Najdi forum

Stanovanjski problem

Moja mlajša sestra ima težave v duševnem zdravju, zdravniki v Psihiatrični bolnišnici Polje, kjer je bila v zadnjih dveh letih dvakrat hospitalizirana ( vsakič za dobo treh mesecev) so postavili diagnozo shizofrenija. Trenutno prejema terapijo intravenozno vsake tri tedne. Stara je 24 let, študentka, vendar ji študij v zadnjih dveh letih povzroča precej težav.

Trenutno biva doma, pri starših, kar je v dani situaciji zelo neustrezno, saj sem začela opažati določena poslabšanja njenega stanja. Naj omenim, da gre v našem primeru za precej disfunkcionalno in psihično nasilno družino iz katere sva obe starejši sestri v zelo zgodnji mladosti dobesedno pobegnili, skratka zaživeli samostojno življenje kakor hitro so bile za to dane minimalne možnosti, čeprav moram priznati, da nobena od naju ni ostala brez psihičnih posledic. Prepričana sem tudi, da je bilo ravno naša družina (s tem mislim predvsem očeta) sprožilni dejavnik sestrine bolezni. Pogosto potarna in ob slabših dnevih naravnost toži, da se doma počuti grozno in da želi od tam. V nekem obdobju, je živela celo na cesti, ker se ji je to enostavno zdela boljša izbira kot pa iti domov. Bojim se, da se to ne bi ponovilo in ji želim preventivno ponuditi alternativne možnosti.

Želim ji torej pomagati pri iskanju neke namestitve oz. svojega stanovanja, saj sem prepričana, da bivanje doma negativno vpliva na njeno stanje. Kot sem že omenila, je študentka in nima lastnih dohodkov, sama pa ji finančne podpore ne morem nuditi, saj s svojimi skromnimi dohodki s težavo pokrivam svoje izdatke in finančne obremenitve. Tudi je ne morem vzeti k sebi, saj z možem živiva v malem, enosobnem podnajemniškem stanovanju. Poleg tega sem polno zaposlena in večino dneva zdoma, sestra pa na pretirano količino samote ne odreagira dobro, ker se ji v takšnih primerih stanje navadno poslabša.

Prosim vas torej za kakršenkoli nasvet, kaj lahko v dani situaciji storim.Sestra bi nujno potrebovala neko obliko bivanja oz. nastanitve izven matične družine oz. stran od očeta. Hvaležna vam bom za vsako informacijo in usmeritev.

Draga “srce77”!

Moram reči, da si zelo z občutkom opisala situacijo svoje sestre in da me je ganila tvoja iskrena skrb zanjo! Če prav razumem, je ona tretja punca v vaši družini, torej najmlajša? In edina, ki je še ostala doma, kajne?

Med branjem in še potem so mi šle skozi glavo različne misli. Rekla bi, da bi upoštevajoč zdravo pamet vsak rekel, naj gre punca res čim prej od doma, pa četudi bi si težko našla kaj drugega za življenje. Ampak evo, če ima še status študentke, bi si lahko našla kakšno ne preveč zahtevno delo in si kaj zaslužila in živela v miru v manjši sobici in bolj skromno. Ali pa bi si lahko našla kakšno sostanovalko oz. sostanovalca. Možno je tudi to, da bi šla kakšni starejši osebi pomagat na dom v zameno za kakšen prostorček. Stanovanjska skupina ne vem, koliko bi ji bila všeč. Morda bi lahko vidve skupaj povprašali okoli, kako je kaj s tem.

Zdaj 1 stvar je pa tudi možna, in sicer, da ostane začasno še doma in ne beži na vrat na nos stran, je pa zaželeno, da bi se vključila v kakšno svetovanje, da bi z njegovo pomočjo bolje razumela tako oba satrša kot sebe in bi morda tako lažje zdržala z njima pod skupno streho, dokler ne bi po naravni poti prišla možnost odhoda od doma. Izkušnje namreč kažejo, da če so otroci samo odšli od doma in niso razčistili bistva ne s eboj, še manj pa s starši – da tisto nekaj nesejo s seboj v naslednje odnose in se zadeve samo še bolj zakomplicirajo. Dejstva namreč nekako kažejo, da si ljudje samo na videz ali pa za hip oddahnejo, ko se znebijo “strupenih staršev”, potem pa se kot po pravilu pojavi v njiihovem življenju še kaj bolj zapletenega.

Glede na zapisano se s sestro poskusita odločiti, kaj bi bilo za vaju najbolj sprejemljivo. Če vaju vleče bolj v smer tega, kam bi lahko sestra šla živet drugam, vama lahko svetujem, da pokličeta Ozarino Enoto v Ljubljani na: 01/62-00-420. Prepričana sem, da vama bo sodelavka, ki dela tam, znala povedati, kako si lahko pomaga-ta. Če pa bi sestra morda poskusila s kakšnim svetovanjem, pa piši še 1x meni in bom poiskala kakšna imena in telefonske, kdo bi morda znal pomagati.

Ne za sestro ne za vaju z drugo sestro mi ni vseeno, da je doma tako, kot je in da ste prestajale reči, ki si jih lahko samo zamislim. Obenem pa sem prepričana, da je moč za karkoli v vaših rokah in da imate lahko ne glede na izkušnje še zelo lepa življenja!

Za danes toliko, sva pa po potrebi še na vezi!

Maja

New Report

Close