Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? starostniki

starostniki

Imam ostrelo teto, ki smo jo morali nastaniti v dom za ostarele, ker sama po kapi ni več zmogla živeti, bližnjih sorodnikov pa nima. Ne more govoriti, je pa povsem prisebna, orientirana, prepoznava ljudi, ve, kaj se dogaja. tudi finančne stvari si je uredila brez težav. ko sem jo zadnjič obiskala, je ležala nepomično na postelji, v nosu je imela sondo, roke pa privezane na posteljno ograjo. ko sem vprašala, zakaj tako, so mi sestre odgovorile, da noče jesti in je zdravnica odredila, da jo na silo hranijo. v kartonu je res pisalo, naj jo na silo hranijo, zaradi kaheksije. teta ej bila taka, kot vedno, nič bolj shirana. psihiater je napisal dg. F003(podtke sem si prepisala!) in ji dajal že dolgo časa cipramil.
Sedaj pa sprašujem, ali lahko ostarele po domovih tako brezobzirno mučijo, pa čeprav po navodilu zdarvnika(?). Nje namreč sploh ni nobeden vprašal,
čeprav lahko odkima ali prikima na vprašanje.

Pozdravljena!
Delam v domu za starejše in poznam situacijo, ki se odvija v našem domu. sem pa presenečena, da se kaj takega sploh kje dogaja. Pri nas se sicer osebje kdaj pritožuje nad ljudmi, ki nočejo jest ali pa “nagajajo” kako drugače, privezuje pa se jih ne nikoli. Najpogosteje si vzameta čas socialna delavka in višja ali glavna sestra in se pogovarjata s človekom toliko časa, da ne ugotovita, kaj se dogaja (domotožje, človek se smili sam sebi, protestira…) ali pa ga prepričata, da pač je. In to je kar uspešen sistem, čeprav zamuden. Ne zdi se mi prav, da v domovih ljudi mučijo, kot vem, da jih ponekod.

Mici

New Report

Close