Najdi forum

Mojca, pojdi do svojega projektanta in to uredita. Menim , da je tako najbolje. Takole na pamet ti ne morem kaj bolje odgovoriti; bi bilo potrebno videt načrte.
Nataša, kaj ti je dal dovoljenje nadzornik?? Morda projektant??
Ne ga “srat” tako!! Ali imate že končano temeljenje in AB ploščo?? Bi priporočil posvet z projektantom ali nadzornikom. Sam nadzorni mora zahtevat , da izvajalec dela po projektu.
V podobnih primerih že na začetku povem izvajalcu , da so spremembe le v soglasju z projektantom; podobnim “umetnikom” tega ne dovolim.
Nataša, potrebno bi bilo videt sam projekt.

LP

Pozdravljeni,

Potreboval bi nasvet pri rekunstrukciji podtrešja v mestu Lj.. Predvsem strokovnjaka iz področja podstrešne statike. Sprememba konstrukcije podstrešja vpliva tudi na statiko celotnega objekta.
Želim si nekoliko povečati pohodno površino in spremeniti naklon strehe. Streha je enokapna, kjer je na eni stravi visoka stojna višina. S tem ko bi spremenil naklon strehe bi dosegel tudi dodatno nadstopje.
Delno mi je poznana situacija s PDG oz. PZI projektom. Prosim vas, če mi predlagate kakšen biro, ki ima reference iz predelav mansardnih stanovanj in mogoče delitev stroškov:
– arhitek
– PGD oz. PZI projekt
– koliko finančnih stredstev bi potreboval za rekonstrukcijo strehe in predelave tal

Prosim, če se vsi zainteresirani javite na naslov [email protected].

Zahvaljujem se vam že v naprej za posredovane odg. in lp,
S.

Pozdravljeni,

zanima me, koliko bi približno računal statik, da pride pogledat hišo, ki je že rekonstruirana in preveril, ali je hiša kaj dodatno obremenjena. Gradbeno dovoljenje imamo, samo jaz bi zaradi mirnega spanca vseeno preveril statiko hiše, ker je arhitek bil bolj tko tko. Sem pa iz Novega mesta.

Pozdravljeni!
Iščem statika s katerim bi se lahko dogovoril, da bi mi lahko potrdil nekaj PGD projketo za stanovanjske hiše, prizidke ali pa rekonstrukcijo mansarde in podobno. Zanimam me tudi cena koliko taka stvar stane. Hvala za vsakršne informacije!

Zdravo!

Mene pa zanima samo koliko stane statično poročilo, ki bo dokazovalo, da je hiša v tako slabem stanju, da se jo mora podreti.

Namreč, poročilo rabim, ker je hiša spomeniško zavarovana in je drugače ne pustijo podirati(je pa v res slabem stanju-ni možna obnova).

Hvala za pomoč

Lp,Renee

400 eur

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kako je z rezanjem plošče v hiši. Izrezali bi odprtino v plošči za novo stopnišče. Odprtina bi bila v sobi na vogalu hiše, plošča pa se nadaljuje na obe smeri v balkon cca. 1m. ali bi s tako odprtino porušil statiko? kakšne so rešitve?

Hvala!

Mene pa tudi zanima koliko bi mi zaračunali pregled statičnosti hiše ki je stara okoli sto let in bi v njej v prvem nadstropju adaptirala stanovanje. Je pa tudi problem, ker je že vsa leta v kleti voda, ki jo izrpavajo dve črpalke, ampak vseeno koliko to vpliva na zidove in njihovo zdržljivost z leti.

Hvala za odgovor

L.P.
Rezanje plošče kot nosilnega elementa hiše lahko dejansko oslabi statični sistem hiše če ga ne že podre odvisno od zasnove in prenosa obtežb, načina vpetja konzol…itd. Konzole vpete v monolitno ploščo ali tudi norma strop imajo natezno cono v zgornjem pasu prereza, kjer natege prevzema natezna armatura podaljšana oz. vpeta v ploščo. Torej če prekinemo natezno cono konzolnega elementa in se le ta lahko ob obremenitvi odlomi, razpoka ali izgubi nosilnost. Kajti zavedati se je potrebno, da benton nima skoraj nikakršne natezne trdnosti zato vse natege prevzema armatura, zato je prekinitev le te lahko usodna.V tem primeru lahko računate le na vpetost pod zidovi in morebitno nosilnost prečne armature v konzoli, ki je statično neračunska v primeru uporabe armiranja z “R-mrežami”, te imajo nosilnost le v krajši smeri razpona primer konzole.Sigurno pa obstajajo rešitve: – podprtje konzole z stebri ali “L” jeklenimi konzolami
– poševne zatege na zgornji strani
– izvedba nosilca ob notranji steni za torzijsko vpetje konzole razbremenitev le te v fazi gradne
– morebitni prenos obtežbe konzole na sosednje elemente po navodilih statika

Vsekakor pa svetujem posvet z konstrukterjem (statikom) izvedbo statičnega preračuna in predlog rešitve.
Pozdrav

Spoštovani najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. Me pa v večini zanima cena tega pregleda .

Lep pozdrav

Kompleksna rešitev vaše hiše je po opisu sodeč lahko precej draga.Hitra rešitev statičnega sistema stropa vas lahko stane od 500-1000 Eur, kopleksnejši projekt v obliki PGD pa vas lahko stane od 2-5 tisoč. Seveda mora ta projekt vsebovati rešitev podtalne vode kleti, predvidet statični sistem z ureditvijo arhitekture etaže.
Predlagam da se enostavno odpravite do kakšnega projektivnega biroja in povprašate po ceni.

Za mojcapokraculja: Vaš problem je zelo banalen, in precej enostaven. Praktično gre za klasično preklado zidnih odprtin. Za prenos obtežbe lahko uporabljamo do L=6,0m klasične prefabricirane preklade, katere ne pozabimo nadvišati v sredini razpona, naleganje preklade naj bo vsaj 15cm. Seveda lahko izvedete tudi klasično AB preklado katero je potrebno preračunati na podlagi pričakovanih obremenitev, lastna teža, koristna obtežba. Praviloma bi moralo zadoščati 4xfi16mm v natezni coni (spodaj) plus 2xfi12mm za montažno armaturo plus stremena fi6mm na ekvidistanci e=8xd (d-premer vzdolžne armature) oz.12cm. Seveda je potrebno tudi pravilno armiranje konzole (balkona). V tem primereru je možno tudi armiranje nosilca skupaj z ploščo dosežemo tako imenovano torzijsko vpetost.
Vsekakor pa je za novogradnjo potreben PGD ta pa tako vsebuje vse te detajle. Pa veliko uspeha!

cena rešitve, 500 eur.

voda, pa naj bo to meteorna, talna ali kapilarna je skoraj največje zlo v gradbeništvu.

voda škodi temeljnim tlem, voda škodi zidovju in voda škodi tudi vam. voda zaradi tega ogroža stabilnost celotnega objekta.
črpalke poleg dobrega povzročajo tlem tudi škodo (odvisno od tal).
preveriti je možnost, ali se da voda odvesti z dreniranjem pred in v objektu.
vsak odgovor brez pregleda je špekulacija. samo načelno, če se je objekt solidno obnašal 100 let, obstaja možnost, da se bo še toliko in mu ne bo škodila adaptacija, mogoče tudi rekonstrukcija.
glede vode, je dobro tudi opazovanje in obnašanje sosednjih objektov, dobro je videti, vedeti in poznati tudi njihove rešitve.

ninamarina, če še dodam k “@nortonovem” odgovoru: Kje pa se nahaja objekt, za kakšen ogled oz. mnenje?

LP

Tudi jaz potrebujem uradno poročilo statika. Januarja nameravam rušiti nosilno steno v stanovanju v bloku. Gre za steno med kuhinjo in dnevno sobo, dimenzij 3mxcca 2,30-2,40m. Stanovanje je v Črnučah, v 4. nadstropju brez dvigala, nad nami je zgolj še mansarda-prej sušilnica oz podstrešje, sedaj predelano v garsonjere. Mi lahko kdo posreduje kontakt?

@Tina77, javi mi mail ali ZS ; ti pošljem .

LP

Tudi sama imam eno prošnjo – potrebovala bi statika za pregled obstoječe arhitekturne rešitve in mnenje glede izvedbe nadstreška pred hišo (s čim manj stebri), rešitve enega notranjega prostora in morebitne ojačitve plošče v mansardi? Mi lahko kdo pomaga? Moj mail

Anka, klik ma mail ne dela; od kje pa si doma?

LP

Sem iz Celja..ni pa se mi problem kamorkoli pripeljat, saj bi to res nujno želela predebatirati s statikom.
Projekte (DWG in PDF format) imam vse v elektronski obliki, tako da jih lahko pošljem.

Tokrat mail na drugačen način – [email protected] – upam, da bo tokrat šlo skoz..

Hvala.

New Report

Close