Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Za ženske v stiski Starši so proti temu, da bi dobila pomoč, ki mi pripada – kaj lahko naredim?

Starši so proti temu, da bi dobila pomoč, ki mi pripada – kaj lahko naredim?

Pozdravljeni!

Zaradi svoje lažje gibalne oviranosti in spektra avtizma bi potrebovala osebno asistenco. Dobila sem že odločbo glede števila ur in bi morala samo še izbrati asistenta. Tu se pa zatakne, zaradi tega, ker živim v isti hiši kot mama. Ta je pa proti temu, da bi kdorkoli od teh ljudi sploh vstopal v hišo in noče o tem sploh slišati. Sicer sem polnoletna, vendar zaradi nezaposljivosti nezmožna plačevati navadno najemnino, razpisov za neprofitna stanovanja pa trenutno v moji občini sploh ni. Sicer sem lastnica nekaj manj kot tretjine hiše po pokojnem očetu. Kar naj bi logično pomenilo pravico souporabe. Želim si zaživeti normalno življenje in ne vem kako naj ukrepam, da bi lahko dobila potrebno pomoč. Mama cele dneve dela, asistence pa ne želi pod izgovorom, da si želi en dan najti partnerja in da bi ljudje v hiši to samo ovirali, pa da ne bi imela svoje svobode, ker bi bil stalno nekdo prisoten in da ona si pač takega otroka ni izbrala in zato ne misli spreminjat svojih navad. Prav tako se ne želi soočiti z mojim stanjem, ampak še vedno živi v fantaziji, da bi jaz lahko ozdravela, če bi samo dovolj hotela.
Resnično me zanima kaj naj naredim, ker dejansko živim brez veliko potrebnih stvari in sem cele dneve sama. Še dobro, da imam nekaj prijateljev, ki mi pomagajo, vendar celo življenje tudi ne morem viseti na njih. Kaj bi vi naredili v mojem primeru? A imam morda kako pravico za katero ne vem? Sem kakorkoli zaščitena?

Hvala za vsak nasvet.

Spoštovana Amadea20,

Vsekakor ni prav, da mama preprečuje, da bi se osebna asistenca, ki vam je že bila odobrena, izvajala. Na ta način vam krati pravice in odreka dodeljeno pomoč.
Predlagam vam, da se obrnete na vaš pristojni center za socialno delo in se pozanimate o možnostih pomoči in svetovanja.

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close