Najdi forum

stanovanjski sklad II.

mene pa zanima, kdo vse varčuje v nacionalni varčevalni stanovanjski shemi. Začela se je julija 1999 in tisti, ki so tedaj pristopili, jim 5-letno (obstaja še 10-letno) obdobje poteče julija naslednje leto. To je pa že kar blizu.

Torej. Koliko vas je takšnih tukaj in kaj nameravate z denarjem? Po koliko ste mesečno varčevali? ALi ga porabit za to, za kar je pač ta sklad ustanovljen (nakup hiše, stanovanja, obnova…) ali pa boste preprosto dvignili svoj denar?

Jaz namreč pojma nimam, kaj naj naredim. 🙂

lp

Za zacetek zamenjaj vse za 10 tolarske bankovce, jih nasuj v banjo in se skopaj v njih (it feels good).l

Potem pa preberi raziskave o SNVS:

http://www.stanovanjskisklad-rs.si/main.php?MainMenuId=5&PodMenuId=35

Zdi se, da bodo sle dol cene garsonjer (po sprostitvi prve sheme bo v Ljubljani manjkalo po raziskavah 20 garsonjer – z besedo, dvajset), kar je toliko, kolikor jih v tem obdobju zgradijo na mesec. Hkrati se bo povecalo stevilo studentskih postelj in bo manj najemnikov. V oglasniku so sicer cene taksne, kot so, ampak to je “mrtvo slovo na papirju”, posledica asimetrije informacij – ko kupci niso informirani o dejanskih cenah in se kdo dejansko zajebe in placa trinajst milijonov za garsonjero – vsi deali se gibljejo nekje med 10 in 11 milijoni za Ljubljano.

Gor bi potencialno lahko vzgale cene 2 sobnih stanovanj, ker bo veliko stevilo varcevalcev v SNVS menjalo manjse za vecje (to pomeni, da bodo na trg vracali manjsa stanovanja ter tako visali ponudbo in kupovali vecja ter tako visali povprasevanje).

Drugo bo nespremenjeno oziroma bo zanihalo navzdol (ko bo…govorimo o obdobju nekaj let) zaradi makroekonomskih kazalcev – ker krivulja zadolzevanja matematicno ne bo zdrzala sedanjega tempa, ker bo vedno manj kupcev in vedno vec prodajalcev (rodnost-smrtnost)…

Tomaz

Ne razumem kako primankuje stanovanj ko pa nAs je vedno manj, se pravi so stanovanja tudi po lata prazna, zato mislim da bi bilo dobro nepreničnine obdavčit, kar bi pomenilo premoženje tudi breme, tako SKRATKA POVEČALA BI SE PONUDBA, in cene bi morda ratale normalne.

SAJ NI NORMALNO, DA MORAŠ ZA ENO KLINČEVO STANOVANJE DELAT VSE ŽIVLJENJE, IN ZA ENO MESEČNO NAJEMNINO DAT POLOVICO PLAČE.

PISMO!

JAZ ŽE KOMAJ ČAKAM, DA PRIDE JULIJ 2004. Privarčevani denar bom vložila v dokončanje novogradnje. Posojilo, ki pa mi pripada sem že dobila in ga že tudi odplačujem.

Glavni razlogi za visanje cen v Ljubljani so:
1. Bremzanje gradnje s strani Vike in predvsem Danice (sproscanje zazidljivih zemljisc, ki je namerno pocasnejse, to pa opravicujejo z “okoljevarstvenimi razlogi”), novi zakon ima notri katastrofalno dolocbo iz starega, da se zemljisc ne sprosca, dokler se ne pozida ze sproscenih – in normalen rezultat je, da cena zemljisc raste, kolikor manj jih je na voljo ter da so na koncu zanic zemljisca draga,
2. migracija v mesto (tu se ne da veliko storiti zato, ker je Slovenija centralizirana drzava) in
3. neizmerna neumnost kupcev ( tukaj se da marsikaj storiti in tukaj npr. delam jaz 🙂 ).
Tomaz

Pozdravljeni!

Tudi jaz varčujem. Ali mi lahko poveste če posojilo lahko uporabiš za nakup opeke, ploščic… Pač za material brez da ti potem storitev delajo obrtniki. Ali mogoče veste (iz pogodbe v 3 mesecih) je potrebno to posojilo porabiti. Kasnejše sklenjene pogodbe imajo 1 leto.

Koliko plačujete posojilo, če nisem preveč zahtevna , za varčevanje – 1 lot (na 10 let) ?

Hvala

Ali mogoče kdo ve, ali je v NLB za letošnjo NSVS (odprta 1. aprila 2003) še kakšna možnost sklenitve pogodb ali so že vse ‘zasedene’.

********************************** Vsak junak postane na koncu dolgočasen! (R. W. Emerson)

Vedno se najde še kak prost lot. Pokliči na Stanovanjski sklad RS in ti bodo povedali pri kateri banki še lahko skleneš varčevanje NSVS.

New Report

Close