Najdi forum

Tudi jaz potrebujem nasvet.

Renoviramo stanovanje v prvem nadstropju (v pritličju je bilo renovirano 2 leti nazaj). zanima pa me mnenje statika. Rada bi podrla steno, ki ni noslina (tudi v spodnjem stanovanju smo jo porušili), pa je gradbenik ki je prišel to pogledat rekel da bi rabili statika ki bi povedal če so potrebne dodatne ojačitve stropa. plata na podstrehi (nad mojim stanovanjem) je počila (ko hodiš gor se malce trese). Zdaj pa si tiste stene ne upamo podreti, čeprav ni nosilna. Zanima me kakšna bi bila cena statika, ki bi to pogledal. smo na območju gorenjske.
Lepo prosim za nasvet

Pozdravljeni,

vabimo vas na ogled naše spletne strani za lažjo odločitev.
http://www.ibk-studio.si

Lep pozdrav,
IBK

Da se še jaz navežem na to temo, glede statike.

Zanima me mnenje statika glede izreza armirane betonske stene deb 18cm za prehod dimenzij ŠxV 90cmx210cm, ki loči sobo in kuhinjo v 2. nadstopju bloka. Blok ima 6 nadstropij.
Višina stopa je 2,5m, dolžina stene 4m, izrez bi bil na sredini te dolžine, nad izrezom bi ostalo 40cm stene za preklado.

Ali je to z vidika statike izvedljivo, da gremo v pridobitev soglasij in dovoljenj.

Hvala!

Pozdravljeni jaz bi imel vprašanje če se bi lahko lotil izreza velikosti vrat pri koncu nosilne stene,stena meri 3m vmes je potem še en steber stara vrata bi zazidal zdaj imam posebej vhod v sobo potem pa bi hodil iz kuhinje v sobo seveda je to v bloku v tretjem nadstropju potem pa so še 5nadstropji nad menoj.

Načelno: da.

toda zakaj ne morda bi ob kakem potresu zadeva osvohnela čeprav bi bila strokovno narejana?

Potrebujem statika, ki bi mi bil pripravljen čim prej svetovati(seveda proti plačilu) na kakšen način odstraniti del lesene konstrukcije za urejanje čim večjega izkoristka mansardnega stanovanja. Upravna enota Šmarje pri Jelšah.

[email protected]

Imam eno vprašaje. Glede na to da betoniramo ploščo po stari metodi, torej z mešalci in mnogo ljudmi je ne moremo končativ enem dnevu in enem kosu. Ker je plošča v drugem nadstropju se odločam kje prekiniti ploščo. Ali izdelati ab nosilce na stebrih in ploščo prekiniti nato nad nosilci ali pa na sredini med stebri?

Pozdravljeni, mene pa neki zanima. V ”goli” mansardi si mislim zgradit stanovanje okoli 60 kvadratov, hiša je več stanovanjska in je iz cca 1940 leta, tam tam nek. Sosed v sosednji stanovanski hiši je v mansardi moral postaviti ”železno kletko”, tako da mi zdaj vsi tišijo da moram tudi jaz tako graditi. Pa me zanima zakaj? Edino kar mi pade na pamet, zakaj je sosed moral tako graditi, ker je postavil dve ogromni frčadi. Hvala za odgovor

Pozdravljeni.

Način gradnje v mansardi je ponavadi odvisen od stanja strešne konstrukcije. Če nam ta še omejuje funkcionalno izrabo prostora, jo je najbolje nadomestiti z novo jekleno konstrukcijo, ki nam lahko sprosti prostor.

Sem statik. Za kaj več me lahko kontaktirate na: [email protected]

Naredite suhomontažna tla.Če boste betonirali…se prvo posvetujte z statikom…tudi,če bodo tla vzdržala novo obremenitev,si ne želite kakega potresa…pa tudi če boste betonirali nova tla boste v stanovanje prinesli ogromne vlage,ki se bo sušilo nekaj mesecev…Če so tla lesena(na tramovih),raje naredite nekaj v suhomontažni varianti.Moje mnenje.

Pozdravljneni!
Mene zanima koliko računa statik za statični izračun?
Rad bi združil dva prostora. Stena je nosilna (debeline 19 cm – efe zidaki). Dolžina stene 385 cm, višina 260 cm, preboj pa bi bil velik 200 x 200 cm.
Hvala za odgovore.
Lp

Preselil sem se v starejšo hišo v Radovljici (osnova iz 1927). V pritličju v dnevni sobi imam okno, široko 140 cm, namesto tega bi rad naredil izhod na dvorišče. Zgornji rob okna je točno 200 cm nad tlakom. Ker bom hišo v nekaj letih rušil, ne bi rad vlagal preveč, zato iščem po bolhi balkonska vrata. Tam je večinska ponudba višine med 210 in 240 cm.

Zato razmišljam, da bi nad obstoječo preklado vgradil nosilec oblike I (I profil – HEA, HEB ali HEM – razlike med njimi mi niso najbolj jasne) dolžine 200 cm (na vsaki strani bi nalegal na obstoječi zid vsaj 20 cm). Potem bi porušil staro preklado.

Zdi je opečni, debeline 30 cm plus ometi. Dolžina zidu v katerem je okno je 340 cm.

Pozdravljeni,
V starejsem objektu v Ljubljani so na crno podstresju zazidali skupne prostore, tako da je zdaj zid nad naso kuhinjo (po sredini, brez podpore). Potrebovali bi nekoga, da nam pove, ali je ta obremenitev prevelika. Stropovi so leseni, celotna stavba ni v najboljsem stanju. Kaksen bi bil strosek takega pregleda?

Hvala in LP.

zadeva je rešljiva, dejstvo pa je, da se to tukaj in brez pregleda ne da rešiti.

razlike med IPE, HEA, HEB, HEM itd. so, če povem najbolj enostavno, da je profil pri isti nazivni višini bolj nosilen in sicer:
HEM >HEB>HEA>IPE.
načelno, če smo omejeni z višino vgradnje, izberemo HEA namesto IPE, ki so sicer najlažji (ekonomični)

V Ljubljani imaš birojev za konstrukcije “kolikor hočeš”. Najdi enega in tam boš dobil konkreten odgovor.

dejstvo pa je, da na stropnike ne smeš postavljati nekaj po svojem okusu, za kakšno lažjo “gips” steno, pa verjetno, če leži pravokotno na stropnike, ne bo problemov.

Hej vsem.

Tudi jaz imam vprašanje za vas statike, in sicer mislim podret del nosilne stene v hiši (stari slabih 20 let), ki smo jo lani kupili.

Najprej bom prilepil sliko (ki pove več kot sto besed):
[img]http://shrani.si/f/40/JJ/2EZVMwQd/stena.jpg[/img]

Rad bi odstranil del stene (med kuhinjo in dnevno), kot je označeno z rdečo barvo na zgornji sliki. Stena (široka 20cm) je sedaj dolga 3,3m, odstranil pa bi 2.7m. Ker gredo nosilci (preklade) (vsaj po gradbeni dokumentaciji) ravno v smeri proti temu delu stene, bi morali vgraditi železni nosilec (I ali H profil), ki bi ga podzidali direktno pod ploščo na obstoječe dele zidov.

Nad to steno je še mansarda:
[img]http://shrani.si/f/2v/pA/1xKZSRMQ/mansarda.png[/img]

Največ znancev mi je reklo, da bi bilo dovolj, če bi pod ploščo podzidal HEA 160 profil, dolg 3,3m (da je naleganje na vsaki strani nekje 30cm). Ti znanci niso neki šalabajzeri, ampak tudi statiki ravno niso (en izmed njih je projektant, drugi so izkušeni zidarji). Vsi so mi tudi rekli, da bi bilo fajn, če bi pustil še nekaj zidu pri zunanji steni (vsaj kakih 10-20 cm), vendar pa bi zelo rad videl, da tam ne bi bilo nekega vogala, ki bi me potem celo življenje motil. Jaz bi torej rad odstranil celotni rdeče obarvan del stene na prvi sliki (po mojem načrtu bi pač moral zgoraj predreti zunanjo steno v celotni širini zunanjega zidu za profi, da bi bila luknja ven, ampak še ni prave fasade na hiši, tako da me to ne moti). Pod tem zidom, ki bi ga rad podrl, je v celoti betonska armirana plošča.

Sedaj me zanima, ali je moj načrt izvedljiv in ali bi bilo dovolj, če bi podzidali HEA 160 profil (ali bi morali dati močnejšega HEA ali je bolje dva I profila ali celo HEB)?

Vsak nasvet in pripomba je dobrodošla… Najlepša hvala za pomoč že vnaprej.

Lepo se imejte.
Čao

Kolikor se spoznam na te stvari iz prakse (moj poklic je sicer daleč od poklica in znanja statika) v objektih, kjer se lotevajo podobnih podvigov, uradna mnenja izdajo statiki. Mnenja s forumov pa so točno to, kar so – zgolj mnenja. In da bi na podlagi teh mnenj (še zlasti tistih, ki ti bodo všeč,….) ogrozil varnost svoje družine pa ne bi bilo najbolj pametno. Enako velja tudi za mnenja znancev, “ki niso statiki” – pa čeprav niso šalabajzerji.

Statik ne bo preveril le nosilnosti, ampak bo izračunal tudi strižne sile, ki bi delovale v primeru potresa.

Zato, vsaj kolikor sem imel in bom še imel sam s tem opravka, statiki običajno svetujejo izdelavo okvirja, ne pa le opore oziroma preklade na način, kot si si jo zamislil.

Torej, nujno naroči statika!

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd

….mislim, da za strige ostane še dovolj preostale stene.
nosilno zidovje (v kolikor ni prečne stene) naj bi imelo na razdaljah vsaj 5 m vertikalne AB vezi, ki so zidane na zob.
ti bi moral zunanji zid, v sedanjem spoju odštemati in tam vgraditi vert. AB vez, na njej pa sidrišče za jekleni nosilec (HEA, ali 2x UNP, ali 2 x IPE) na drugi strani je potrebno odprtino prav tako zaključit z vertikalno vezjo. vezi bi bile toliko širše, da se lahko zgoraj sidrajo v ploščo.

mislim, da je zgoraj nad tem zidom slemenska lega (ni prereza)

dimenzije jekl. nosilca so odvisne od obtežbe nad njim (g stropa, q stropa, strehe, g stene nad njim)
od oka se to ne dela, to je nevarna špekulacija.
v bistvu je potrebno tudi vedeti, kaj je pod vezmi…temelji, klet, odprtine v sp. zidu pod AB vezmi in slično.

Pozdravljeni,
Sem iz MB in imamo namen kupiti stanovanje, katero bi bilo portebno nekaj preurejanja. Ali lahko to storimo sami, ali rabimo kakšno dokumentacijo….?
Tam, kjer so sedaj vrata , bi z siporeks zidaki zaprli odprtine – 2x normalna vrata in 1x večja ( tam bi vgradili normalna vrata)… rabim soglasje sosedov, statika…

New Report

Close