Stanovanjski kredit-PANIKA
Tudi meni se zdi, da bosta imela zelo visoko anuiteto glede na vajine prihodke.
Mi2 sva zaenkrat samo 2, z višjimi prihodki (skupaj imava imava cca 2.500 eur), pa dvomim, da bi se upala odločiti za tako visok obrok in tako dolgo obdobje.
OK, za par let mogoče že (nekje do 10 let – do tu so tudi obresti še “relativno normalne”), ampak 30 let…
Meni se zdi preveč.
Midva imava malo višje dohodke in 630 EUR kredita. Vzela sva ga na 20 let, zdaj “samo” še 17. Sicer sva imela do sedaj obroka 480 EUR, ta mesec pa se nama jke povišal na 630 EUR. Katastrofa!!! In moram rečt, da mi je že tistih 480 bilo full, kako bo zdaj ne vem. Nekako bo moralo biti ampak bo sigurno zategovanje kje drugje. Aja smo pa zaenkrat štirje (2 šoloobvezna otroka) in pričakujemo še enega člana.
Tako da tudi jaz se na vajinem mestu ne bi toliko zapufala, sploh pa ne na tako dolgo dobo (30 let). Če bi bilo nekje do 15 let potem bi še razmislila ampka dejansko izračunaj koliko obresti plačaš v tem obdobju!
Zdaj mi sicer že imamo svoje stanovanje (na kredit) ampak če bi bil najemniški trg v Sloveniji drugačen, bi morda tudi mi razmišljali drugače. Tako pa nikoli ne veš koliko časa boš lahko v stanovanju, ponavadi ga ne moreš urediti po svoje,…
POČAKAJ, DA SE CENE NEPREMIČNIN ŠE ZNIŽAJO (ša kakšno leto ali 2), bodi v podnajemu, se bodo tudi najemnine znižale in prišparaj v tem času.
na tvojem mestu si ne bi zaupala zakreditiras za takšno vsoto in takšno dobo. Kaj če kakšen od vaju izgubi službo?
Saj se lahko izseliš iz vlažne hiše, poišči kaj boljšega.
Mi imamo 1800 EUR dohodka (mojega, ker je mož brez službe), 2 otroka, brez kreditov v svoji hiši, pa me vsaki dan kar stiska, ko vidim kam gremo. Če še jaz ostanem brez službe, sploh pomislit ne smem.
Meni se pa ne zdi obrok tako grozno visok. Mi imamo približno enake dohodke in plačujemo najemnino nekaj čez 500€. Pa kar gre in bi tudi šlo, če bi še malo več za kredit. Zato brez panike, plače bodo šle kvečjemu gor, kredit pa bo zelo verjetno ostal 600€ (euribor je razmeroma visok in bo verjetno še padel).
vse ki ste za najemnino…preračunaj če si v najemu najmanj 5 let in recimo da plačuješ 400€ (kar je malo za eno družino ane)…in se potem odločiš vzeti kredit in ga odplačevati….
izgubiš z najemnino denar, in še nič nimaš svojega. Ravno tako izgubiš denar s kreditom, ampak veš da vsak mesec plačuješ za nekaj kar je samo tvoje in delaš z nepremičnino kar želiš.
Če je pa problem visok znesek in ni druge varjante kot kredit, bi šla pa jaz kar nekaj km iz mesta kjer so cene nižje. Saj imaš avtocesto in vinjeto. Si prej po avtocesti, kot pa rint v mesto v gužvo.
Ne vem kakšna je situacija, ampak jaz ne bi šla v najem samo zato, da bi si vsak mesec lahko privoščila kar sem si do sedaj. Če nimaš je treba prvih nekaj let potrpet…pa na koncu nekaj imaš. Vse se da, samo ne obupat :))
puppa, eni pa pač ne dobimo dovolj kredita za spodobno stanovanje. In zakaj bi se zdaj jaz selila v Arjo vas (karikiram), če pa imam vse moje bližnje tukaj, kjer sem se rodila (pa nisem v Ljubljani)? Potem mi je v interesu najti nekaj tukaj. In če plačujem 400€ kredita, zraven pa jih 300€ mesečno prišpram, bo računica ob teh pogojih na koncu še vedno na moji strani.
Žogica Nogica ne se jezit 🙂 sej razumem kako je ko ne moreš dobiti kredita. To je potem druga zgodba ane. V primeru pa da človek lahko dobi kredit, bi pa jaz vseeno odplačevala kot pa bila podnajemnik. Sto ljudi, sto čudi :))
Druga stvar je pa potem domači in okolje v katerem živiš. Ljudje smo si ful različni in mene osebno ne bi motilo da bi šla dlje stran od svojih domačih, sem pač tak tip človeka. Je pa dosti takih ki pa ne gredo stran, ker so tam doma 🙂
Nogica pa en lep dan ti želim 😉
Samo v SLO tako razmišljamo, da mora imeti vsak soje lastniško stanovanje. Tega v svetu ni.
Za 30 let se jaz nebi nikoli zadolžila! Veš kaj se vse lahko zgodi v tem času? Najmanj eden ostane brez službe,…. Poleg tega boste morali šparati kot hudič!
Če že misliš, da moraš imeti v lasti stanovanje, ga kupite izven LJ. Npr. Zasavje, ki je blizu avtoceste in cene so dosti nižje kot v LJ.
Eh, puppa, saj se ne jezim v resnici. 🙂
Meni osebno se pač zdi nesmiselno zapufati do maximuma za celih 30 let in to po možnosti za stanovanje, ki je že v štartu v poziciji “samo da bo nekaj naše”. Vsak pa seveda po svoje.
LP
Sicer tema je stara ampak vseeno…
punce pa kaj ste normalne kaka najemnina bo šla dol,neumnost pri manjšem kreditiranju ljudi,posledično pri manjši kupni moči se proda manj stanocanj kaj pa pomeni da ti ljudje moraqjo vseeno nekam in kam jah seveda podnajemništvo.tam ko ena navaja ,da je mož brez službe ja kaj še čaka doma na prvo avtošolo in nardit izpit za tovornjaka in gremo špedicija,plača okoli 2500 in še več. Sej pa je ded…. pri nas v okolišu vsi na več ali manj podoben način služijo za nepremičnine, in to da se zadolžite za 30 let je pa res absurd,da bo otroka sram ko bo čez 50 let kaj podedoval nič ne bo podedoval razen pufov….jojojo ni čudno da so banke oblečene v marmor….. . Sedaj ko to škrabam je denar preklemano drag bistvu čisto logično če pomislimo kako funkcionmira ekonomija.Cene nepremičnin bodo padl e kvečjemo v prestolnici če pa ste mislile na celotno slo ,potem se pa preselte v prekmurje tam bo po vaši logiki stanje tako ,da boprodajalec vam plačal 20%,cene se pa tak formirajo glede na ponudbo in povpraševanje tako da samo od tehga je odvisno.
Kaj pa če z starši kupite nepremičnino oni svojo prodajo ,in kupite nekaj skupaj hja samo slovenska logika je drugačna se motim? Ljudje samo pljuvajo čez cigane namesto ,da bi od njih pobrali pozitivne stvari,če stew opazili oni skupaj po več familij naenkrat kupi nepremičnino ah ja seveda mi nismo cigani,tudi evropski veljaki nismo in nikoli ne bomo čeprav bi vsi to radi postali ah kje pa. Kaj pa ta varianta kupite nepremičnino ,dajte jo v najem in odplačujte samo polovico kredita kajti drugo vam podnajemnik če ne drugega samo obresti, vi pa se tačas naselite nekam recimo k staršem mogoče pa zudi v podnajemiško stanovanje z zelo malo najemnino. Vse te opcije niso kaj bistveno cenejše ampak so za kakšnih 60% bolj varne od vašega predvidljivega monetarnega samomora
Bejba, samo pomisli. Oni bodo tebi dali 80.000 eurov, ti pa njim 216.000!!! Sem izracunala in ce imas 216.000 eurov, lahko vsako leto 40 let zapored (40 in ne samo 30) placujes najemnine 450 eurov, kar je naprimer v Ljubljani najem za dvosobno ali dvoinpol sobno stanovanje. Res je, da na koncu ni vajino, je pa res, ce si ze vzameta taksno najemnimo, prisparata vsak mesec 150 eurov in bi imela tako po 30ih letih v zepu cistih 54.000 eurov (brez obresti, ki bi ti sle na banki ali v skladih). Kje je potem tukaj racunica?
živim v mariboru. za lastno dvoinpolsobno stanovanje (novogradnja, ni star krš) plačujem kredit, cca 500 EUR na mesec.
za najem dvosobnega stanovanja, kjer bi mi lastnik tudi omogočil prijavo stalnega prebivališča, bi ti lastniki zahtevali 600 EUR na mesec.
Kje je pa tu računica?
Pa tudi tvoja je napačna.
Nimaš 216.000 EUR, ampak samo 136.000. Tistih 80.000 ti je dala banka in predstavlja vrednost tvojega stanovanja, ki ti ostane. Če razliko razdeliš na 40 let, pride na mesec 166 EUR. Zdaj pa ta denar primerjaj z najemnino.
Če te kaj tolaži poglej odgovore na tale forum:
&&Gradnja in viri financiranja
Napisal: Viri financ
Datum: 27.02.2009 14:07
Zanima me ali ste tisti, ki ste začeli graditi imeli privarčevana sredstva in ste z njimi zgradili vaše hiše ali ste gradili tudi taki, ki ste morali za gradnjo jemati kredit?
Zanimam se namreč zato, ker letos imava namen graditi, vendar je denar že pošel za parcelo in papirje, tako da bi morala graditi že v fazi izkopov na kredit. Pa me zanima koliko ga sploh lahko dobiš od banke, oziroma na kakšen način ste zagotovili vire financiranja.
Ocenjujem, da me bo gradnja (ob veliko lastnem delu) prišla nekje 350.000 eur, kar je zelooo veliko z vidika jemanja kredita… kako torej rešiti problem? &&
Tvoj problem glede kredita je prizemljen. Pač ne moreš drugače. Bo težko, ampak tako je.
S tremi otroci in skupnimi dohodki približno 3.500 euro (najemnina 1000) smo imeli kredit za avto in kasko 500 euro, pa smo kooomaj shajali.
Na začetku par mesecev gre, nakar ta denar manjka spredaj in zadaj.
Sploh, če hočeš kakšne nove investicije npr. kakšno novo opremo stanovanja bodisi kavč, kuhinja itd, dopust, ko dobiš poračun stroškov, ko gredo otroci na končne izlete, ko se kaj zgodi z avtom in razni servisi…. se zalomi!
30 let življenja v bedi? Ne! Potem raje živeti v podnajemniškem, se še zmeraj lahko seliš če je gusta.
Sicer pa tudi, kje dandanes je garancija, da bosta s partnerjem ostala skupaj vso življenje? Kaj če se ločita, gre stanovanje v prodajo, kdo bo plačeval te kredite do konca, obresti itd?
Ko bosta vidva stara 60, bodo otroci že čez 30, torej si bodo itak mogli sami poštimat stanovanjski problem.
Koliko ljudi ne podeduje ničesar in glih tako uspejo.
Mogoča je tudi brezposelnost, bolezen in nezmožnost dela, ja preveč je riskantno. Previsoke obresti, predolga doba.
Ne se igrat.
Človek mora biti odgovoren in nikoli izhajati iz optimalnega za tako dolgo obdobje, temveč računat tudi z zelo negativnimi možnostmi!
Najboljši je predlog da se prvo preselite, če se ta hiša prodaja, pa dajat razliko do 600 euro na stran (ne pozabit da ob kreditu še nastajajo ostali stroški stanovanja!), da vidite, kako to izgleda….
Na vsak način pa v tej dobi krize in recesije nikoli ne bi vzela takšnega kredita, ker bi bil polom. Ve pa tudi se, da je denar v zakonu še kako pomemben in če ga ni…??
30 let življenja s samimi odrekanji, otroci bodo odrasli, kaj bodo imeli od otroštva? Namesto za njih, boste dajali bankam, ne ne, se ne splača!
Mislim, da je 600 eur/mes-30 let/obrok za kredo 80.000 eur, slaba informacija. Je precej manj.
Dejstvo pa je, da si hišo za 80 kilo eur ne moreš zgraditi. Kaj pa parcela?
Gradnja hiše košta 110-160 kilo eur odvisno, kje imaš roke.
Podpiram te v gradnji hiše, saj gradnja tudi ni neki bav, bav in je s takimi dohodki končana vsaj do uporabe v 2-3 letih.
Gradnja je tudi način varčevanja, saj nepremičnino lahko v nekem obdobju prodaš in ……… .
Rezultati izračuna
Znesek kredita: 80.000,00 EUR
Število obrokov: 360
Začetna mesečna obveznost: 469,40 EUR
Datum izračuna kredita: 29.03.2009
Stroški odobritve: 175,26 EUR
Stroški zavarovanja 0,00 EUR
Interkalarne obresti: 38,12 EUR
Efektivna obrestna mera: 5,98%
Torej: 80.000 € kredita na 30 let bi obrok moral biti kar nekaj nižji od 600 €. Sicer še vedno veliko, 470 €, ampak vendar boljše kot 600.
Vzeti kredit ali ne, je pa vprašanje za milijon dolarjev. Če veš, da bosta službo oba imela, da bosta še skupaj živela, da ne bo še večje recesije, potem ga vzemi. Če pa ne veš, pa tvegaj ali pa ne.
Verjetno je res najboljše počakati leto ali dve, ko naj bi se trg nepremičnin stabiliziral oz. cene prilagodile (beri padle), potem bo nakup nepremičnine verjetno bolj ugoden.