijo strehe in predelave tal
Prosim, če se vsi zainteresirani javite na naslov [email protected].
Hvala in lp, s
Za omenjen poseg potrebuješ PGD dokumentacijo; nato vložiš za GD!
Kar se tiče PGD-ja : Ne bo odstopal od novogradnje. Podobno je z PZI-jem. V kompletu , predvidevam : od 2500€ do 4800 €.
Za PZI : Med 900€ do 1300 €.
Za takšno zadevo je potrebno primerno posneti obstoječe stanje in se na podlagi tega pogovoriti z investitorjem.
Kar jr zelo pomembno : pridobi LI , da boš videl ali spolh lahko to narediš. Tega nisi napisal ali si se pozaniamal.
Na kakšen način -stešno kritino- bi želel imeti izvedbo?
Lahko se tipkama/slišivs na ZS če želiš!
LP
Kot je meni znano v primeru, če se spremnija zunanja podoba, je potrebno pripraviti potrebno dokumentacijo…PGD, PZI oz vložiti za GD. Mišljeno je samo poseganje v notranjosti objekta. Kako je s tem? Dobivam različne informacije in želim določene stvari razčistiti.
Iz LI lahko cel objekt zrušim in ga na navo postavi ter celo nekoliko zvišam.
Kako izgelda posnetek obstoječega stanja? Kdo to naredi?
Kako ste mislili to s strešno kritino? Poskušal bi obdražati kritino, mogoče zamenjal letve in jo izolirati, mogoče dodati v notranjsti kakšno vrsto hlajenja.
Hvala+lps
Slaviša, v kolikor samo vgradiš strešno okno , posegaš v gredbeno konstrukcijo.V kolikor zamenjaš vhodna vrata , prej stara dim. 2,10×1,10m z novimi (AL) dim 2,10×1,30 = enako poseg v gradbeno nosilno konstrukcijo. Toliko za boljše razumevanje poseg v gr. konstrukcijo.
Tvoja opisana dela zahtevajo GD!
Dobro, kritina ostane stara le zamenjava špirovcev in lat po potrebi.
V LI piše , da smeš objekt “porušit” in celo nadvišat?? So ti kaj komentirali glede komunalca?
V kolikor spremeniš naklon strehe spreminjaš izgled! Kajne, se strinjava?
Posnetek obstoječega stanja : Posnetek objekta pomeni načrt objekta, ki je bistveno bolj natančen.
V kolikor imaš star načrt, si kar nekaj privarčeval. Posnetek naredi ga projektant (podjetje) ki ti bo izdelal PGD.
Seveda, v kolikor imaš dobre sosede, resnično, pa držijo “podatki” za katere omenjaš!
LP
Zdravo,
Iz LI informacije je razvidno, da lahko naredim oboje. Se pravi porušim in nadgradim objekt. Nisem tako daleč glede komunale, vendar vem, da bo potrebno plačati nek prispevek glede na kvadraturo.
Se strinjava, če spremeniš naklon strehe, da spremeniš izgled. Glede na nake informacije naj bi se vložilo kar ogromno denarja, če bi želel spraviti streho v tako stanje kot sem si želel na začetku. Iz omenjenga razloga sem se odločil za manjše posege, vendar tudi ti niso mačji kašelj!
Posnetek objekta imam, ki se ga lahko dobi na geodetski upravi. Bojim se, da ne bo zadosti dober!
Na začetku bi se rad lotil le zamenjave dveh glavnih tramov (spraviti jih v tla), nato izdelave strehe in tal..to je kar velik finančni zalogaj!
Če mi kdo zna pomagati, kako naprej, naj mi se javi na naslov [email protected].
hvala+lps
Slaviša, stvar je sledeča: potrebujete GD in seveda projekt, brez tega itaq ni GD.V kolikor se spreminja namembnost dela stavbe, torej iz podstrešne enote v stanovanjsko, je leto potrebno.
Jaz ti lahko navedem svojo računico. Gre za dobrih 100m2 mansarde,dvokapnica, cena projekta cca.5t€, komunalni prispevek+taksa 4,6t€. Sama izdelava pa računam(po že pridobljenih predračunih) da bo med 800-900€ /m2(da nebo pomote, brez opreme). Lastnega dela pa nebo, torej dali bomo delat na ključ.
Zdravo,
Pak-mak…kdo vam je pripravil GD, ste morali kaj vključiti kakšnega statika?
Sem prepričan, da delal e-mail..poskusite na [email protected].
Hvala vam za posredovane informacije!
lp
Omenjen naslov bi moral delati …[email protected]
H+lp,s
Tudi midva bi rabila statika (in potem tudi izvajalca).
Rada bi sledeče:
Oceno, kaj in koliko se sme (in kakšno preklado namestiti,…). Nad vsemi omenjenimi stenami je mansarda.
Rušila bi:
1x nenosilna stena, dolžina 4m (odstraniti kolikor se je sme, idealno celo- nad njo je plošča, na plošči enaka nenosilna stena)
1x nenosilna stena (luknja v velikosti vrat, nad steno plošča, na plošči ni stene na tem mestu)
1x nosilna stena (če se sploh sme, luknja največje dovoljene širine)
v večstanovanskem bloku v najvišji etaži smo spremenili prostore na način da niso ti isti kot so bili v prvotnem stanju.Imam probleme s sosedom,ki živi v stanovanju pod menoj a ne v zvezi da bi njemu se kaj poznalo na zidovih njegovega stanovanja.
VPRAŠANJE:
ali smem jaz bilo kako spreminjati stanovanje ,če on ne utrpi posledic in škode v zvezi s to spremembo.
Problem je da ima vojl po kuhanju v njegovi kopalnici,čeprav nisem se dotaknil njegovega zračnika res pa je da gresta eden poleg drugega in vrh dosežeta v isti višini na strehi.
pri tem sem tudi naredil dve manjši odprtini v nosilni steni a vse v normativih statikov in če pričakujem sodnega izvedenca gradbene stroke, kaj lahko pričakujem
HVALAZA VAŠ IZČRPEN ODGOVOR
Hiša je stara 250 let.Med nadstropji leseni tramovi, zidovi okoli debeli cca 60 cm, so iz kamna.
Pred 15timi leti v pritličju (pod nami, ki smo na 1. nadstropju), odstranijo zidane pregradne stene. Posledice za nas niso hude, ker bi se v stanovanju poznalo.
Pred 4imi leti prevzame lokal nek drug gostinec in “prenovi” a bi rekla prej rekonstruira, ker je vrgel ven več decimetrov debel tram, ki je bil sredi prostora, nad šankom, držal vse skupaj. Pravi da je videl vse do našega parketa. Čez dal ene izolacije, trama sredi šanka, v obliki črke T ni več. Od začetka smo mu govorili da imamo občutek da nam tla plavajo, in tudi ko nekdo zapre glavna vrata od stavbe, prinas se vse zamaja. Čutiš najbolj če si na sredi prostora. Imamo 55m2 in pod tem ni nobene upore, ob steni spodaj gostinc ima nek manjši wc, a je to ob robu, tako da na sredi, ves ta prostor, nič ne drži, le kakšen tanjši tram. Nam se je ornk začela stena povešati – še posebaj zadnje 2 leti. Prvo leto ko je to dal vstran smo vprašali če ne bomo pogrnili dol, pravi da ne, da so mu pogledali strokovnjaki. Zadnji teden je grozno. Tapeta se na eni pregradni steni zmečkala od tega kako stena počasi a sigurno pada dol. Na stenah so razpoke do 1,5 mm. Pisali smo na inšpekcijo za okolje in prostor upajoč na kakega državnega statika, saj nismo mi krivi za novonastalo stanje. Koliko stane taka izmera za tako veliko stanovanje, ali to pokrije tudi tisti, ki je povzročil, ali se za to moramo vleči po sodiščih in predvsem pomembno, v kolikem času moramo zadevo popraviti, da ne letimo navzdol v gostilno? Kaj priporočate? Najlepša hvala g. statik.