Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja starostnik izgublja stik z realnostjo

starostnik izgublja stik z realnostjo

Pozdravljeni!

Moja mati je že od nekdaj negativistična, zamerljiva in gospodovalna. Zdaj ko ima 88 let in je komaj še pokretna, pa je postala naravnost obsedena s starimi zamerami do svoje mame, sestre in svaka ter s prepričanjem, da so jo ogoljufali pri dediščini. Če jo spomnim, da so ti ljudje že davno  mrtvi in njena jeza škoduje le njej sami, mi besno očita, da nisem nikoli na njeni strani. Poskusila sem jo samo mirno poslušati in izražati sočutje z njeno bolečino, vendar ji to ne zadostuje. Od mene zahteva akcijo. Hoče da ji pomagam dobiti del parcele, ki je pripadla njeni sestri in katero je sestrična že tudi prodala. Sovraštvo do sorodnikov prenaša na nove lastnike. Noče dojeti, da je čas za pritožbo zamudila za 40 let. Prepričana je, da ji nočem pomagati, ker je ne maram. Njeno stalno maltretiranje me psihično izčrpava. Niham med občutki jeze in občutki krivde. Ne morem se za dolgo umakniti, ker potrebuje vsakodnevno pomoč. Vem da ne bi smela z njo polemizirati, ker ni dovzetna za noben argument, vendar ne vem, kako pravilno ravnati.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Mojca

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni

Glede na to, da delam z  starejšo populacijo ljudi vam svetujem, da jo sprejmete tako kot je .To kar misli in čuti ona je njena stvar in ne morete vi prevzet njenih bremen jeze zamere itd. Ko vaša mati načne temo preprosto spremenite temo pogovora in se ne zapletajte v nesporazume ,ker ji ne boste mogli dopovedat ,da bo razumela dejansko stanje .Glede na starost bi rekla, da gre za dementno stanje na katero ne morete vplivat ,le sprijaznite se ,da je vaša mama taka kot je in zelo malo verjetno, da se bo spremenila kot bi želeli. Starostniki pogosto tako razmišljajo sploh tisti kateri so že kot mladi ljudje imeli samosvojo osebnost in so bili nagnjeni k kritiziranju in negodovanju ,tako stanje se po navadi še poglobi .Seveda bi želeli odložit svoja bremena in jezo na ramena drugih to so po navadi najbližji ,ker imajo občutek nemoči in strahu .Zaradi njihovih zdravstvenih težav povezanih z starostjo ne znajo razmišljat racionalno in zato oddajajo težjo energijo katero mi drugače čutimo saj želimo neko pozitivno naravnanost .Lepo je, da ste sočutni ,ampak tak način, ki ga uporabljate škoduje le vam .Zato je moje priporočilo ,da v pogovoru z mamo ne sodelujete v njeni smeri ampak spremenite fokus pogovora ne odzivajte se na njene obtožbe ,ampak ji raje povejte kako so bili ti ljudje vredu in, da je tudi ona ne glede na to, da tako razmišlja in čuti .Bo sicer malo trajalo to ,ampak počasi se bo mama navadila na drugačen način samo vztrajni bodite in mirnih živcev .

Vse dobro želim obema l.p.

New Report

Close