Spoštovani!
Iščem informacije glede stare brazgotine. Na kolenu imam več let staro polkrožno brazgotino (čez celo koleno), ki je posledica opekline, ki mi jo je zadala morska veternica. Na začetku je bila precej grda (vijolična) in velika, sedaj pa se je seveda popolnoma zacelila, pomanjšala in je le rahlo roza barve. Kljub temu me še moti, ker je malo nagubana in je koža v njeni okolici še vedno občutljiva. In ker (predvsem v poletnem času in v stiku z morsko vodo) opažam, da se še rahlo spreminja na bolje, sem odšla v lekarno in vprašala kateri izdelek mi priporočajo za njeno negovanje in kot spodbudo pri izboljšavi. Tam so mi rekli, da mi glede tako stare brazgotine ne morejo pomagati. Nato sem se odločila sama poiskati informacije in naletela na slednje, ki bi naj bili primerni za nego starih brazgotin: Contrakel, Renescar, Scar gel in Dermatix.
Zanima me torej ali res nega take brazgotine ni smiselna oz. če je, s katerim izdelkom naj se lotim nege? Je kateri od naštetih primeren? Ali je za tako brazgotino primerna uporaba Derma rolerja?
Najlepša hvala za Vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav,
June
Spoštovani!
Po enem letu je formacija ( remodulacija) brazgotine končana in tu z razno nego, kremami, …itd ne boste dosegli praktično nič, razen stroškov… 🙁 .
Na stare brazgotine se žal da le malo vplivati, je pa seveda odvisno od vrste brazgotine, izgleda, mesta…itd.
Brez posegov žal ne bo šlo. Možnosti je nekaj, a ne pričakuje “čudežev”.
V kolikor gre za nepravilno oblikovano brazgotino ( kot je pri vas glede na mehanizem poškodbe najverjetneje) in je le ta relativno majhna, potem je v prvi vrsti možna kirurška ekscizija ( izrezanje) brazgotine in zašitje – na ta način se skuša napraviti manjšo brazgotino -bolj linearno, ki je pogosto estetsko bolj sprejemljiva) seveda imamo še vedno brazgotino, na katero pa se da v zgodnji fazi bolj učinkovito vplivat.
Drugi način, ki se je pokazal do določene mere učinkovit ( in je trenutno metoda izbora pri zdravljenju brazgotin) je uporaba frakcioniranega laserja (včasih v kombinaciji z vaskularnimi laserji) ki jo kombiniramo z uporabo PRP ( Rastnih dejavnikov iz krvnih celic- ploščic) . Je pa seveda odvisno od tipa brazgotine, vašega nagnjenja k brazgotinjenju…. itd. Rezultati zelo varirajo.
Tu bi še izkoristil priložnost in opozoril na uporabo igličnih rolerjev, ki jo brez pregleda in odreditve dermatologa ODSVETUJEM. Iglični rolerji so lahko kar nevarni, saj povzročajo drobne rane v kožo, kar ima lahko kar nekaj posledic. Pacienti, ki so nagnjeni k močnejšem brazgotinejnju (keloidom) razvijejo še močnejše in večje brazgotine!. Nevarni su tudi pri “mozoljih”, saj z rolerjem raznašamo mikroorganizme iz enega procesa in jih “zabadamo” – vnašamo na druga mesta. Sam sem imel že kar nekaj pacientov, ki so si naredili kar nekaj škode na kože. Bodite previdni pri agresivnih in zavajajočih internetnih reklamah… Pred uporabo kakršnih koli krem ali takšnih pripomočkov, se raje najprej obrnite za nasvet na dermatologa, kar vam bo mogoče prihranilo kup nevšečnosti in ne nazadnje denarja….
LP