Starejši?
Pozdravljeni!
Samo pripomnila bi – kje se začne “starejši”? Včasih se (sicer tridesetletnica), zaradi vsega, kar sem že preživela, počutim staro vsaj 80 let. In ko se pogovarjam s kakšno znanko, sosedo… so lahko pri svojih petdesetih še tako nezrele (ne vem kako naj razložim – tako brez izkušenj in kakšnih večjih življenjskih pretresov), da se vprašam – zakaj hudiča sem morala ravno jaz preživeti toliko tega? Zakaj je drugim marsikaj prišparano?
Lep dan,
Neda
Neda,
verjetno ti v življenju ni bilo z rožicam postlano. Tudi jaz sem “šele” v tridesetih. Veliko sem že dal skozi, vendar mislim, da nisi zrel, če je bilo življenje težko in da je nekdo pri 60 še vedno nezrel, ker se ne zna obnašati. Seveda vse to kar govorim ne leti kot replika na tvoje stavke, rad bi samo povedal, kako se počutim jaz. Pri svojih letih mi pravijo, da sem bolj neresen od svojih otrok 🙂 Vendar sem jaz vesel, da sem tak. Kajti bistvo je, kako polno živiš svoje življenje in se ne opredeluješ med manj ali bolj izkušene.
Mladi, srednja, in starejši se ne delijo po letih, temveč po počutju, pa to zopet ne pomeni, da zaradi tega, ker se počutim mladega, ne morem sodelovati v forumu starejši. Vsakdo je starejši od nekoga in vsakdo je mlajši od nekoga. torej smo po tej definiciji lahko v vseh kategorijah. Važna je pomoč, komu je namenjena. Seveda z razlogom, da je namen pomagati in škodovati, pluvati, zasmehovati, žaliti….. Te stvari nas opredelijo med modre in neumne, med izkušene in neizkušene.
Največja izkušnja za vse je življenje in vsak ima drugačno življenje. Zatorej smo unikati, ki sestavljamo celotno sliko. In eden najpomembnejših zakonov je polarnost. Brez minusa ne bi mogel obstajati plus. Brez moškega ne bi mogla obstajati ženska in obratno seveda. Brez noči ni dneva…..in tako naprej.
Zatorej obstajajo tudi pozitivne in negativne izkušnje. Sprejeti pa moramo preprosto vse. Dokler tega ne naredimo, bomo vedno nesrečni.
Zakaj se starejši pari nad 50 let ne držijo za rokce, ko gredo na sprehod? (spet ne vsi) Ali zaradi tega ker so bolj pametni, ker so modrejši, ali samo zato ker so starejši? Zopet se je pojavilo dejstvo, ni nujno, da so samo starejši modrejši, dejstava pa je tudi, da bomo vsi več ali manj, prišli do teh starosti, delali bomo pa isto, čemur se danes smejimo.
Torej, sprejmimo najprej sebe, z vsemi napakami vred. Ko nas res ne bo ničesar več motilo na nas samih, takrat bomo lahko sprejeli kodarkoli bomo želeli, ampak vedno bomo delali to kar nam najbolj paše, ne glede na obraze in govorice okolice.
zato sem jaz v svojih letih, še vedno v očeh drugih zmešan, neumen, otročji, neresen……Vendar me to ne moti, sem tak kot sem in takega se imam rad.
Primož
p.s.
Ko bi le vsi skrbeli samo za svoje probleme, ne bi imel nihče časa, da bi se zanima za druge.
Med starejše verjetno spadaš, če nisi bil nikoli na nobenem rave partiju, in si tudi ne želiš iti.
Med starejše verjetno spadaš, če imaš že najstniške otroke, ki se običajno na računalnik bolje spoznajo kot ti sam(a).
Med starejše verjetno spadaš, če si dal skozi najmanj 10 (15, 20) let zakona ali bil poročen večkrat.
Med starejše verjetno sodiš, če te včasih boli križ, če imaš občasno ali stalno težave z odvečnimi kilogrami.
Med starejše verjetno spadaš, če počasi že razmišljaš o tem, ali ne bi bilo koristno začeti varčevati za stara leta (drugi, tretji steber), ker bo morda tvoja pokojnina precej mizerna.
….