starševsko nadomestilo in brezposelnost
Pozdravljeni,
sem v 16. tednu nosečnosti in imam sledečo situacijo. Do konca julija 2007 sem bila 8 mesecev zaposlena (to je tudi celotna delovna doba, ki jo imam v del. knjižici), sedaj pa sem prijavljena na ZZRS. Zanima me, kakšna bi bila višina starševskega nadomestila, če me v času do poroda nekdo zaposli in kdaj najkasneje me mora zaposliti, da bi bila upravičena do starševskega nadomestila. Rok poroda imam 9.3.2007.
Slišala sem celo, da je neka možnost, da me kar mama doma zaposli kot gospodinjo in dobivam višje starševsko nadomestilo kot, če sem prijavljena na ZZRS. Ali to drži?
Hvala za odgovore in lp.
Da ste upravičeni do nadomestila, morate biti zaposleni na dan nastopa porodniškega dopusta oziroma 28 dni pred predvidenim datumom poroda.
Pravico do nadomestila uveljavljate dva meseca pred predvidenim datumom poroda. Ne vem natančno, ali bi takrat morali biti zaposleni ali bi zadoščalo, da bi imeli pogodbo o zaposlitvi, s katero bi dokazovali, da boste zaposleni v času nastopa porodniškega dopusta.
če boste zaposleni, boste imeli nadomestilo v višini vaših povprečnih dohodkov v zadnjih 12 mesecih, pri čemer se bo za mesece, ko niste bili zaposleni, upoštevalo 55% minimalne plače.
Če ne boste zaposleni, boste prejemali starševski dodatek, ki je malo nižji od 55% minimalne plače.
Ob “zaposlitvi” pri mami, boste morali za npr. vsaj ene mesec zaposlitve plačati celotne prispevke od vsaj minimalne plače (delodajalske in delojemalske) ter akontacijo dohodnine za enak dohodek.
Morali si boste izračunati, ali bo nadomestilo dovolj visoko, da bo povrnilo stroške te “zaposlitve”.
Kakšen je postopek, da vas mama zaposli, pa žal ne vem.
Pozdravljeni,
sem v 15. tednu nosečnosti in imam sledečo situacijo.
Pred kratkim sem izgubila status študenta, saj nisem bila sprejeta na željemno šolo. V podjetju, kjer sem delala preko študentskega servisa me nočejo zaposliti, saj pravijo da bi imeli z mano preveč stroškov, ker sem noseča.
Zanima me koliko znašajo prispevki, ki jih mora delodajalec plačevati državi in kako vsa ta stvar resnično izgleda iz njegove plati.
So res prispevki tako visoki, ali pač nočejo nosečnice v podjetju?